2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új magyar lőfegyvercsalád születik

Új magyar lőfegyvercsalád születik
Trautmann Balázs  |  2021. 08. 31., 15:57
Új magyar lőfegyvercsalád születik

Teljes egészében hazai fejlesztésű és gyártású magyar lőfegyverek kerülhetnek majd a Magyar Honvédség katonáihoz - jelentette be Kecskeméten, a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón augusztus 29-én, vasárnap tartott sajtótájékoztatón - Benkő Tibor honvédelmi miniszter jelenlétében - Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos kiemelte: másfél évvel ezelőtt egy magyar mérnökcsapatot bíztak meg azzal a feladattal, hogy ismét legyen magyar kézifegyver fejlesztés. Ennek a munkának az eredményei azok a prototípusok, amelyek az új, magyar fejlesztésű fegyvercsalád tagjaiként mutatkoztak be Kecskeméten. Az egy hónappal korábban aláírt együttműködési megállapodás értelmében a Magyar Honvédség hamarosan megkezdi a prototípusok tesztelését.

Mint a kormánybiztos hangsúlyozta, alapvető cél a kézifegyverek tekintetében a nemzeti függetlenség elérése. „Világszabadalom szintű fejlesztést tartalmaznak ezek a fegyverek, s ezekkel meg tudjuk teremteni minden körülmények között az ellátási függetlenségünket. Az összes gyártási joggal mi rendelkezzünk” - emelte ki Maróth Gáspár.

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: végre magyar fegyvere lesz a magyar katonának. Az altábornagy szerint a magyar innovációra épülő, a hazai fegyvergyártást a XXI. századba repítő prototípusok már eddig is több, mint ígéretesek. Hozzátette: a fejlesztésben és a tesztelésben részt vesznek a Magyar Honvédség tapasztalt katonái is, így a fejlesztőkhöz eljutott visszajelzések alapján dolgoznak tovább a mérnökök. „Ha a katonák tapasztalatai alapján is úgy működnek a fegyverek, ahogy az elvárt, akkor a Magyar Honvédségnek magyar fegyvere lesz” - jelentette ki Ruszin-Szendi Romulusz.

Bozó Gábor, a Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a hatféle fegyver (maroklőfegyver, gépkarabély, géppisztoly, mesterlövész fegyver, 40 milliméteres gránátvető és könnyű géppuska) teljesen a magyar mérnökök munkája, s mindegyikben van olyan fejlesztés, amelynek már a szabadalmát is bejegyezték. Mint hozzátette: a cég feladata a prototípusok kifejlesztése és legyártása volt, a további lépésekhez technologizálással és anyagkutatással foglalkozó partnerek bevonására van szükség. Ennek érdekében írtak alá stratégiai partnerségi megállapodást, illetve egy együttműködési megállapodást a Neumann János Egyetem kutatás-fejlesztésért felelős csapatával.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.