2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A német Tornado flotta cseréjének margójára

A német Tornado flotta cseréjének margójára
Lázár Zsolt  |  2020. 05. 18., 12:35
A német Tornado flotta cseréjének margójára

Németországban, az utóbbi évek egyik legvitatottabb katonai beszerzése a nukleáris képességekkel is rendelkező Tornado flotta modernebb típusokra való lecserélése és vélhetően az amerikai Hornetek és Growlerek rendszerbeállítása a Luftwaffe kötelékében.

Bár a kiöregedő Tornado gépek pótlása hosszú ideje terítéken van, a valószínűleg a tengerentúlról érkező váltótípusok rendszeresítése jelentős politikai viharokat kelt Berlinben és komoly szakmai támadások kereszttüzében áll. 

A probléma gyökere évtizedekre nyúlik vissza és megjelenik benne mind az idejekorán felismert fejlesztési lehetőségek elmulasztása, mind a védelmi költségvetések folyamatos nyirbálásának negatív következményei, mind pedig azon döntéshozók felelőssége, akik stratégia híján, feláldozták a védelmiipart a rövidtávú érdekek oltárán.

A kérdéssel behatóan foglalkozik a német Christian Mölling, a German Council on Foreign Relations kutatásvezetőjének és Heinrich Brauß az intézetnél dolgozó, nyugalmazott altábornagy elemzése.

Tanulmányukban kifejtik, hogy Németország és a Német Légierő - mint az amerikai nukleáris fegyverek európai hordozója - a katonai igényeknek megfelelő típust kellene, hogy rendszeresítsen. Ezért érdemes lenne minden felmerülő típust számításba venni, így a korábban elvetett, F-35-ösök beszerzését is. Ezen kívül az európai védelmiipar megerősítése és innovációs képességének fenntartása érdekében a Eurofighter program folytatását is tanácsolják, egy jövőbemutató, német – francia váltótípus (FCAS) párhuzamos fejlesztése mellett.

A váltótípus megtalálását nehezíti, hogy – bár a részvétel a nukleáris elrettentésben mindig is népszerűtlen volt Németországban –, a Tornado flottát lecserélő típusnak, nemcsak ebben a feladatkörben kell a korábbi gépeket pótolnia, hanem rendelkeznie kell elektronikai hadviselésre alkalmas eszközökkel is. Így merült fel az amerikai Hornetek és Growlerek egyidejű rendszerbeállítása, vagy egy nukleáris képességekkel is ellátott F-35-ös fejlesztés rendszeresítése.

Utóbbi mellett szól, hogy ugyan jelenleg nem rendelkezik atomtöltetek hordozására alkalmas rendszerekkel, ötödik generációs vadászgép lévén jobban beilleszthető a jövő, adatorientált haderejébe és beszerzésük esetén az amerikai fél el tudja végezni a nukleáris képességekhez szükséges módosításokat. Ráadásul, miután számos más európai ország is a megvételük mellett döntött, a típus logisztikai ellátása és karbantartása megoldottnak tekinthető – még közös műveletek alatt is.

Felmerülhet még a Eurofighter-ek atomfegyverek hordozására alkalmassá tétele is, de ahogy ezt a szerzőpáros megjegyzi; ez egyfelől rendkívül költséges és időigényes procedúra, másfelől a típus csak korlátozottan alkalmas a mai, modern légvédelmi rendszerekkel szembeni hatékony védekezésre – ami így a nukleáris feladatkörének betöltését is nehézzé tenné.

A folyamatban lévő új, európai fejlesztéssel (FCAS) kapcsolatban kifejtik; hogy a géptípus csak 2040-től lenne elérhető, esetében a nukleáris képességekről még semmi szó nem esett és kérdéses is, hogy képessé tehető-e amerikai atomtöltetek hordozására. Különösen akkor, amikor mind Berlin, mind Párizs mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a majdani gép fejlett rendszereihez való amerikai hozzáférést.

Bármilyen típus is kerül a történet végén rendszeresítésre, annak mind a német – amerikai, mind a német – francia kapcsolatokra jelentős hatása lesz. Az alternatívák száma véges és ami még fontosabb, az idő szorít, mert a kiöregedő Tornado gépek üzemben tartása napról napra többe kerül, feladatkörük ellátása pedig sürgető.

A témával társlapunkon, a JETfly-on is foglalkoztunk már.

Forrás: https://dgap.org/en/research/publications/tornado-complex

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 22., 12:52
A Japán Birodalmi Haditengerészet repülőgép-hordozói a 2. világháború kezdetén legyőzhetetlenek voltak, a fedélzetükről felszálló harci gépek uralták a Csendes-óceán égboltját.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban a típus gyártására vonatkozóan kedvező híreket kapott az Eurofighter Typhoon gyártósora, hiszen Olaszország és Németország is vásárolna további példányokat.