2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot
2018. 09. 07., 10:29
Moszkvában bemutatták az új Szoszna komplexumot

A moszkvai Army-2018 Nemzetközi Haditechnikai Fórumon első alkalommal mutatták be a Szosznát, az orosz Sztrela–10 mobil, kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer legújabb változatát.

A Nudelman Finommechanikai Tervezőiroda (КБточмаш) a délkelet-ázsiai piacon a korábbi Sztrela–10M komplexumok leváltásához az új Szoszna rakétarendszerrel bővíti kínálatát. Közép-Ázsia, Afrika, Latin-Amerika és Kelet-Európa több mint húsz országának hadseregei korábban a Sztrela–10 számos különböző változatát rendszeresítették.

Mostanra az oroszok befejezték a Pancir–Sz1 fejlesztését és a Tor modernizációját. Ezeknek a légvédelmi rendszereknek közös tulajdonsága a magas technológiai színvonal, a több tűzcsatorna és a különböző célok elleni alkalmazhatóság. Ugyanakkor ezek a rendszerek bonyolult felépítésűek, meglehetősen költségesek, rádiófrekvenciás kisugárzásuknak köszönhetően pedig sebezhetőek [zavarhatóak]. A rádiólokációs berendezések gyenge pontjait tanulmányozva Arkagyij Sipunov [Аркадий Георгиевич Шипунов], az Orosz Tudományos Akadémia akadémikusa már az 1990-es években javasolta a Sztrela–10 kiváltására egy elektro-optikai irányítási rendszert és lézervezérlésű rakétát alkalmazó könnyű, passzív és olcsó rakétarendszer kifejlesztését.

A Szoszna kishatótávolságú légvédelmi rakétarendszer 10 km távolságig és 5 km magasságig képes légvédelmi oltalmazást biztosítani, ideértve a precíziós fegyverek és szárnyas rakéták elleni védelmet is.

A fegyverrendszer harcjárműre épített, teljesen körbefordítható tornya két oldalára hat-hat Szoszna-R rakétakonténert szereltek. Ugyanez a torony hordozza a célok felderítéséhez és követéséhez, illetve a rakéta rávezetéséhez szükséges, a legmodernebb technológián alapuló, zavarvédett elektro-optikai berendezéseket.

A Szoszna alkalmazható önálló eszközként, de képes egy vegyes légvédelmi csoportosítás vezetési pontjához csatlakozni, onnan pedig célparancsokat fogadni és feldolgozni. A lokátor elleni rakéták alkalmazását lehetetlenné téve a Szoszna a számára kijelölt légtérben képes külső parancsok és felderítési információk, illetve saját kisugárzás nélkül is célok felderítésére és rakéták indítására passzív üzemmódban.

A rendszer főbb jellemzői
Fegyverzet:                 12 db Szoszna–R légvédelmi rakéta 
Rakéta tömege (konténerben):    30 (42) kg
Rakéta maximális sebessége:        900 m/s
Rávezetési mód:            kombinált
Max. megsemmisítési távolság:    10 km
Max. megsemmisítési magasság:    5 km
Reakcióidő:                5 – 8 sec
Utántöltés 12 rakétával:        10 perc
Működési módok:            Autonóm és centralizált

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin