2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új török légvédelmi rendszer hadihajók részére

Új török légvédelmi rendszer hadihajók részére
Art of WAR  |  2019. 05. 31., 14:34
Új török légvédelmi rendszer hadihajók részére

A 2019. április 30. és május 3. között Isztambulban megtartott IDEF 2019 hadiipari kiállításon bemutatták a rohamléptekkel fejlődő török védelmi ipar zászlóshajójának számító ASELSAN legújabb fejlesztését, egy elsősorban hajókra telepíthető önvédelmi rendszert.

A GÖKDENIZ nevű fegyverrendszer lelke két egyenként 550 lövés /perc tűzgyorsaságú 35 mm – es KDC-02 – es gépágyú, amelyek az ASELSAN által kifejlesztett, új, nagy robbanóerejű és közelségi gyújtóval ellátott, repeszromboló lövedékekkel tüzelhetnek.  A korszerű, Linkless automata lőszeradagoló segítségével közvetlenül a tüzelés kezdete előtt kiválasztható és betölthető a közeledő célpont megsemmisítéshez optimális lőszertípust. A stabilizátorral ellátott fegyverállvány természetesen magába foglalja a tűzvezető radarberendezést és a GÖKDENIZ E/O érzékelő szenzorokat, amelyek éjszaka, illetve rossz látási viszonyok között is lehetővé teszik a célbefogást, de opcionálisan beépíthető 3D – s keresőradar is.

Az ASELSAN a GÖKDENIZ – t elsősorban kis magasságban repülő légi célok, így helikopterek és UAV – k elleni harcra szánta, de az újfajta lőszerek a szuperszonikus és a szubszonikus hajó elleni rakéták, valamint a kisebb felszíni járművek, motorcsónakok és tengeri drónok ellen is hatékonyak. Működhet a hordozó hadihajó tűzvezető rendszerével összekötve és teljesen autonóm módon, a saját érzékelőitől beérkező, a központi számítógépe által feldolgozott adatok alapján is. A GÖKDENIZ – t elsőként az Istanbul (F-515) fregattra telepítették, de ezzel kívánják a későbbiekben kiváltani a Phalanx rendszert más hadihajókon is. A GÖKDENIZ iránt nemcsak a Törökországgal baráti viszonyt ápoló államok érdeklődnek, hanem annak ellenére, hogy elsősorban haditengerészeti fegyvernek szánják, a hadsereg is, így elképzelhető, hogy kifejlesztik szárazföldi változatát is.

 

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.