2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Micro-UAV Kanadának

Art of WAR  |  2010. 08. 13., 13:52

A 21. századi hadviselésben rendkívül fontos szerepet kapnak a pilóta nélküli repülő eszközök. A felderítésre és csapásmérésre is használt eszközöknek többféle kategóriája létezik, a legismertebb egyértelműen a MALE (Medium Altitude Long Endurance), melybe a Predator és a Reaper UAV-k is tartoznak, ám egyre inkább fontossá válnak az úgynevezett micro-UAV-k is, melyek a közvetlen harctéri felderítést szolgálják, és kis méretüknek köszönhetően akár egyetlen személy is hordozhatja és használhatja őket.

Eddig elsősorban az Egyesült Államok és Izrael használt ilyen apró eszközöket. Most Kanada is úgy döntött, hogy rendszeresít ilyet, méghozzá a Prioria Robotics vállalat Maveric névre hallgató termékét. Ez egy szakasz-szintü felderítésre tervezett, elektromos meghajtású, kézi indítású harcászati micro-UAV. Tömege alig több, mint egy kilogramm, hossza nyolcvan centiméter, szárnyfesztávolsága 70 centiméter. Ráadásul a modern kompozit anyagoknak köszönhetően szállítása egy henger alakú tasakban történik, mivel szárnyai rendkívüli rugalmasságuknak köszönhetően felhajthatóak.

A Kanadai Hadsereg az afganisztáni misszióban harcoló egységei számára rendelt öt Maveric UAV-t 2,9 millió dollár értékben a Prioria Roboticstól, jelentette be a cég augusztus 10-én. A katonák kiképzése hamarosan el is kezdődik, és az első egységet október 15-én már le is szállítják, az utolsót pedig november 15-én kapja meg a hadsereg. Ezalatt a teljes körü logisztikai kiszolgálást is létrehozzák a müszakiak kiképzésével és a megfelelő javítóüzem felállításával.

Mint fentebb említettük, a Maveric szárnyai felhajthatók, ami nagy előnyt jelent a szállítás során, ráadásul egyetlen ember is képes pillanatok alatt üzemképessé tenni és indítani. Egy csomag tartalmazza magát az UAV-t, valamint az akkumulátorokat, a harctéri szervizkészletet és a kommunikációs rendszer adatmegjelenítőjét. A Maveric indítás után az előre kijelölt pontok érintésével köröz egy terület fölött, melyet feltérképez, majd a létrehozott térképet háromdimenziós formában jeleníti meg az ugyancsak kisméretü földi számítógép kijelzőjén.

Egy feltöltéssel (mely nagyjából 5 percig tart) a lítium-polimer akkumulátor 90 percnyi repülést biztosít a Maveric részére, mely ezután ugyancsak rövid idő alatt összecsomagolható. Hatótávolsága 27 kilométer, maximális sebessége 101 km/h, normál járőrözési sebessége 48 km/h. Elméleti csúcsmagassága 7620 méter, ám erre valószínüleg nem lesz szüksége. A gyártó által elvégzett tesztek során 4875 méter volt a maximális magassága. A hordozható teher 100 g-tól 300 g-ig terjed, ezt a felderítő rendszerek kamerái (infravörös és elektrooptikai) teszik ki.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK