2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Páncéltörő-rendszerváltás

Páncéltörő-rendszerváltás
Art of WAR  |  2019. 09. 12., 14:10
Páncéltörő-rendszerváltás

Hazánkban először hajtottak végre éleslövészetet Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő löveggel szeptember 11-én, a csörlőházi lőtéren. A páncéltörő kézifegyverek terén, a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként beszerzett eszköz komoly képességfejlődést jelent.

„Képezd a kiképzőt” – ez a neve annak a két hetes felkészítésnek, amelynek keretében a páncéltörő löveget gyártó, svéd Saab cég alkalmazottai tantermi körülmények között, illetve terepen adták át tudásukat azoknak a katonáknak, akik majd a Carl Gustaf M4-es fegyver hazai kiképzői lesznek.

A tanfolyam első éleslövészeti napját meglátogató Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka elmondta: a honvédelmi és haderőfejlesztési program legfontosabb eleme, hogy katonáinkat olyan felszereléssel lássuk el, amely megfelel a 21. század kihívásainak.

„Miután összeállítottuk a fegyverre vonatkozó hadműveleti-harcászati-műszaki követelményeket, megkerestük, hogy melyik rendszer felel meg ezeknek legjobban. A Carl Gustaf M4 szinte a világ minden pontján, változatos terepviszonyok között bizonyította képességeit. A jelenleg rendszerben álló RPG 7-es gránátvetőket kiváltandó rendszeresítjük ezeket a fegyvereket, amelyek igen komoly képességnövekedést jelentenek” – fogalmazott az altábornagy.

Miközben a svéd oktatók elismeréssel irányították az éleslövészetet – mondván, a magyarok igen jó lövők –, lássuk dióhéjban, mivel is tud többet ez a fegyver, mint a fent említett RPG. Amellett, hogy az M4-es páncélátütő képessége körülbelül duplája a jelenleg rendszerben lévő RPG-nek, a hatótávolsága is nagyobb. Legnagyobb előnye azonban talán az, hogy több típusú gránát is használható hozzá (kifejezetten harckocsik, vagy lesállások, illetve különféle speciális védelmi rendszerek elleni változatok), és akár kisebb belső térből is indítható, ami helyiségharc során kifejezetten előnyös.

Horváth Gábor dandártábornok, MH Parancsnokság kiképzési csoportfőnöke is elégedett volt a látottakkal. „A fegyverrendszer kezelése sokkal összetettebb, mint a korábban rendszeresített hasonló fegyvereké. Több gránát és több irányzék is tartozik hozzá, érthető tehát a felkészülési folyamat komplexitása. A kiképzők hozzáállása nagyon pozitív, a felkészítés pedig nagyon logikus ritmust követ” – mondta a dandártábornok.

A leendő kiképzők mellett a felkészítésen részt vettek azok az oktatók is, akik majd katonai tanintézetekben fogják tanítani a 84 milliméteres Carl Gustaf M4 rendeltetésszerű használatát.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.