2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában

T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában
Art of WAR  |  2018. 11. 27., 12:42
T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában

A második világháború legendás harcjárművéről, a T-34-es közepes harckocsiról szervezett konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 26-án.

A második világégés egyik legikonikusabb harcjárművét Mihali Koskin tervezőmérnök kezdte kifejleszteni az amerikai Walter Christie licence alapján. Koskin éppen a harcjármű tesztelése során kapott súlyos tüdőgyulladásba halt bele, így munkáját Alekszander Morozov vette át. Nevét a 1934-es, szovjet páncéloserők fejlesztéséről szóló határozat után kapta. A csatamezőn először 1941-ben jelent meg, és erős páncélzata miatt valósággal sokkolta a németeket. (Egy német személyzeti jelentés szerint több mint húsz alkalommal találtak el egy T-34-est, de nem tudták mozgásképtelenné tenni.) Igazi főszerephez az új modellek a Sztálingrád ostroma utáni tankcsatákban jutottak. Kurszk térségében több ezer T-34-es vette fel a küzdelmet a német páncélosokkal. A T-34-eseket a háború alatt folyamatosan fejlesztették, főként a toronypáncél és a tűzerő terén, s a típus az évek folyamán valóságos legendává nőtte ki magát.

Fotók: Szikits Péter

A második világháború egyik leghíresebb harckocsijának története a békekötésekkel nem ért véget. Európa nagyhatalmi színterének átrendeződése után ez lett a szovjet érdekszférába került államok haderejének legfontosabb harckocsija. A Magyar Néphadseregnél a T-34-es az első olyan szovjet gyártású harckocsi, amelyet alapharckocsiként rendszeresítettek és használtak, alváza pedig egyéb járművek bázisaként is szolgált az évtizedek során. 1948-ban alakult meg Esztergomban az első harckocsiszázad, amelynek állományába T-34-esek tartoztak. A legendás harcjárművet a Szovjetunión kívül Lengyelországban és Csehországban is gyártották, 1950-ig mintegy 100 000 készült el belőle. A hidegháború konfliktusaiban szinte mindenhol jelen volt, utoljára a koreai háborúban jutott kiemelt szerephez, hiszen az észak-koreai haderő T-34-esekkel volt felszerelve. Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc során mind a szabadságharcosok, mint a benyomuló szovjetek csapatok bevetették a harcokban. Napjainkban megmaradt példányai muzeális céllal kiállítva találhatók meg az ország több pontján, többek között a HM HIM előtt, a Kapisztrán téren is.

T-34 - 70 esztendő a magyar haderő szolgálatában címmel, a téma avatott szakértőinek közreműködésével rendezett konferencia elsődleges célja az volt, hogy méltó emléket állítson az ikonikus harcjárműnek és hazai alkalmazóinak, megemlékezve az első harckocsiszázadról és a későbbi, T-34-essel felszerelt katonai szervezetekről és állományukról. A szervezők tájékoztatása szerint a HM HIM lehetőséget kívánt biztosítani arra, hogy az eszköz egykori rendszerbeállítói és használói, a haditechnikai kutatás-fejlesztés és az ipar képviselői, valamint a tudományos kutatók közösen beszélhessék meg a T-34-essel kapcsolatos tapasztalataikat, kutatási eredményeiket.

Dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte: a konferencia egyik fontos feladata, hogy a T-34-es történetének emlékezetét folyamatossá tegye. „Egy olyan harctechnikai eszközről van szó, amely alapfegyvere volt nemcsak a világháborúnak, hanem a Magyar Néphadseregnek is 1945 után” – mondta a parancsnokhelyettes.

Dr. Számvéber Norbert alezredes, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár vezetője, a konferencia egyik levezető elnöke bevezetőjében úgy fogalmazott: kevés olyan dolog lehet konferenciatémaként vonzó egy kutató-hadtörténész számára, mint egy ilyen emblematikus haditechnikai eszköz története, szerepe és hazai alkalmazása. „Ez az eszköz a győzelem egyik fő fegyvereként vonult be a világháború történetébe, később sajnos 1956 kapcsán jelképezte a totális fegyveres erő hatalmát, örökre beírva ezzel magát a magyar történelembe” – emelte ki Számvéber alezredes.

A résztvevők a konferencián előadásokat hallhattak a T-34/85 üzemeltetésének kezdeti időszakáról, a harckocsi hazai történetéről, változatairól és felismerési jegyeiről, a T-34 bázisú harckocsivontatókról a Magyar Néphadseregben, a távirányított lövészetről a T-34-esre, valamint a típus utóéletéről Magyarországon.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

Az esős tavasz után végre itt a nyár, vele együtt a vakáció és a várva várt nyaralások időszaka is. Ha külföldi kikapcsolódásra vágyunk, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 130 városba juthatunk el átszállás nélkül.