2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikoptermodernizáció magyar módra

Art of WAR  |  2011. 01. 24., 16:45

Az elmúlt napokban két hír is napvilágot látott a Magyar Honvédség helikopterflottájával kapcsolatban. Ezek szerint Magyarország modernizálja a lassan – de biztosan – kiöregedő Mi-8, Mi-17 flottát, felújított helikoptereket ajánl fel az afganisztáni misszióba és használt helikopterek beszerzését is tervezi, amelyeket alkalmazásuk, rendszerbe állításuk előtt szintén fel kell újítani. „Szegény ember vízzel főz” - tartja a közmondás, amennyiben a hírben leírtak igaznak bizonyulnak, az idő fogja eldönteni a lépések helyességét.

Magyarország a tervek szerint két, de nem kizárt, hogy három Mi-17 típusú helikoptert modernizál, amelyeket azután két évre Afganisztánba küld a szövetséges erők támogatására, írja a DefenseNews, brüsszeli hírforrásra hivatkozva. A költségeket mintegy 120 millió dollárra becsülik, ami már magában foglalja a kétéves afganisztáni küldetés finanszírozását is. A helikopterek várhatóan 2012 vagy 2013-ban fogják megkezdeni missziós küldetésüket Afganisztánban. Magyarország arra számít, hogy a költségek 60 – 80%-át külső forrásokból fogja tudni fedezni. (Valószínüleg szövetséges segítségre céloz a hírforrás.)

A Honvédelmi Minisztérium e-mailen küldött nyilatkozata szerint a programnak köszönhetően Magyarország „egy modernizált Mi-17 flottát kap, amely egyaránt alkalmazható lesz nemzeti feladatokra, valamint NATO és EU missziókban is”.

„Az elmúlt évek tapasztalatai bebizonyították, hogy a helikopterek mind polgári, mind pedig katonai válságkezelő müveletek során kitünő eszközök”, - áll a minisztérium nyilatkozatában.

A költségek fedezésére 15 millió eurót (közel 20 millió dollárt) biztosít a NATO Multinational Helicopter Initiative (HMI), ugyanakkor Magyarország számít az Egyesült Államok segítségére is, hogy bizonyos részt magára vállal az afganisztáni küldetés költségeiből.

A helikopterek felújításának elsődleges célja, felkészíteni azokat az afganisztáni időjárási- és terepviszonyokra. Felújítják a helikopterek önvédelmi rendszereit, a navigációs-, valamint kommunikációs berendezéseit. Az Afganisztánba szánt helikopterek felújítása után Magyarországnak szándékában áll további Mi-17 helikopterekre is kiterjeszteni a modernizációs programot.

Az elmúlt hét végén a politics.hu oldalon látott napvilágot az a hír, miszerint a magyar honvédelmi miniszter néhány héten belül Finnországba utazik, ahol szerződést ír alá két, a finn haderő állományából kivont Mi-8 típusú helikopter megvásárlásáról.

Finn Mi-8 helikopterA finn hadsereg állmányából kivont Mi-8 típusú helikopter

Hende Csaba honvédelmi miniszter beszélt a Mi-17 típusú helikopterek modernizációjáról is. A minisztérium azt tervezi, hogy az elkövetkező években mintegy 10 milliárd forintot költ a Mi-17 típusú helikopterek modernizációjára.

A hírportál információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter nem erősítette meg, de nem is cáfolta azt a korábban megjelent hírt, miszerint a Magyar Honvédség használt, amerikai UH-1 típusú könnyü szállítóhelikopterek beszerzését fontolgatja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK