2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az oroszlán ugrani készül...

Art of WAR  |  2014. 06. 19., 12:33

A logisztikai támogatás nélkülözhetetlen eleme a szállítás. A szállítással foglalkozó logisztikusok körében kedvelt mondás szerint: „Addig nem történik semmi, amíg valami meg nem mozdul!”

Magyarország − NATO-tagállamként − szerepet vállal a területén kívül eső, esetenként több ezer kilométer távolságban folytatott békemüveletekben. Ezek a müveletek a Magyar Honvédség alapfeladatai között jelennek meg. A nagy földrajzi távolságok áthidalása szükségessé teszi stratégiai légi szállítási kapacitások igénybevételét. Az ilyen típusú szállítások legmodernebb eszközei a nehéz szállító repülőgépek. 

An-124

A Magyar Honvédség haditechnikai eszközeinek, anyagainak szállításához – egyebek között − az An-124 RUSZLÁN típusú nehéz szállító repülőgépet veszi igénybe. (A Ruszlán török eredetü orosz férfinév, magyarra fordítva oroszlánt jelent.) 

Az Afganisztánban szolgáló Nemzeti Támogató Elem mindenkori feladatai között kiemelt jelentőséggel bírnak a honi terület és az afganisztáni hadszíntér között végrehajtott légi szállítási feladatok. Június első felében került sor a Nemzeti Támogató Elem 9. váltásának első légi szállítási feladatára. A müveleti területre nem sokkal korábban kiérkezett váltás első komoly megmérettetése volt ez. 

An-124

A feladat 87 tonna honvédségi anyag, technikai eszközök légi úton honi területre történő átcsoportosítása. Az anyagok hét konténert töltöttek meg. A tehergépjármüvek „saját lábukon” gördültek be a repülőgép gyomrába. 

An-124

A feladat előkészítése és végrehajtása során a logisztikusok kitettek magukért. A szélsőséges klimatikus viszonyok között kitartó, megfeszített munkával állították össze a honi területre szállítandó anyagokat. A nehézségekkel dacolva precíz munkát végeztek. A német logisztikai erőkkel kialakított baráti, segítő együttmüködésnek, az általuk nyújtott támogatásnak köszönhetően a szállítmányt határidőre előkészítették a légi szállításhoz.

Az elvégzett munka megkoronázása volt a szállítmány An-124 repülőgépre történő felrakodása. A csapat lenyügöző, nem hétköznapi élményként élte meg a gépóriáson és annak környezetében végzett munkát. Amikor hajnalban − egészen pontosan 4 óra 10 perckor − a felkelő nap csillogó fényében fürödve a repülőtér betonjáról felséges fenevadként bömbölve elrugaszkodott a RUSZLÁN, a katonákat a jól végzett, sikeres munka utáni elégedettség töltötte el.

An-124

Fotó: NTE-9

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!