2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert
Art of WAR  |  2020. 01. 16., 11:50
Oroszország rendszerbe állította az Avangard hiperszonikus rakétarendszert

Az új interkontinentális rakétarendszer, amely képes a hangsebesség 27-szeresével repülni, 2019. december 27-én elérte műveleti készenlétét – jelentette Szergej Kuzsugetovics Sojgu, Oroszország védelmi minisztere Vlagyimir Putyin elnöknek.

Putyin az Avangard hiperszonikus rakétarendszert hatalmas technológiai áttörésként jellemezte, amelynek jelentőségét az 1957-ben felbocsátott első szovjet műholdéhoz hasonlította. Az új orosz rakétarendszer, az Amerikai Egyesült Államok rakétavédelmi stratégiáját jelentős kihívás elé állította.

Az Avangardot egy interkontinentális ballisztikus hordozórakétáról indítják, azonban ellentétben a hagyományos rakétákkal, amelyek szétválás után egy meghatározott, optimális röppályát repülnek a célig, az Avangard képes éles, váratlan manővereket végrehajtani a célba történő becsapódás elött, ezáltal sokkal nehezebb elfogni és megsemmisíteni.

Putyin 2018 márciusában említette előszőr az Avangardot egyik beszédében, mint leendő új rakétarendszert. Kijelentette, hogy a rakétarendszer azon képessége, miszerint a rakéta éles irányváltásokat tud végrehajtani a cél felé tartó röppályán, a jelenlegi rakétavédelmet hatástalanná teszi. 

"Úgy száguld a cél felé, mint egy meteorit, mint egy tűzgolyó" - mondta akkoriban.

Az orosz hadsereg állítása szerint az Avangard 27-szer gyorsabban képes repülni, mint a hangsebesség és akár 2 megatonnás nukleáris robbanófejjel is fel lehet szerelni.

Putyin szerint Oroszországnak azért kell kifejlesztenie az Avangardot és más leendő fegyverrendszereket, mert az Egyesült Államok is erősíti rakétavédelmi rendszereit, amely degradálja Oroszország nukleáris elrettentő képességét. Moszkva nem ért egyet Washington azon állításaival, miszerint rakétapajzsának nem az a célja, hogy ellensúlyozza Oroszország hatalmas rakéta-arzenálját.

Putyin kiemelte, hogy Oroszország az egyetlen hiperszonikus fegyverekkel felfegyverzett ország, és először vezet a világon egy teljesen új fegyver típus kifejlesztésében, ellentétben a múlttal, amikor csak felzárkózni próbált az Egyesült Államok fejlesztéseihez.

Az orosz média jelentései alapján az Avangardot először a szovjet fejlesztésű RS–18B (NATO kód: SS–19) interkontinentális ballisztikus rakétákra szerelik fel.

Azonban feltehetően a Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta rendszerbeállítása után az Avangard az új hordozórakétával kerül alkalmazásra.

Az orosz Védelmi Minisztérium nyilatkozata alapján, bemutatták az Avangard-ot – az Egyesült Államokkal kötött New Start nukleáris fegyverekről szóló szerződés átláthatósági intézkedéseinek részeként – az amerikai ellenőri csoportnak.

Az amerikai tisztviselők szenzorok űrben való alkalmazásáról egyeztettek, hogy az ellenséges rakéták, különösen a hiperszonikus fegyverek gyorsabban észlelhetők legyenek. Az amerikai kormány azt is tervezi, hogy megvizsgálja rakétaelhárító rendszer űrben történő elhelyezésének, alkalmazásának lehetőségét, így az Egyesült Államok a beérkező ellenséges rakétákat a repülés első percében semmisítheti meg, amikor még a hordozórakétáról még nem vált le a harcirész. A hiperszonikus rakéták elleni védelemről bővebben olvashat a győri rakétaezred szakmai cikkében.

A Pentagon már évek óta dolgozik hiperszonikus fegyverek kifejlesztésén. Mark Esper védelmi miniszter augusztusban kijelentette, hogy "még szükség van néhány évre", mielőtt az Egyesült Államok is rendelkezni fog ilyen fegyverrel. A fejlesztés magas prioritású, ugyanis a hadseregnek a jövőben új, nagyhatótávolságú fegyverekre van szüksége.

 

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.