2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szintet lép a litván légvédelem

Szintet lép a litván légvédelem
Art of WAR  |  2019. 10. 16., 10:17
Szintet lép a litván légvédelem

Szeptember végén a litván légierő szakemberei megkezdték a NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer tesztelését Norvégiában, a Kongsberg vállalat telephelyén.

A fegyverrendszer kifejezetten a litván légierő számára gyártott elemeinek első ellenőrzése a gyártónál történik, az ezt követő gyakorlati tesztek pedig már Litvániában kerülnek végrehajtásra.

A vizsgálatok célja megállapítani, hogy az eszközök harcászat-technikai paraméterei megfelelnek-e a rendszer technikai leírásában meghatározottaknak. A 2020 februárjáig tartó tesztek során a rendszer összes elemét megvizsgálják: indítóállványokat, radarokat, elektro-optikai érzékelőket, az RBS 70 kis hatótávolságú légvédelmi rendszer csatolóelemeit, kommunikációs és vezetési eszközöket, valamint a járműveket.

A NASAMS légvédelmi rendszert Litvánia várhatóan 2020 végére veszi át. Az átvétel után a Litván Légierő Légvédelmi Zászlóalja kezdi meg a kezelők felkészítését.

A NASAMS beszerzésről szóló szerződést 2017. október 26-án írta alá a norvég Kongsberg mint gyártó és a litván védelmi minisztérium. A 110 millió eurós beruházás két légvédelmi rakétaüteg eszközeinek, a kezelő és kiszolgáló személyzet kiképzésének, valamint egy logisztikai (karbantartási és javítási) csomagnak a biztosítását foglalja magában.

A NASAMS ütegek rendszerbeállításával Litvánia egy teljes, komplex, közepes hatótávolságú légvédelmi képességre tesz szert. „A biztonságos légtér az egyik fő feltétele annak, hogy szükség esetén szövetséges erőket lehessen a régióba telepíteni” - nyilatkozta Raimundas Karoblis védelmi miniszter. „A NASAMS egy integrált, közepes hatótávolságú légvédelmi képességet jelent, amelyre szükségünk volt, de eddig nem állt rendelkezésünkre. Ez a beszerzés részben megoldja egyik legnagyobb nemzetvédelmi hiányosságunkat: a légtérvédelmet.”

A Litvánia által beszerzett rendszer az indítóállványok kivételével teljesen új gyártású. Az állványok a norvég haderőnél korábban már használatban voltak, azonban azok gyári állapotra történő feljavítása már megkezdődött. A rendszer az amerikai gyártású AMRAAM légiharc rakétákat alkalmazza.

A litván célkitűzések szerint az eszközök átvételével, a személyi állomány felkészítésével és a NASAMS integrációjával képesek lesznek a légtér felügyeletére és ellenőrzésére, a szárazföldi erők számára a légi fenyegetettségnek megfelelő riasztásra, valamint a légi célok szükség szerinti megsemmisítésére.

A litván védelmi minisztérium munkacsoportja megvizsgálta az elérhető közepes hatótávolságú légvédelmi rendszereket. A lehetőségek elbírálásakor egyebek mellett értékelték azok hatékonyságát, a NATO szövetségesekkel való együttműködési képességét, a karbantartás és javítás költségeit, valamint a leszállításhoz szükséges időt. A választás végül a NASAMS rendszerre esett, amely a követelményeknek és feltételeknek leginkább megfelelt.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin