2024. 03. 03.
Kornélia
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - A jövő magyar fegyverei

VIDEÓ - A jövő magyar fegyverei
honvedelem.hu  |  2021. 11. 30., 15:53
VIDEÓ - A jövő magyar fegyverei

A Gestamen Kutatás Fejlesztés Zrt. tartott kézifegyver-bemutatót november 24-én, Táborfalván, amelyen részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka.

A cég bemutatta azokat a lőfegyvereket, amelyekkel a tervek szerint a Magyar Honvédség katonáit szerelhetik majd fel. A résztvevők így találkozhattak a G9HSP maroklőfegyver, a G9SMG géppisztoly, a G224AR gépkarabély, a G224LMG golyószóró és a G308BR típusú automata puska bemutató példányaival.

Mint Bozó Gábor, a részvénytársaság vezérigazgatója elmondta: két esztendővel ezelőtt kaptak felkérést egy teljesen magyar fejlesztésű kézi lőfegyvercsalád megalkotására. A csapat 2019 elején alakult meg és azóta is folyamatosan a fegyverek fejlesztésén dolgozik. Munkájuk eredménye - többek között - az a szabadalmi oltalmi bejegyzéssel rendelkező G9HSP maroklőfegyver, amely könnyű átszereléssel, néhány alkatrész cseréjével kakasos vagy ütőszeges elsütéssel is használható.

A bemutatón elhangzott: a G9HSP-ből három prototípus példányt adtak már át, az egyik fegyverrel a tartóssági vizsgálatok során már közel ötezer lövést adtak le. A technologizálás, majd a nullszéria legyártását követően a fegyverek első sorozatát csapatpróbára küldik, ahol – mások mellett - az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái használják majd. Emellett már zajlik a géppisztoly és a golyószóró fejlesztése is, utóbbiból az eddigi visszajelzések felhasználásával a bemutatóra egy új, továbbfejlesztett változat is elkészült. Mint elhangzott: a golyószóró fejlesztése elsőbbséget kapott, hiszen a Magyar Honvédség - a különleges rendeltetésű dandár M249-esein kívül - nem rendelkezik ilyen kategóriájú támogató fegyverrel.

A kiállított fegyvereket Tikász Gyula nyugállományú mérnök alezredes, mesterlövész világbajnok mutatta be, válaszolva minden felmerülő kérdésre.

A meghívott vendégek a fejlesztési programot ismertető előadást és a fegyverbemutatót követően a közeli lőtéren kipróbálhatták a G9HSP maroklőfegyvert, illetve egyes lövések leadásával a G9SMG géppisztolyt és a G224LMG golyószórót is.

További fotók a linkre kattintva tekinthetőek meg!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.