2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot
2018. 09. 07., 10:29
Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

A moszkvai Army-2018 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon első alkalommal mutatták be a Szosznát, az orosz Sztrela–10 mobil, kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legújabb változatát.

A Nudelman Finommechanikai Tervezőiroda (КБточмаш) a délkelet-ázsiai piacon a korábbi Sztrela–10M komplexumok leváltásához az új Szoszna rakétarendszerrel bővíti kínálatát. Közép-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és Kelet-Európa több mint húsz országának hadseregei korábban a Sztrela–10 számos különböző változatát rendszeresítették.

Mostanra az oroszok befejezték a Pancir–Sz1 fejlesztését és a Tor modernizációját. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek közös tulajdonsága a magas technológiai színvonal, a több tűzcsatorna és a különböző célok elleni alkalmazhatóság. Ugyanakkor ezek a rendszerek bonyolult felépítésűek, meglehetősen költségesek, rádiófrekvenciás kisugárzásuknak köszönhetően pedig sebezhetőek [zavarhatóak]. A rádiólokációs berendezések gyenge pontjait tanulmányozva Arkagyij Sipunov [Аркадий Георгиевич Шипунов], az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa már az 1990-es években javasolta a Sztrela–10 kiváltására egy elektro-optikai irányítási rendszert és lézervezérlésű rakétát alkalmazó könnyű, passzív és olcsó rakétarendszer kifejlesztését.

A Szoszna kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 10 km távolságig és 5 km magasságig képes légvédelmi oltalmazást biztosítani, ideértve a precíziós fegyverek és szárnyas rakéták elleni védelmet is.

A fegyverrendszer harcjárműre épített, teljesen körbefordítható tornya két oldalára hat-hat Szoszna-R rakétakonténert szereltek. Ugyanez a torony hordozza a célok felderítéséhez és követéséhez, illetve a rakéta rávezetéséhez szükséges, a legmodernebb technológián alapuló, zavarvédett elektro-optikai berendezéseket.

A Szoszna alkalmazható önálló eszközként, de képes egy vegyes légvédelmi csoportosítás vezetési pontjához csatlakozni, onnan pedig célparancsokat fogadni és feldolgozni. A lokátor elleni rakéták alkalmazását lehetetlenné téve a Szoszna a számára kijelölt légtérben képes külső parancsok és felderítési információk, illetve saját kisugárzás nélkül is célok felderítésére és rakéták indítására passzív üzemmódban.

A rendszer főbb jellemzői
Fegyverzet:                 12 db Szoszna–R légvédelmi rakéta 
Rakéta tömege (konténerben):    30 (42) kg
Rakéta maximális sebessége:        900 m/s
Rávezetési mód:            kombinált
Max. megsemmisítési távolság:    10 km
Max. megsemmisítési magasság:    5 km
Reakcióidő:                5 – 8 sec
Utántöltés 12 rakétával:        10 perc
Működési módok:            Autonóm és centralizált

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.