2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A német Tornado flotta cseréjének margójára

A német Tornado flotta cseréjének margójára
Lázár Zsolt  |  2020. 05. 18., 12:35
A német Tornado flotta cseréjének margójára

Németországban, az utóbbi évek egyik legvitatottabb katonai beszerzése a nukleáris képességekkel is rendelkező Tornado flotta modernebb típusokra való lecserélése és vélhetően az amerikai Hornetek és Growlerek rendszerbeállítása a Luftwaffe kötelékében.

Bár a kiöregedő Tornado gépek pótlása hosszú ideje terítéken van, a valószínűleg a tengerentúlról érkező váltótípusok rendszeresítése jelentős politikai viharokat kelt Berlinben és komoly szakmai támadások kereszttüzében áll. 

A probléma gyökere évtizedekre nyúlik vissza és megjelenik benne mind az idejekorán felismert fejlesztési lehetőségek elmulasztása, mind a védelmi költségvetések folyamatos nyirbálásának negatív következményei, mind pedig azon döntéshozók felelőssége, akik stratégia híján, feláldozták a védelmiipart a rövidtávú érdekek oltárán.

A kérdéssel behatóan foglalkozik a német Christian Mölling, a German Council on Foreign Relations kutatásvezetőjének és Heinrich Brauß az intézetnél dolgozó, nyugalmazott altábornagy elemzése.

Tanulmányukban kifejtik, hogy Németország és a Német Légierő - mint az amerikai nukleáris fegyverek európai hordozója - a katonai igényeknek megfelelő típust kellene, hogy rendszeresítsen. Ezért érdemes lenne minden felmerülő típust számításba venni, így a korábban elvetett, F-35-ösök beszerzését is. Ezen kívül az európai védelmiipar megerősítése és innovációs képességének fenntartása érdekében a Eurofighter program folytatását is tanácsolják, egy jövőbemutató, német – francia váltótípus (FCAS) párhuzamos fejlesztése mellett.

A váltótípus megtalálását nehezíti, hogy – bár a részvétel a nukleáris elrettentésben mindig is népszerűtlen volt Németországban –, a Tornado flottát lecserélő típusnak, nemcsak ebben a feladatkörben kell a korábbi gépeket pótolnia, hanem rendelkeznie kell elektronikai hadviselésre alkalmas eszközökkel is. Így merült fel az amerikai Hornetek és Growlerek egyidejű rendszerbeállítása, vagy egy nukleáris képességekkel is ellátott F-35-ös fejlesztés rendszeresítése.

Utóbbi mellett szól, hogy ugyan jelenleg nem rendelkezik atomtöltetek hordozására alkalmas rendszerekkel, ötödik generációs vadászgép lévén jobban beilleszthető a jövő, adatorientált haderejébe és beszerzésük esetén az amerikai fél el tudja végezni a nukleáris képességekhez szükséges módosításokat. Ráadásul, miután számos más európai ország is a megvételük mellett döntött, a típus logisztikai ellátása és karbantartása megoldottnak tekinthető – még közös műveletek alatt is.

Felmerülhet még a Eurofighter-ek atomfegyverek hordozására alkalmassá tétele is, de ahogy ezt a szerzőpáros megjegyzi; ez egyfelől rendkívül költséges és időigényes procedúra, másfelől a típus csak korlátozottan alkalmas a mai, modern légvédelmi rendszerekkel szembeni hatékony védekezésre – ami így a nukleáris feladatkörének betöltését is nehézzé tenné.

A folyamatban lévő új, európai fejlesztéssel (FCAS) kapcsolatban kifejtik; hogy a géptípus csak 2040-től lenne elérhető, esetében a nukleáris képességekről még semmi szó nem esett és kérdéses is, hogy képessé tehető-e amerikai atomtöltetek hordozására. Különösen akkor, amikor mind Berlin, mind Párizs mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a majdani gép fejlett rendszereihez való amerikai hozzáférést.

Bármilyen típus is kerül a történet végén rendszeresítésre, annak mind a német – amerikai, mind a német – francia kapcsolatokra jelentős hatása lesz. Az alternatívák száma véges és ami még fontosabb, az idő szorít, mert a kiöregedő Tornado gépek üzemben tartása napról napra többe kerül, feladatkörük ellátása pedig sürgető.

A témával társlapunkon, a JETfly-on is foglalkoztunk már.

Forrás: https://dgap.org/en/research/publications/tornado-complex

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.
2023. 11. 24., 10:45
Delegáció élén Párizsba látogatott dr. Sticz László vezérőrnagy, az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletének következő parancsnoka november 20-án. A látogatás célja a bosznia-hercegovinai francia szerepvállalás és a francia-bosnyák kapcsolatok részleteiben történő megismerése volt.

  JETfly Magazin

A korábban bejelentett 95 darab új Boeing és 15 darab új Airbus repülőgép beszerzésével az Emirates légiflottája 310 szélestörzsű repülőgéppel bővül az elkövetkező években. A flotta kiszolgálására új, hipermodern műszaki bázist is épít a légitársaság.