2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új magyar lőfegyvercsalád születik

Új magyar lőfegyvercsalád születik
Trautmann Balázs  |  2021. 08. 31., 15:57
Új magyar lőfegyvercsalád születik

Teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású magyar lőfegyverek kerülhetnek majd a Magyar Honvédség katonáihoz - jelentette be Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón augusztus 29-én, vasárnap tartott sajtótájékoztatón - Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében - Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kiemelte: másfél évvel ezelőtt egy magyar mérnökcsapatot bíztak meg azzal a feladattal, hogy ismét legyen magyar kézifegyver fejlesztés. Ennek a munkának az eredményei azok a prototípusok, amelyek az új, magyar fejlesztésű fegyvercsalád tagjaiként mutatkoztak be Kecskeméten. Az egy hónappal korábban aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Magyar Honvédség hamarosan megkezdi a prototípusok tesztelését.

Mint a kormánybiztos hangsúlyozta, alapvető cél a kézifegyverek tekintetében a nemzeti függetlenség elérése. „Világszabadalom szintű fejlesztést tartalmaznak ezek a fegyverek, s ezekkel meg tudjuk teremteni minden körülmények között az ellátási függetlenségünket. Az összes gyártási joggal mi rendelkezzünk” - emelte ki Maróth Gáspár.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: végre magyar fegyvere lesz a magyar katonának. Az altábornagy szerint a magyar innovációra épülő, a hazai fegyvergyártást a XXI. századba repítő prototípusok már eddig is több, mint ígéretesek. Hozzátette: a fejlesztésben és a tesztelésben részt vesznek a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is, így a fejlesztőkhöz eljutott visszajelzések alapján dolgoznak tovább a mérnökök. „Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz” - jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz.

Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hatféle fegyver (maroklőfegyver, gépkarabély, géppisztoly, mesterlövész fegyver, 40 milliméteres gránátvető és könnyű géppuska) teljesen a magyar mérnökök munkája, s mindegyikben van olyan fejlesztés, amelynek már a szabadalmát is bejegyezték. Mint hozzátette: a cég feladata a prototípusok kifejlesztése és legyártása volt, a további lépésekhez technologizálással és anyagkutatással foglalkozó partnerek bevonására van szükség. Ennek érdekében írtak alá stratégiai partnerségi megállapodást, illetve egy együttműködési megállapodást a Neumann János Egyetem kutatás-fejlesztésért felelős csapatával.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.