2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer

´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer
Art of WAR  |  2019. 11. 11., 14:04
´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer

Fontos mérföldkőhöz ért az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének légvédelmi alakulatai gerincét alkotó MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszer radarjainak leváltását célzó program.

Az Alsóbb Szintű Lég- és Rakétavédelmi Szenzor (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor – LTAMDS) néven futó pályázatának október 17-én ismertté vált eredménye alapján a Raytheon hadiipari vállalat (a Patriot rendszer és jelenlegi radarjának gyártója) nyerte el a 384 millió dolláros szerződést. A 6 készlet radar gyártására, tesztelésére vonatkozó programnak a 2022-es pénzügyi év végéig kell megvalósulnia. Az eszközök leszállítása után, az azokkal szerzett tapasztalatok függvényében lehetőség nyílhat az Amerikai Szárazföldi Haderő 15 Patriot osztálya által üzemeltetett több, mint 60 készlet MPQ-65 lokátor leváltására.

2019 tavaszán a New Mexico-i White Sands bázison a Lockheed Martin és a Northrop Grumman hadiipari vállalatok prototípusai mérték össze képességeiket a későbbi nyertes pályázó Raytheon-al. A 3 hónapos tesztelési folyamat során valós repülésekkel, szimulációkkal támogatva a szakterület elismert képviselői vizsgálták a radarok képességeit, bonyolult körülmények között és elektronikai zavarás jelenlétében is. Az összegyűjtött adatok, tapasztalatok alapos elemzése után hozták meg a döntést a legjobb pályázatról.

A jelenleg is zajló modernizációs erőfeszítések keretében a Patriot osztályok összes MPQ-65 radarjának teljes körű digitalizációja, képességnövelése tervezetten 2020. végéig megtörténik. A program egyik fontos mozgatórugója, hogy az újabb PAC-3 MSE rakéták képességeit a rendszer nem tudta kihasználni a jelenlegi radarok elégtelen felderítési távolsága miatt. Az MPQ-65A néven hadrendben tartott megújult lokátor azonban hiába jelentős előlépés minden téren, az elődjéhez hasonlóan fix, 120°-os oldalszögtartományú felderítési zónájával nem felel meg a jövőben várható egyre összetettebb kihívásoknak. Emellett azonban meg kell jegyezni, hogy a szakértők véleményei megoszlottak, mivel sokan a meglévő radarok és más rendszerek szenzorainak megfelelően integrált alkalmazásával is elérhetőnek látták a szükséges lefedettséget. Az évek óta húzódó pályáztatások során ezen vélemények figyelembe vételével az Amerikai Szárazföldi Haderő ki is vette a követelményrendszerből a 360°-os lefedettség kialakításának képességét. Mindenesetre a pályázat eredménye alapján egy önmagában is „mindentudó” eszköz fogja biztosítani a Patriot osztályok rugalmas bevethetőségét, képességeinek maximális kihasználását.

A Raytheon LTAMDS érdekes megoldás segítségével tud 360°-os lefedettséget szolgáltani. A radar 3 fázisvezérelt antennaráccsal rendelkezik, így bármely irányban képes felderíteni. Egy nagyobb antennarács a fő lőirányba néz, míg két kisebb a maradék oldalszögtartományt fedi le. A megoldás kiküszöböli az eredeti MPQ-65 radarok hiányosságait, de a mechanikusan forgatott antennarácsokkal szemben is vannak előnyei, hiszen azoknál tűzvezetés esetén le kellene állítani a forgást, ami viszont a felderítés hatékonyságát csökkenti. A különböző harcászat-technikai paraméterek egyelőre nem ismertek, mindenesetre a gyártó szerint a két kisebb antennarács is a jelenlegi radar képességeinél 100%-al jobban teljesít durván feleakkora fizikai méretek mellett. Ennek elérésében a legújabb, gallium-nitrid (GaN) alapú félvezető technológia alkalmazása nyújt segítséget, mely az elemi adó/vevő egységek méret és hűtésigény csökkenését teszi lehetővé megnövekedett teljesítmény mellett. A fejlesztés során légvédelmi tapasztalatokkal rendelkező katonák segítségével arra törekedtek, hogy a kiképzés, az üzemeltetés, valamint a karbantartás minél egyszerűbb legyen nagyfokú üzembiztosság mellett. A hordozó alváz és a fizikai méretek tekintetében a radar megfelel az összes szállítási és mobilitási követelménynek, beleértve a légi szállíthatóságot is.

A Raytheon LTAMDS nyitott architektúrával rendelkezik, ami biztosítja a jövőbeni modernizációk, új képességek gyors és hatékony kialakítását. Az első számú prioritást élvező légvédelmi fejlesztési program, az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Harcvezető Rendszer (Integreted Air and Missile Defense Battle Command System – IBCS) tervezetten minden szárazföldi légvédelmi eszköz számára az összes harc- és tűzvezetésben lényeges adathoz közös hozzáférést biztosít majd. A Raytheon LTAMDS már teljes mértékben kompatibilis a jelenleg tesztelés alatt álló IBCS-vel, így a radar által szolgáltatott adatokat más légvédelmi rendszerek is használhatják majd. Természetesen erre szükség is lesz, hiszen az IBCS lényege, hogy a parancsnokok a rendszerbe integrált összes szenzor és tűzalegység közül szabadon választva azt a kombinációt használhassák, ami az adott cél leküzdéséhez a leginkább megfelel.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.