2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 372 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Részletek az új, magyar fegyvercsalád fejlesztéséről

Részletek az új, magyar fegyvercsalád fejlesztéséről
honvedelem.hu  |  2022. 01. 19., 11:05
Részletek az új, magyar fegyvercsalád fejlesztéséről

A tavalyi kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón jelentették be a hazai kézifegyvergyártás újraindítását. A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. száz százalékban magyar fegyvercsaládot fejleszt, a pisztolytól a golyószóróig. Interjú Bozó Gáborral, a cég vezérigazgatójával a fejlesztési folyamatok jelenlegi állásáról.

A kecskeméti repülőnapon igen sokan meglepődtek, amikor bemutatták a hazai fejlesztésű kézifegyverek prototípusait. Hogyan kezdődött az út, amelynek egyik legfontosabb állomása a hazai kézifegyvergyártás újraindításában oroszlánrészt vállaló Gestamen létrejötte volt?

Vissza kell mennünk az időben. A szüleim 1989-ben alapítottak meg Csongrádon egy Diana névre keresztelt iskolát, a mostani Diana Fegyvertechnikai Technikumot. Akkoriban erdő- és vadgazdálkodással kapcsolatos szakképzés folyt az intézményben. Később a testvéremmel, átvettük a stafétabotot, bővítettünk a képzési területen, és elkezdtünk fegyverekkel, fegyveres oktatással is foglalkozni. Nagy hangsúlyt fektettünk a vadászfegyverek gyártásával- és javításával, fegyverműszerészettel, fegyveroptikákkal kapcsolatos képzéseinkre. Kialakítottuk a fegyvergyártó és javító műhelyünket, ahol már alkatrészeket és komplett egyedi fegyvereket is tudtunk gyártani. Így jutottunk el odáig, hogy a Mauser 98 rendszer alapján, egyedi igényeknek megfelelő ismétlőfegyvert is elő tudtunk állítani.

A saját intézményükön kívül hol tudták kamatoztatni képességeiket?

Részt veszünk a fegyveres testületek tagjainak oktatásában, továbbképzésében. Együttműködünk a rendőrséggel, a terrorelhárítással, és természetesen a Magyar Honvédséggel. Speciális képzési rendszerünk miatt a 2010-es években együttműködési megállapodást kötöttünk az Agrárminisztériummal, a Nemzetgazdasági Minisztériummal, a mai Innovációs és Technológiai Minisztérium jogelődjével, valamint a Felsőoktatásért, Innovációért és Szakképzésért Felelős Államtitkársággal, illetve a honvédelmi tárcával.

Aztán elindult a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program…

A kormány által meghirdetett program óriási áttörést hozott. 2017-ben Kiskunfélegyházán megépült a HM Arzenál Elektromechanikai Zrt. fegyvergyára, ahová természetesen megfelelő képesítésű szakemberekre is szükség volt. Ekkor már folyamatos egyeztetést folytattunk a Honvédelmi Minisztériummal és dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztossal. A fegyvergyár dolgozóinak zöme tőlünk, a Diana Fegyvertechnikai Technikumból kerültek jelenlegi munkahelyükre. Segítettünk a toborzásban és belső képzésekkel támogattuk a gyár indulását.

Kiskunfélegyházán jelenleg cseh licenc alapján készítenek kézifegyvereket. Ehhez képest váratlan fordulat volt, amikor új, magyar fegyvercsalád készítését jelentették be.

2019-ben Maróth Gáspár kormánybiztos indította el a projektet, ami azt célozta meg, hogy ezen a területen is kifejlesszen egy erős és megbízható hazai képességet. Mi kaptuk a megbízást a fegyverek kifejlesztésére, ekkor alakult meg a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. Az első feladat az volt, hogy egy hatékony csapatot állítsunk össze. Ehhez a hazai szakemberek mellett 10-20 éve külföldön dolgozó mérnököket is hazacsábítottunk.

Mivel lehetett őket hazacsábítani?

Azonnal megértették, hogy ezzel a munkával történelmet írhatunk. Nem szeretnék nagy szavakat használni, de számukra is elég ösztönző erőt jelentett, hogy a közös nemzeti gondolkodás és cél égisze alatt dolgozhatnak egy száz százalékban magyar fegyvercsaládon. Másfelől világossá tettük azt is, hogy a Gestamen nem egyszeri projektcég: az a cél, hogy folyamatosan, a jövőben is prosperáló fejlesztővállalat legyen.

Mik voltak az elvárások a fejlesztési területen?

Az együttműködés alapkövetelménye – pontosan megszabott paraméterek nélkül - az volt, hogy az új fegyvereket Magyarországon, magyar szakemberek fejlesszék ki, és hazai szabadalommal rendelkezzenek. Természetesen meg kell felelnünk a versenyképes piaci elvárások kritériumainak, a gazdaságosságnak, és elsősorban annak, hogy az új fegyverek minden tekintetben fel tudják venni a versenyt más országok termékeivel. Volt még egy nagyon fontos elvárás: a magyar fegyverek nem lehetnek másolatok. Minden fejlesztésnek egyedinek kell lenni – és magyarnak. Azt hiszem, ennek az elvárásnak maximálisan megfeleltünk. Új brandet hozunk létre, amely szándékaink szerint egyre erősebb lesz.

A Kiskunfélegyházán készített kézifegyverekkel látják el a Magyar Honvédség katonáit. Ez azt jelenti, hogy a cseh fegyvereket lecserélik a magyarokra?

A fejlesztési szinten állunk, mire a fegyvereink sorozatgyártásba kerülnek, addigra eltelik még néhány év. A fejlesztés lényege a folyamatosság, ahhoz pedig idő kell. A cseh licenc alapján készülő fegyverek nem jelentik azt, hogy ne épüljön ki mellette egy magyar brand, hiszen a mi fegyvercsaládunknak vannak olyan komplementer elemei, ami a másik oldalon nincs meg. Ilyen például a golyószóró vagy a gránátvető. A cseh fegyverek egyébként nagyon jók, de mégiscsak egy cseh üzlet kiterjesztésének tekinthetjük. A saját brand előnye éppen az, hogy magunknak kezdünk el gyártani, ezzel gazdaságilag is sokkal jobban járunk. Ha szétnézünk Európában, gyakorlatilag mindenhol zajlik a saját fegyverek gyártása, ami még jobban felértékelődik, ha napjaink biztonságpolitikai történéseit figyeljük. Ha saját fejlesztésű fegyverekkel és hazai gyártással rendelkezünk, senkitől nem függünk többé ezen a területen. Ez hihetetlenül nagy előnyt jelent.

Hogy áll a projekt jelenleg? Milyen fegyvereket fejlesztenek?

A jelenleg G9HSP néven futó pisztolyunkra nagyon büszke vagyok. Két fajta elsütési rendszerrel rendelkezik, a strykeres, vagyis az ütőszeg típusú és a kakasos elsütési rendszerrel, melyeket fél perc alatt lehet kicserélni. Ez nemcsak a felhasználhatóság előnyeit növeli, de rentábilisabb gyártást is jelent, hiszen egy gépsoron tudunk kétfajta pisztolyt egyben legyártani, nem beszélve arról, hogy a kettő az egyben pisztollyal gyakorlatilag új kategóriával jelentkezünk a piacon. Van egy géppisztolyunk, egy gépkarabélyunk, egy gránátvetőnk, amit fegyverekre is szerelhetünk, egy golyószórónk, illetve egy csőre szerelhető, sörétes lövések leadására alkalmas kiegészítőnk is. Ezekből már jó néhány prototípusa is elkészült, a pisztolyok jelenleg is tesztelés alatt vannak.

A tesztelés hol zajlik?

Táborfalván, a Magyar Honvédség bázisán. Óriási dolog, hogy szerződést kötöttünk az MH Modernizációs Intézettel. Egy ilyen pisztoly tartóssági tesztelése több ezer lövéssel zajlik, amire nekünk nem lenne kapacitásunk. Három darabot gyártottunk le a prototípus után, ezek kerültek Táborfalvára, ahol a szakértői csapat mindkét elsütési technikával 5000-5000 lövést adott le, és a tartóssági teszteket is elvégezték rajtuk. Maximálisan megfeleltek a követelményeknek.

Nyúzótesztet is végeznek?

Természetesen. Ezt is Táborfalván folytatják a szakemberek. A teszt során azt vizsgálják, hogyan működik a fegyver szélsőséges körülmények között. Ha kell, homokvihart szimulálnak, extrém hideg vagy meleg körülmények közé helyezik. Ha valamin változtatnunk kell, ezek a tesztek kiválóak arra, hogy tökéletesítsük a fegyvert.

Mi a következő lépés?

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka jelentést kapott a tesztelés pozitív végeredményéről, ez alapján úgy döntött, hogy csapatpróbán kell tovább vizsgálni a fegyvert. Ez elég nagy kihívás nekünk, hiszen mi prototípust fejlesztünk, most azonban a csapatpróba érdekében 50 darabot kell legyártanunk a pisztolyból. Ezen dolgozunk jelenleg.

Hogy állnak a géppisztollyal és a gépkarabéllyal?

A G9SMG (GESTAMEN 9x19 SubMachine Gun) gyakorlatilag készen van. A tár kompatibilis a pisztolyéval, de nagyobb befogadóképességű tárakat is lehet használni hozzá. A lőtávolsága mintegy kétszerese a pisztolyénak, és természetesen képes a sorozatlövésre. A prototípussal hamarosan elkezdik a tartóssági tesztet.

A G224AR (GESTAMEN 0.224 Assault Rifle) gépkarabély a Magyar Honvédségnél és a NATO-ban rendszeresített kaliberű lőszerrel kiválóan működik. A karabély készen van, de fejlesztése pillanatnyilag kissé háttérbe szorult. Ennek csak az az oka, hogy a honvédelmi miniszterrel, a Magyar Honvédség parancsnokával és a fejlesztésekért felelős kormánybiztossal történt egyeztetésnek megfelelően a golyószóró fejlesztése lett a prioritás.

A G224LMG (GESTAMEN 0.224 Light Machine Gun) munkanevű golyószóró prototípusa két változatban is készen van, az egyik szekrénytárral és csigatárral is működik, a másik tárból vagy hevederből is képes adogatni. Utóbbira helyeztük a hangsúlyt, hamarosan ezt is bemutatjuk Táborfalván.

Milyen piacot lehet megcélozni a termékekkel? A hazai fegyveres szervek nyilván prioritást élveznek, de hogyan tovább?

Az elsődleges célcsoportot természetesen ők jelentik. De fegyvercsaládot nem kizárólagossági alapon fejleszt az ember, hanem azért, hogy ki tudjon vele lépni a nemzetközi piacra is. Annak azonban elsődleges feltétele, hogy a gyártó a saját országában bizonyítson azzal, hogy rendszeresítik a fegyverét. Hiszünk benne, hogy versenyképes termékeket fejlesztünk, amik nemzetközi viszonylatban is kiválóan fognak teljesíteni. Mint említettem, ez nem egyprojektes cég. Komoly innovációs terveink vannak a jövőre nézve is.

Mik az idei év legfontosabb célkitűzései?

Az 50 darab pisztolynak április végére készen kell lennie, hogy elküldhessük csapatpróbára. Utóbbi legalább egy hónapig el fog tartani, utána feldolgozzuk a visszajelzéseket, és ha szükséges, korrekciókat végzünk a fegyveren. Ezután kezdődhet az a végleges technológiai kivitelezés, amely alkalmassá teszi a pisztolyt a sorozatgyártásra. A második nagy feladat a golyószóróval lesz. A prototípus tesztelése már januárban elkezdődik. Az elv ugyanaz, mint a pisztolynál. Ha a prototípus tesztelései rendben lesznek, abból is legyártunk három darabot, ami nem kis körültekintést és időt igényel, hiszen mintegy 150 alkatrészből áll. Mire a tartóssági tesztek elkezdődnek, már az év második felében járunk majd. A gépkarabéllyal is intenzíven foglalkozunk, célunk, hogy még idén tartóssági tesztre tudjuk küldeni. Ha ezeket a célokat 2022-ben teljesíteni tudjuk, elégedett leszek az eredményeinkkel.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
2023-03-27 13:23:44
A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.
2023. 05. 09., 11:12
Izgalmas honvédelmi kiállítás és interaktív tér nyílik a Bálnában épülő honvédelmi központban május 9-én!

  JETfly Magazin

2023. május 26-án, pénteken, ismét kinyitotta kapuit a spotterek előtt az MH Kiss József 86. Helikopterdandár, ahol több újdonság is várta a repülőgépek fotósait. Mutatjuk Olvasóinknak a helyszínen készült felvételeket!