2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot
2018. 09. 07., 10:29
Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

A moszkvai Army-2018 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon első alkalommal mutatták be a Szosznát, az orosz Sztrela–10 mobil, kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legújabb változatát.

A Nudelman Finommechanikai Tervezőiroda (КБточмаш) a délkelet-ázsiai piacon a korábbi Sztrela–10M komplexumok leváltásához az új Szoszna rakétarendszerrel bővíti kínálatát. Közép-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és Kelet-Európa több mint húsz országának hadseregei korábban a Sztrela–10 számos különböző változatát rendszeresítették.

Mostanra az oroszok befejezték a Pancir–Sz1 fejlesztését és a Tor modernizációját. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek közös tulajdonsága a magas technológiai színvonal, a több tűzcsatorna és a különböző célok elleni alkalmazhatóság. Ugyanakkor ezek a rendszerek bonyolult felépítésűek, meglehetősen költségesek, rádiófrekvenciás kisugárzásuknak köszönhetően pedig sebezhetőek [zavarhatóak]. A rádiólokációs berendezések gyenge pontjait tanulmányozva Arkagyij Sipunov [Аркадий Георгиевич Шипунов], az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa már az 1990-es években javasolta a Sztrela–10 kiváltására egy elektro-optikai irányítási rendszert és lézervezérlésű rakétát alkalmazó könnyű, passzív és olcsó rakétarendszer kifejlesztését.

A Szoszna kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 10 km távolságig és 5 km magasságig képes légvédelmi oltalmazást biztosítani, ideértve a precíziós fegyverek és szárnyas rakéták elleni védelmet is.

A fegyverrendszer harcjárműre épített, teljesen körbefordítható tornya két oldalára hat-hat Szoszna-R rakétakonténert szereltek. Ugyanez a torony hordozza a célok felderítéséhez és követéséhez, illetve a rakéta rávezetéséhez szükséges, a legmodernebb technológián alapuló, zavarvédett elektro-optikai berendezéseket.

A Szoszna alkalmazható önálló eszközként, de képes egy vegyes légvédelmi csoportosítás vezetési pontjához csatlakozni, onnan pedig célparancsokat fogadni és feldolgozni. A lokátor elleni rakéták alkalmazását lehetetlenné téve a Szoszna a számára kijelölt légtérben képes külső parancsok és felderítési információk, illetve saját kisugárzás nélkül is célok felderítésére és rakéták indítására passzív üzemmódban.

A rendszer főbb jellemzői
Fegyverzet:                 12 db Szoszna–R légvédelmi rakéta 
Rakéta tömege (konténerben):    30 (42) kg
Rakéta maximális sebessége:        900 m/s
Rávezetési mód:            kombinált
Max. megsemmisítési távolság:    10 km
Max. megsemmisítési magasság:    5 km
Reakcióidő:                5 – 8 sec
Utántöltés 12 rakétával:        10 perc
Működési módok:            Autonóm és centralizált

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.