2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer

´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer
Art of WAR  |  2019. 11. 11., 14:04
´´Mindent látó´´ radart kap a Patriot légvédelmi rakétarendszer

Fontos mérföldkőhöz ért az Amerikai Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének légvédelmi alakulatai gerincét alkotó MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszer radarjainak leváltását célzó program.

Az Alsóbb Szintű Lég- és Rakétavédelmi Szenzor (Lower Tier Air and Missile Defense Sensor – LTAMDS) néven futó pályázatának október 17-én ismertté vált eredménye alapján a Raytheon hadiipari vállalat (a Patriot rendszer és jelenlegi radarjának gyártója) nyerte el a 384 millió dolláros szerződést. A 6 készlet radar gyártására, tesztelésére vonatkozó programnak a 2022-es pénzügyi év végéig kell megvalósulnia. Az eszközök leszállítása után, az azokkal szerzett tapasztalatok függvényében lehetőség nyílhat az Amerikai Szárazföldi Haderő 15 Patriot osztálya által üzemeltetett több, mint 60 készlet MPQ-65 lokátor leváltására.

2019 tavaszán a New Mexico-i White Sands bázison a Lockheed Martin és a Northrop Grumman hadiipari vállalatok prototípusai mérték össze képességeiket a későbbi nyertes pályázó Raytheon-al. A 3 hónapos tesztelési folyamat során valós repülésekkel, szimulációkkal támogatva a szakterület elismert képviselői vizsgálták a radarok képességeit, bonyolult körülmények között és elektronikai zavarás jelenlétében is. Az összegyűjtött adatok, tapasztalatok alapos elemzése után hozták meg a döntést a legjobb pályázatról.

A jelenleg is zajló modernizációs erőfeszítések keretében a Patriot osztályok összes MPQ-65 radarjának teljes körű digitalizációja, képességnövelése tervezetten 2020. végéig megtörténik. A program egyik fontos mozgatórugója, hogy az újabb PAC-3 MSE rakéták képességeit a rendszer nem tudta kihasználni a jelenlegi radarok elégtelen felderítési távolsága miatt. Az MPQ-65A néven hadrendben tartott megújult lokátor azonban hiába jelentős előlépés minden téren, az elődjéhez hasonlóan fix, 120°-os oldalszögtartományú felderítési zónájával nem felel meg a jövőben várható egyre összetettebb kihívásoknak. Emellett azonban meg kell jegyezni, hogy a szakértők véleményei megoszlottak, mivel sokan a meglévő radarok és más rendszerek szenzorainak megfelelően integrált alkalmazásával is elérhetőnek látták a szükséges lefedettséget. Az évek óta húzódó pályáztatások során ezen vélemények figyelembe vételével az Amerikai Szárazföldi Haderő ki is vette a követelményrendszerből a 360°-os lefedettség kialakításának képességét. Mindenesetre a pályázat eredménye alapján egy önmagában is „mindentudó” eszköz fogja biztosítani a Patriot osztályok rugalmas bevethetőségét, képességeinek maximális kihasználását.

A Raytheon LTAMDS érdekes megoldás segítségével tud 360°-os lefedettséget szolgáltani. A radar 3 fázisvezérelt antennaráccsal rendelkezik, így bármely irányban képes felderíteni. Egy nagyobb antennarács a fő lőirányba néz, míg két kisebb a maradék oldalszögtartományt fedi le. A megoldás kiküszöböli az eredeti MPQ-65 radarok hiányosságait, de a mechanikusan forgatott antennarácsokkal szemben is vannak előnyei, hiszen azoknál tűzvezetés esetén le kellene állítani a forgást, ami viszont a felderítés hatékonyságát csökkenti. A különböző harcászat-technikai paraméterek egyelőre nem ismertek, mindenesetre a gyártó szerint a két kisebb antennarács is a jelenlegi radar képességeinél 100%-al jobban teljesít durván feleakkora fizikai méretek mellett. Ennek elérésében a legújabb, gallium-nitrid (GaN) alapú félvezető technológia alkalmazása nyújt segítséget, mely az elemi adó/vevő egységek méret és hűtésigény csökkenését teszi lehetővé megnövekedett teljesítmény mellett. A fejlesztés során légvédelmi tapasztalatokkal rendelkező katonák segítségével arra törekedtek, hogy a kiképzés, az üzemeltetés, valamint a karbantartás minél egyszerűbb legyen nagyfokú üzembiztosság mellett. A hordozó alváz és a fizikai méretek tekintetében a radar megfelel az összes szállítási és mobilitási követelménynek, beleértve a légi szállíthatóságot is.

A Raytheon LTAMDS nyitott architektúrával rendelkezik, ami biztosítja a jövőbeni modernizációk, új képességek gyors és hatékony kialakítását. Az első számú prioritást élvező légvédelmi fejlesztési program, az Integrált Lég- és Rakétavédelmi Harcvezető Rendszer (Integreted Air and Missile Defense Battle Command System – IBCS) tervezetten minden szárazföldi légvédelmi eszköz számára az összes harc- és tűzvezetésben lényeges adathoz közös hozzáférést biztosít majd. A Raytheon LTAMDS már teljes mértékben kompatibilis a jelenleg tesztelés alatt álló IBCS-vel, így a radar által szolgáltatott adatokat más légvédelmi rendszerek is használhatják majd. Természetesen erre szükség is lesz, hiszen az IBCS lényege, hogy a parancsnokok a rendszerbe integrált összes szenzor és tűzalegység közül szabadon választva azt a kombinációt használhassák, ami az adott cél leküzdéséhez a leginkább megfelel.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin