2023. 09. 21. csütörtök
Máté, Mirella
: 384 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Szintet lép a litván légvédelem

Szintet lép a litván légvédelem
Art of WAR  |  2019. 10. 16., 10:17
Szintet lép a litván légvédelem

Szeptember végén a litván légierő szakemberei megkezdték a NASAMS közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer tesztelését Norvégiában, a Kongsberg vállalat telephelyén.

A fegyverrendszer kifejezetten a litván légierő számára gyártott elemeinek első ellenőrzése a gyártónál történik, az ezt követő gyakorlati tesztek pedig már Litvániában kerülnek végrehajtásra.

A vizsgálatok célja megállapítani, hogy az eszközök harcászat-technikai paraméterei megfelelnek-e a rendszer technikai leírásában meghatározottaknak. A 2020 februárjáig tartó tesztek során a rendszer összes elemét megvizsgálják: indítóállványokat, radarokat, elektro-optikai érzékelőket, az RBS 70 kis hatótávolságú légvédelmi rendszer csatolóelemeit, kommunikációs és vezetési eszközöket, valamint a járműveket.

A NASAMS légvédelmi rendszert Litvánia várhatóan 2020 végére veszi át. Az átvétel után a Litván Légierő Légvédelmi Zászlóalja kezdi meg a kezelők felkészítését.

A NASAMS beszerzésről szóló szerződést 2017. október 26-án írta alá a norvég Kongsberg mint gyártó és a litván védelmi minisztérium. A 110 millió eurós beruházás két légvédelmi rakétaüteg eszközeinek, a kezelő és kiszolgáló személyzet kiképzésének, valamint egy logisztikai (karbantartási és javítási) csomagnak a biztosítását foglalja magában.

A NASAMS ütegek rendszerbeállításával Litvánia egy teljes, komplex, közepes hatótávolságú légvédelmi képességre tesz szert. „A biztonságos légtér az egyik fő feltétele annak, hogy szükség esetén szövetséges erőket lehessen a régióba telepíteni” - nyilatkozta Raimundas Karoblis védelmi miniszter. „A NASAMS egy integrált, közepes hatótávolságú légvédelmi képességet jelent, amelyre szükségünk volt, de eddig nem állt rendelkezésünkre. Ez a beszerzés részben megoldja egyik legnagyobb nemzetvédelmi hiányosságunkat: a légtérvédelmet.”

A Litvánia által beszerzett rendszer az indítóállványok kivételével teljesen új gyártású. Az állványok a norvég haderőnél korábban már használatban voltak, azonban azok gyári állapotra történő feljavítása már megkezdődött. A rendszer az amerikai gyártású AMRAAM légiharc rakétákat alkalmazza.

A litván célkitűzések szerint az eszközök átvételével, a személyi állomány felkészítésével és a NASAMS integrációjával képesek lesznek a légtér felügyeletére és ellenőrzésére, a szárazföldi erők számára a légi fenyegetettségnek megfelelő riasztásra, valamint a légi célok szükség szerinti megsemmisítésére.

A litván védelmi minisztérium munkacsoportja megvizsgálta az elérhető közepes hatótávolságú légvédelmi rendszereket. A lehetőségek elbírálásakor egyebek mellett értékelték azok hatékonyságát, a NATO szövetségesekkel való együttműködési képességét, a karbantartás és javítás költségeit, valamint a leszállításhoz szükséges időt. A választás végül a NASAMS rendszerre esett, amely a követelményeknek és feltételeknek leginkább megfelelt.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.