2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az oroszlán ugrani készül...

Art of WAR  |  2014. 06. 19., 12:33

A logisztikai támogatás nélkülözhetetlen eleme a szállítás. A szállítással foglalkozó logisztikusok körében kedvelt mondás szerint: „Addig nem történik semmi, amíg valami meg nem mozdul!”

Magyarország − NATO-tagállamként − szerepet vállal a területén kívül eső, esetenként több ezer kilométer távolságban folytatott békemüveletekben. Ezek a müveletek a Magyar Honvédség alapfeladatai között jelennek meg. A nagy földrajzi távolságok áthidalása szükségessé teszi stratégiai légi szállítási kapacitások igénybevételét. Az ilyen típusú szállítások legmodernebb eszközei a nehéz szállító repülőgépek. 

An-124

A Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek, anyagainak szállításához – egyebek között − az An-124 RUSZLÁN típusú nehéz szállító repülőgépet veszi igénybe. (A Ruszlán török eredetü orosz férfinév, magyarra fordítva oroszlánt jelent.) 

Az Afganisztánban szolgáló Nemzeti Támogató Elem mindenkori feladatai között kiemelt jelentőséggel bírnak a honi terület és az afganisztáni hadszíntér között végrehajtott légi szállítási feladatok. Június első felében került sor a Nemzeti Támogató Elem 9. váltásának első légi szállítási feladatára. A müveleti területre nem sokkal korábban kiérkezett váltás első komoly megmérettetése volt ez. 

An-124

A feladat 87 tonna honvédségi anyag, technikai eszközök légi úton honi területre történő átcsoportosítása. Az anyagok hét konténert töltöttek meg. A tehergépjármüvek „saját lábukon” gördültek be a repülőgép gyomrába. 

An-124

A feladat előkészítése és végrehajtása során a logisztikusok kitettek magukért. A szélsőséges klimatikus viszonyok között kitartó, megfeszített munkával állították össze a honi területre szállítandó anyagokat. A nehézségekkel dacolva precíz munkát végeztek. A német logisztikai erőkkel kialakított baráti, segítő együttmüködésnek, az általuk nyújtott támogatásnak köszönhetően a szállítmányt határidőre előkészítették a légi szállításhoz.

Az elvégzett munka megkoronázása volt a szállítmány An-124 repülőgépre történő felrakodása. A csapat lenyügöző, nem hétköznapi élményként élte meg a gépóriáson és annak környezetében végzett munkát. Amikor hajnalban − egészen pontosan 4 óra 10 perckor − a felkelő nap csillogó fényében fürödve a repülőtér betonjáról felséges fenevadként bömbölve elrugaszkodott a RUSZLÁN, a katonákat a jól végzett, sikeres munka utáni elégedettség töltötte el.

An-124

Fotó: NTE-9

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.