2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert
Art of WAR  |  2020. 01. 16., 11:50
Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Az új interkontinentális rakétarendszer, amely képes a hangsebesség 27-szeresével repülni, 2019. december 27-én elérte műveleti készenlétét – jelentette Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi minisztere Vlagyimir Putyin elnöknek.

Putyin az Avangard hiperszonikus rakétarendszert hatalmas technológiai áttörésként jellemezte, amelynek jelentőségét az 1957-ben felbocsátott első szovjet műholdéhoz hasonlította. Az új orosz rakétarendszer, az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi stratégiáját jelentős kihívás elé állította.

Az Avangardot egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétáról indítják, azonban ellentétben a hagyományos rakétákkal, amelyek szétválás után egy meghatározott, optimális röppályát repülnek a célig, az Avangard képes éles, váratlan manővereket végrehajtani a célba történő becsapódás elött, ezáltal sokkal nehezebb elfogni és megsemmisíteni.

Putyin 2018 márciusában említette előszőr az Avangardot egyik beszédében, mint leendő új rakétarendszert. Kijelentette, hogy a rakétarendszer azon képessége, miszerint a rakéta éles irányváltásokat tud végrehajtani a cél felé tartó röppályán, a jelenlegi rakétavédelmet hatástalanná teszi. 

"Úgy száguld a cél felé, mint egy meteorit, mint egy tűzgolyó" - mondta akkoriban.

Az orosz hadsereg állítása szerint az Avangard 27-szer gyorsabban képes repülni, mint a hangsebesség és akár 2 megatonnás nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni.

Putyin szerint Oroszországnak azért kell kifejlesztenie az Avangardot és más leendő fegyverrendszereket, mert az Egyesült Államok is erősíti rakétavédelmi rendszereit, amely degradálja Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Moszkva nem ért egyet Washington azon állításaival, miszerint rakétapajzsának nem az a célja, hogy ellensúlyozza Oroszország hatalmas rakéta-arzenálját.

Putyin kiemelte, hogy Oroszország az egyetlen hiperszonikus fegyverekkel felfegyverzett ország, és először vezet a világon egy teljesen új fegyver típus kifejlesztésében, ellentétben a múlttal, amikor csak felzárkózni próbált az Egyesült Államok fejlesztéseihez.

Az orosz média jelentései alapján az Avangardot először a szovjet fejlesztésű RS–18B (NATO kód: SS–19) interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelik fel.

Azonban feltehetően a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta rendszerbeállítása után az Avangard az új hordozórakétával kerül alkalmazásra.

Az orosz Védelmi Minisztérium nyilatkozata alapján, bemutatták az Avangard-ot – az Egyesült Államokkal kötött New Start nukleáris fegyverekről szóló szerződés átláthatósági intézkedéseinek részeként – az amerikai ellenőri csoportnak.

Az amerikai tisztviselők szenzorok űrben való alkalmazásáról egyeztettek, hogy az ellenséges rakéták, különösen a hiperszonikus fegyverek gyorsabban észlelhetők legyenek. Az amerikai kormány azt is tervezi, hogy megvizsgálja rakétaelhárító rendszer űrben történő elhelyezésének, alkalmazásának lehetőségét, így az Egyesült Államok a beérkező ellenséges rakétákat a repülés első percében semmisítheti meg, amikor még a hordozórakétáról még nem vált le a harcirész. A hiperszonikus rakéták elleni védelemről bővebben olvashat a győri rakétaezred szakmai cikkében.

A Pentagon már évek óta dolgozik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén. Mark Esper védelmi miniszter augusztusban kijelentette, hogy "még szükség van néhány évre", mielőtt az Egyesült Államok is rendelkezni fog ilyen fegyverrel. A fejlesztés magas prioritású, ugyanis a hadseregnek a jövőben új, nagyhatótávolságú fegyverekre van szüksége.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.