2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Századszor az afganisztáni légtérben

Art of WAR  |  2011. 11. 17., 14:16

Az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport (PRT) 11. váltásának technikai adatszerző részlege a napokban teljesítette a századik afganisztáni repülését a Skylark (Pacsirta) megnevezésű pilóta nélküli felderítő repülőgéppel (UAV-Unmanned Aerial Vehicle).

A Magyar Honvédség pilóta nélküli felderítőgépe (az izraeli ELBIT Systems által gyártott Skylark I-LE) az MH PRT nyolcadik váltása óta vesz részt a különböző müveletekben Afganisztánban. Az eltelt majdnem négy váltás elegendő tapasztalatot adott a részleg katonáinak a szokatlan terepi és időjárási körülmények között végrehajtott repülések sajátosságainak megismeréséhez. A részleg katonái november 9-én ünnepelhették meg a kisrepülőgép századik sikeres afganisztáni alkalmazását.

Skylark

A valós idejü légi felderítési igény az elmúlt váltásokban folyamatosan nőtt. A Skylark által készített videofelvétel azonnal elérhetővé válik a hadmüveleti részleg számára, s ezzel újabb lehetőséget nyújt a döntéshozónak, aki így egy jobb áttekintést kínáló nézőpontból is láthatja a müveleti helyszínt, a saját és szövetséges erők mozgását. Az sem elhanyagolható tényező, hogy a felvétel lehetőséget teremt az ellenséges tevékenység felfedésére is.A Skylark afganisztáni alkalmazásának kezdeti szakaszában a kezelők ismerkedtek a tereppel, a lehetőségekkel. Több kérdésre is meg kellett találni a választ: mely müveleteknél van szükség a kisrepülőgép alkalmazására? Melyeknél felesleges, és mely esetekben lehetetlen azokat mini-UAV-val végrehajtani?

Századszor az afganisztáni légtérben

A bevetések számának későbbi növekedése annak köszönhető, hogy az eszköz, valamint a képesség mostanra sikeresen integrálódott az MH Tartományi Újjáépítési Csoport rendszerébe. A PRT vezetése és a részlegek egyre inkább megszokják és igénylik a felderítőeszköz támogatását.Mindenképpen megemlítendő, hogy a támogatott müveletek tekintetében is megfigyelhető egyfajta „evolúció”. A kezdeti általános felderítőigények kiszolgálása, valamint az útvonal-felderítés napjainkra számos egyéb feladattal egészült ki. A kezelői állomány jelenleg a PRT szinte valamennyi müveletében részt vesz.

Századszor az afganisztáni légtérben

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK