2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Játszd újra, Harcos! - Problémás felújítás a brit hadseregnél

Játszd újra, Harcos! - Problémás felújítás a brit hadseregnél
Trautmann Balázs  |  2019. 05. 24., 12:09
Játszd újra, Harcos! - Problémás felújítás a brit hadseregnél

Gondban van a brit hadsereg: cserére várnak a gyalogsági harcjárműveik, de nem áll rendelkezésre a beszerzéshez szükséges forrás. Mit lehet tenni? Ha nincs pénz új eszközre, akkor újítsuk fel a meglévőt.

Pontosan erre vállalkozik az amerikai Lockheed Martin, amely az 1988 óta hadrendben álló, még a hidegháborús elvek és elvárások alapján kifejlesztett FV510 Warrior (Harcos) lövészpáncélost próbálja a 21. század követelményeinek megfelelő szintre fejleszteni. A feladat nem egyszerű, a Warrior 2 nevet kapott jármű számos, kisebb-nagyobb kihívással küzd jelenleg is. Ezek sorából elegendő a projekt három és fél éves csúszását megemlíteni…

Eredettörténet

A lánctalpas jármű története az 1970-es évek elején kezdődött. Az azt megelőző évtized végén nagyobb számban jelentek meg a szovjet hadseregben a BMP–1-esek és a BMD–1-esek, melyek generációs ugrást jelentettek az addig alkalmazott csapatszállítókhoz képest. A briteknél akkor hadrendben álló FV432-esek egycsapásra elavulttá váltak: egyetlen, nyitott lőállásban elhelyezett, 7,62 milliméter űrméretű géppuskájuk, korlátozott terepjáró képességük elégtelennek tűnt a leendő ellenséggel szemben. Szintén komoly gondot jelentett, hogy nem tudtak lépést tartani az új Challenger 2 harckocsik tempójával. Mindezek miatt egy jobban páncélozott, terepen mozgékonyabb és hatékony fegyverzettel ellátott járműre volt szükség.

Az FV510-es alumíniumötvözetből készült, amely önmagában az automata fegyverek lövedékei és a tüzérségi repeszek ellen nyújtott védelmet. Ezt erősítendő, később pótpáncélzat került a járműre, okulva az 1991-es Öböl-háború tapasztalataiból, ahol elsőként alkalmazták nagy mennyiségben, éles műveleti körülmények között ezt a típust.

A három fős személyzet (parancsnok, járművezető, toronylövész) mellett a deszanttérbe hét, teljesen felszerelt lövészkatona fér el. A jármű oldalán már nincsenek nyílások a gépkarabélyoknak (így a rácsos pótpáncélzat is könnyebben felerősíthető), mert a brit filozófia szerint a Warrior feladata a katonák biztonságos szállítása, majd harcuk támogatása. Ehhez kétszemélyes tornyot kapott, melyben a 30 milliméteres, L21A1 Rarden típusú gépágyú kapott helyet, páncéltörő és repesz-romboló lőszerekkel. A védelmet növelte a régebbi pótpáncélt 2007-től felváltó „Wrap Two”, melyet az iraki és az afganisztáni tapasztalatok alapján fejlesztettek ki. A jármű aljára további páncéllemezeket erősítettek, fokozandó az aknák és az improvizált robbanótestek elleni védelmet.

A gépágyú mellé egy L94A1 típusú, 7,62 milliméteres párhuzamosított géppuska is került. A fegyverek irányzásáról a többször modernizált, éjjel és nappal egyaránt használható, infravörös kamerával is rendelkező rendszer gondoskodik. A jármű mozgásáért a Perkins és Rolls-Royce által közösen gyártott V8-as, 550 lóerős Condor dízelmotor felel, kiegészítve egy négysebességes automata váltórendszerrel.

Frissíteni kellene…

A hadszíntereken szerzett tapasztalatok, a rendszerek öregedése, korszerűtlenné válása miatt a járművek nagyjavításáról és modernizálásáról döntöttek. Eredetileg persze az 1988 és 1995 között hadrendbe állított 789 Warriort a General Dynamics Ajax típusú lánctalpasára szerették volna cserélni, de ez igen sokba kerülne.

A felújítási program keretében a tervek szerint 380 Warriort építenek át, de csak 245 kapja meg az új tornyot, benne a 40 milliméteres gépágyúval. A BAE Systems és a Nexter közös cége, a CTA International által kifejlesztett, teleszkópos kialakítású, 40×220 milliméteres lőszert tüzelő CT40 gépágyúhoz ugyanis új torony is szükséges. Ezt a Lockheed Martin gyártja, természetesen több külső partner bevonásával. A tornyok fejlesztése önmagában 12 hónapos csúszást és komoly költségtúllépést eredményezett.

A jármű testére modulrendszerű, az Afganisztánban használtakhoz hasonló pótpáncélzat kerül, az elérni kívánt védettségi szintnek megfelelően. A jármű hátulját is átszabják, hogy a lövészkatonák könnyebben és gyorsabban tudják elhagyni a deszantteret. Ez utóbbit is igyekeznek biztonságosabbá tenni.

A védelem további fontos eleme a felderítés: a jármű teljes belső elektronikai, kommunikációs és adatátviteli rendszere megújul. A tűzvezető rendszer szintén digitális lesz, s persze a kamerarendszereket is vadonatújra cserélik, hogy a Warrior 2 és személyzete rossz időben vagy éjszaka is eredményesen vehesse fel a harcot az ellenséggel. A beépített megfigyelőkamerák 360 fokban körbe forgathatók, azok képét a parancsnok és a hátul ülő lövészkatonák is láthatják. A jármű vezetőjét éjjel is használható, elöl-hátul elhelyezett, nagylátószögű optikai rendszer segíti majd.

Később, drágábban

Mindazonáltal közel sem egyszerű az 1970-es években kialakított járműtestbe beültetni a 21. század rendszereit, fegyvereit. A brit védelmi minisztérium 2019 márciusának közepén ismerte el: amellett, hogy legalább három és fél éves csúszásban van a projekt, 227 millió font költségtúllépést is sikerült összehozni. Emlékeztetőül: 2011-ben, a program bejelentésekor 1,3 milliárd fontot felemésztő fejlesztéssel terveztek újabb 15 év élettartamot adni a lánctalpasoknak, mindezt úgy, hogy 2020-ban már hadrendbe áll az első Warrior 2-es.

Az optimista forgatókönyvek szerint 2023-ban kerülhet a katonákhoz az első, modernizált harcjármű. A minisztérium legfrissebb közleménye szerint azonban jelenleg még annak sincs pontos időpontja, hogy mikor kezdik az átépítéseket. A prototípusokkal kapcsolatban ugyanis súlyos kifogások merültek fel az üzemeltetési biztonság, a védelem, a fegyverzet és a tűzvezető rendszerek területén. Azaz gyakorlatilag mindenhol. Igaz, a tárca szóvivője szerint teljesen megszokott, hogy egy ilyen komplex fejlesztés esetében kisebb-nagyobb kihívásokkal szembesülnek.

A Lockheed Martin kincstári optimizmusa szintén érthető: mint jelezték, tovább folytatják a munkát a védelmi minisztériummal, hogy a korszakváltó képességekkel felvértezett lánctalpasokat leszállíthassák a kijelölt alakulatoknak. Bovingtonban már tartanak a végsőnek szánt (de hosszúnak ígérkező, egészen 2020 júliusáig tartó) tesztelések, melyek végeredménye a sorozatgyártásra érett változat lehet – és persze az áhított megrendelés, amely a csapatszállító mellett a tüzérségi megfigyelő, a műszaki, a parancsnoki és a műszaki mentő változatokat is magában foglalja.

Bíztató, hogy a hírek szerint zökkenőmentesen zajlott az új gépágyú és a torony tesztelése, amire 2018 novemberében, egy éleslövészet keretében került sor. Ekkor még természetesen nem ült toronylövész a járműben, de a következő próbákon már a teljes személyzet helyet foglal a Warrior 2-ben. Ha jövő nyáron sikeresen zárulnak a prototípusokkal végzett tesztelések, akkor 2020 végén aláírhatják a szerződést a kijelölt járművek átalakítására. Ugyanakkor a szakértők szerint várhatóan csökkeni fog a programba bevont lánctalpasok száma, mert az eddigi csúszások, illetve a britek tervezett Európai Uniós kilépése (Brexit) miatt egyre komolyabb költségvetési bizonytalanságok jelentkezhetnek.

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin