2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Koboldcápa, az Amerikai Haditengerészet új, nano-UAV-ja

Art of WAR  |  2015. 01. 23., 13:31

Az amerikai Brock Technologies bemutatta új, kisméretű pilóta nélküli légi rendszerét (Unmanned Air System = UAS), amely kamerarendszerének köszönhetően 360°-os megfigyelést tesz lehetővé. Az Amerikai Haditengerészet megbízásából kifejlesztett UAS a Goblin Shark – Koboldcápa – elnevezést kapta a mélytengeri faj kiváló látására utalva.

Keith Brock, a fejlesztő cég alelnöke és UAS vezető mérnöke elmondta, hogy a 0,73 kg-os UAS katonai és más szövetségi feladatokra is alkalmazható. A cég kifejezetten keresi a Tier 1 és 2 platformok cseréjének vagy azok kiegészítésének alternatíváit. A Globin Shark fejlesztésére az Amerikai Haditengerészet „Small Business Innovation Research” szerződése adott lehetőséget. A haditengerészet rendszerében jelenleg nem található nano UAS.

Brock úgy véli, az általuk most bemutatott rendszert a NASA mellett a National Science Foundation (Nemzeti Tudományos Alap) is alkalmazni tudná olyan feladatokra, mint időjárás megfigyelés, tornádók és hurrikánok kutatása. A cég több „forradalmi technológiai” modellel jelenik meg a piacon, amelyekkel az UAS-ok úgy a védelmi, mint polgári piacán is hiánypótló lehet.

Fotó: flightglobal.com

A Goblin Shark a jelenleg legkisebb, csőből indított UAS. Az egyes modellek átmérője: 9,53 cm, 12,7 cm és 15,2 cm. Minden változatot egy MkII hordozható, mikro földi ellenőrző állomással lehet irányítani, amely egy vezetési és irányítási, valamint adatelemző szoftverrel rendelkezik.

A Globin Shark általános teherbírása 0,23 kg, amely függ a feladattól valamint a tervezett bevetési időtartamtól. A rendszer képes nagyobb tömeg hordozására is, azonban az a levegőben tölthető idő kárára valósítható csak meg. A moduláris felépítésü UAS elfér egy 7 cm átmérőjü hordozó, illetve indító csőben. Az elektromotorral rendelkező UAS feladatai közé tartoznak a felderítési, megfigyelési valamint hírszerzési feladatok mellett a célkövetés és konvojkövetés.

Az Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance (ISR) platformra integrált rendszer négy elektro-optikai kamerával rendelkezik, de képes akár nyolc hálózatba kötött rendszer (Fly’s Eye) hordozására is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK