2023. 12. 05. kedd
Vilma
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában

T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában
Art of WAR  |  2018. 11. 27., 12:42
T-34: hetven esztendő a magyar haderő szolgálatában

A második világháború legendás harcjárművéről, a T-34-es közepes harckocsiról szervezett konferenciát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) november 26-án.

A második világégés egyik legikonikusabb harcjárművét Mihali Koskin tervezőmérnök kezdte kifejleszteni az amerikai Walter Christie licence alapján. Koskin éppen a harcjármű tesztelése során kapott súlyos tüdőgyulladásba halt bele, így munkáját Alekszander Morozov vette át. Nevét a 1934-es, szovjet páncéloserők fejlesztéséről szóló határozat után kapta. A csatamezőn először 1941-ben jelent meg, és erős páncélzata miatt valósággal sokkolta a németeket. (Egy német személyzeti jelentés szerint több mint húsz alkalommal találtak el egy T-34-est, de nem tudták mozgásképtelenné tenni.) Igazi főszerephez az új modellek a Sztálingrád ostroma utáni tankcsatákban jutottak. Kurszk térségében több ezer T-34-es vette fel a küzdelmet a német páncélosokkal. A T-34-eseket a háború alatt folyamatosan fejlesztették, főként a toronypáncél és a tűzerő terén, s a típus az évek folyamán valóságos legendává nőtte ki magát.

Fotók: Szikits Péter

A második világháború egyik leghíresebb harckocsijának története a békekötésekkel nem ért véget. Európa nagyhatalmi színterének átrendeződése után ez lett a szovjet érdekszférába került államok haderejének legfontosabb harckocsija. A Magyar Néphadseregnél a T-34-es az első olyan szovjet gyártású harckocsi, amelyet alapharckocsiként rendszeresítettek és használtak, alváza pedig egyéb járművek bázisaként is szolgált az évtizedek során. 1948-ban alakult meg Esztergomban az első harckocsiszázad, amelynek állományába T-34-esek tartoztak. A legendás harcjárművet a Szovjetunión kívül Lengyelországban és Csehországban is gyártották, 1950-ig mintegy 100 000 készült el belőle. A hidegháború konfliktusaiban szinte mindenhol jelen volt, utoljára a koreai háborúban jutott kiemelt szerephez, hiszen az észak-koreai haderő T-34-esekkel volt felszerelve. Magyarországon az 1956-os forradalom és szabadságharc során mind a szabadságharcosok, mint a benyomuló szovjetek csapatok bevetették a harcokban. Napjainkban megmaradt példányai muzeális céllal kiállítva találhatók meg az ország több pontján, többek között a HM HIM előtt, a Kapisztrán téren is.

T-34 - 70 esztendő a magyar haderő szolgálatában címmel, a téma avatott szakértőinek közreműködésével rendezett konferencia elsődleges célja az volt, hogy méltó emléket állítson az ikonikus harcjárműnek és hazai alkalmazóinak, megemlékezve az első harckocsiszázadról és a későbbi, T-34-essel felszerelt katonai szervezetekről és állományukról. A szervezők tájékoztatása szerint a HM HIM lehetőséget kívánt biztosítani arra, hogy az eszköz egykori rendszerbeállítói és használói, a haditechnikai kutatás-fejlesztés és az ipar képviselői, valamint a tudományos kutatók közösen beszélhessék meg a T-34-essel kapcsolatos tapasztalataikat, kutatási eredményeiket.

Dr. Horváth Csaba ezredes, a HM HIM parancsnokhelyettese köszöntőjében kiemelte: a konferencia egyik fontos feladata, hogy a T-34-es történetének emlékezetét folyamatossá tegye. „Egy olyan harctechnikai eszközről van szó, amely alapfegyvere volt nemcsak a világháborúnak, hanem a Magyar Néphadseregnek is 1945 után” – mondta a parancsnokhelyettes.

Dr. Számvéber Norbert alezredes, a HM HIM Hadtörténelmi Levéltár vezetője, a konferencia egyik levezető elnöke bevezetőjében úgy fogalmazott: kevés olyan dolog lehet konferenciatémaként vonzó egy kutató-hadtörténész számára, mint egy ilyen emblematikus haditechnikai eszköz története, szerepe és hazai alkalmazása. „Ez az eszköz a győzelem egyik fő fegyvereként vonult be a világháború történetébe, később sajnos 1956 kapcsán jelképezte a totális fegyveres erő hatalmát, örökre beírva ezzel magát a magyar történelembe” – emelte ki Számvéber alezredes.

A résztvevők a konferencián előadásokat hallhattak a T-34/85 üzemeltetésének kezdeti időszakáról, a harckocsi hazai történetéről, változatairól és felismerési jegyeiről, a T-34 bázisú harckocsivontatókról a Magyar Néphadseregben, a távirányított lövészetről a T-34-esre, valamint a típus utóéletéről Magyarországon.

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.