2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert
Art of WAR  |  2020. 01. 16., 11:50
Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Az új interkontinentális rakétarendszer, amely képes a hangsebesség 27-szeresével repülni, 2019. december 27-én elérte műveleti készenlétét – jelentette Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi minisztere Vlagyimir Putyin elnöknek.

Putyin az Avangard hiperszonikus rakétarendszert hatalmas technológiai áttörésként jellemezte, amelynek jelentőségét az 1957-ben felbocsátott első szovjet műholdéhoz hasonlította. Az új orosz rakétarendszer, az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi stratégiáját jelentős kihívás elé állította.

Az Avangardot egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétáról indítják, azonban ellentétben a hagyományos rakétákkal, amelyek szétválás után egy meghatározott, optimális röppályát repülnek a célig, az Avangard képes éles, váratlan manővereket végrehajtani a célba történő becsapódás elött, ezáltal sokkal nehezebb elfogni és megsemmisíteni.

Putyin 2018 márciusában említette előszőr az Avangardot egyik beszédében, mint leendő új rakétarendszert. Kijelentette, hogy a rakétarendszer azon képessége, miszerint a rakéta éles irányváltásokat tud végrehajtani a cél felé tartó röppályán, a jelenlegi rakétavédelmet hatástalanná teszi. 

"Úgy száguld a cél felé, mint egy meteorit, mint egy tűzgolyó" - mondta akkoriban.

Az orosz hadsereg állítása szerint az Avangard 27-szer gyorsabban képes repülni, mint a hangsebesség és akár 2 megatonnás nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni.

Putyin szerint Oroszországnak azért kell kifejlesztenie az Avangardot és más leendő fegyverrendszereket, mert az Egyesült Államok is erősíti rakétavédelmi rendszereit, amely degradálja Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Moszkva nem ért egyet Washington azon állításaival, miszerint rakétapajzsának nem az a célja, hogy ellensúlyozza Oroszország hatalmas rakéta-arzenálját.

Putyin kiemelte, hogy Oroszország az egyetlen hiperszonikus fegyverekkel felfegyverzett ország, és először vezet a világon egy teljesen új fegyver típus kifejlesztésében, ellentétben a múlttal, amikor csak felzárkózni próbált az Egyesült Államok fejlesztéseihez.

Az orosz média jelentései alapján az Avangardot először a szovjet fejlesztésű RS–18B (NATO kód: SS–19) interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelik fel.

Azonban feltehetően a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta rendszerbeállítása után az Avangard az új hordozórakétával kerül alkalmazásra.

Az orosz Védelmi Minisztérium nyilatkozata alapján, bemutatták az Avangard-ot – az Egyesült Államokkal kötött New Start nukleáris fegyverekről szóló szerződés átláthatósági intézkedéseinek részeként – az amerikai ellenőri csoportnak.

Az amerikai tisztviselők szenzorok űrben való alkalmazásáról egyeztettek, hogy az ellenséges rakéták, különösen a hiperszonikus fegyverek gyorsabban észlelhetők legyenek. Az amerikai kormány azt is tervezi, hogy megvizsgálja rakétaelhárító rendszer űrben történő elhelyezésének, alkalmazásának lehetőségét, így az Egyesült Államok a beérkező ellenséges rakétákat a repülés első percében semmisítheti meg, amikor még a hordozórakétáról még nem vált le a harcirész. A hiperszonikus rakéták elleni védelemről bővebben olvashat a győri rakétaezred szakmai cikkében.

A Pentagon már évek óta dolgozik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén. Mark Esper védelmi miniszter augusztusban kijelentette, hogy "még szükség van néhány évre", mielőtt az Egyesült Államok is rendelkezni fog ilyen fegyverrel. A fejlesztés magas prioritású, ugyanis a hadseregnek a jövőben új, nagyhatótávolságú fegyverekre van szüksége.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.