2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Art of WAR  |  2015. 01. 05., 10:20

Sűrű évet zártunk, hisz’ világszerte kitörni készül a drón-mánia, és bár a szót meghallva sokan még mindig csak terrorista-gyilkoló repülőkre asszociálnak, szerencsére a pilóta nélküli légijárművek hasznos felhasználásáról egyre több hír jelenik meg.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Magyarországon is megtörni látszik a jég, míg korábban csak a Honvédség, az egyetemi kutatók és a modellrepülők szerelmesei foglalkoztak napi szinten ezekkel az eszközökkel, ma már minden vezető hírportál rendszeresen beszámol az iparág újdonságairól.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Nem kívánunk túl sok szót pazarolni katonaságunk drón-állományára és azok felhasználásával kapcsolatos történésekre, mert továbbra is az építő jellegü felhasználási célokra szeretnénk fókuszálni, ugyanakkor az iparág hazai fejlődésének számbavételénél semmiképp’ sem hagyhatjuk figyelmen kívül a hadsereg ezen a területen végzett tevékenységét. A helyzet ugyanis az, hogy míg világszerte gombamód megszaporodtak a magántulajdonban álló, különböző méretü és típusú UAV-ket készítő cégek, addig itthon kizárólag a Magyar Honvédséghez köthetünk némi fejlesztői és gyártói tevékenységet.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Jelenleg nincs olyan hazai vállalkozás, amely kereskedelmi céllal végezne (sorozat)gyártói tevékenységet. Van rengeteg modellbolt, megrendelésre bármilyen konfigurációt összeraknak, és persze a modellező társadalom tagjai is megépítik a maguk gépeit. A szolgáltató szektorban megjelentek a vállalkozó kedvüek, akik légifilmezést-fotózást végeznek saját drónjaikkal. Az igazi áttörést azonban azoknak a vállalkozásoknak a megjelenése jelentené, mint amilyenekkel az AUVSI 2014-es kiállításán találkozhattunk.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Ami a hazai vállalkozói szférából egyelőre hiányzik, az szerencsére az egyetemi szinten már remelkül müködik. Kiváló eredményekről, köztük világszinten is újdonságnak számító fejlesztésekről adott hírt az MTA SZTAKI, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem. Emellett nagy érdeklődés övezte a dróntechnológia megjelenését a különböző egyetemi napokon és rendezvényeken, például a Kutatók Éjszakáján.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Az MH és a HM EI Zrt. egyébként túl sok fejlesztést nem mutatott fel 2014-ben,  új típusú multirotor vagy merevszárnyú nem került bemutatásra, viszont igen aktívan kiveszi a részét a szakmai programok szervezéséből, ősszel fontos konferenciát és nyílt napot tartottak. Ennek az is oka, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) egyedüli piaci szereplőként a Honvédségtől vár tanácsot a drónok hazai légtérbe történő integrálásához.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

És itt máris elérkeztünk az év egyik legkényesebb kérdéséhez, a jogszabályozáshoz. Ami bizony csúszik. Lehet sokféleképpen kommunikálni, de a helyzet az, hogy nem készült el időre, vagy legalábbis a kormány részéről nem volt pontosan meghatározva, hogy minek kellett volna elkészülnie 2014 júliusára. Egyelőre van NKH munkacsoport, tervezet, szakértelem, vizsgálat, tesztelés, adatvédelmi állásfoglalás, de az UAV-k civil felhasználása továbbra is homályos terület. A meglévő jogszabályok ugyan adnak némi elvi iránymutatást, de a gyakorlat már rég’ elvált a paragrafusoktól, engedély és konzekvencia nélkül is bárki reptet ma drónt Magyarországon, ha ahhoz van kedve. Sajnos sem a kormány, sem a szakma részéről nem elég erősn a nyomás ahhoz, hogy érdemi előrelépés történjen ez ügyben, és adja Isten, hogy ne nekünk legyen igazunk, de félő, hogy valamilyen tragikus esemény fogja csak kellő mértékben felhívni a figyelmet a rendszer hiányosságaira.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Ami a civil szférát illeti, áprilisban megalakult a Magyar FPV Egyesület, májusban indult a Drone Hungary, novemberben 1 éves lett a DrónVilág Magazin. Az FPV Egyesület elsősorban a jogi környezet alakulását követi figyelemmel és július óta a tagok számára felelősségbiztosítást kínálnak. A Drone Hungary szakmai portál hasznos építési tanácsokkal, tesztekkel, szóval gyakorlatilag egy mindenki számára elérhető modellező klub és fórum. Egyelőre csak facebookon, jövőre már saját honlappal és youtube csatornával.

Ilyen volt 2014 a magyar drónok szemével

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK