2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A német Tornado flotta cseréjének margójára

A német Tornado flotta cseréjének margójára
Lázár Zsolt  |  2020. 05. 18., 12:35
A német Tornado flotta cseréjének margójára

Németországban, az utóbbi évek egyik legvitatottabb katonai beszerzése a nukleáris képességekkel is rendelkező Tornado flotta modernebb típusokra való lecserélése és vélhetően az amerikai Hornetek és Growlerek rendszerbeállítása a Luftwaffe kötelékében.

Bár a kiöregedő Tornado gépek pótlása hosszú ideje terítéken van, a valószínűleg a tengerentúlról érkező váltótípusok rendszeresítése jelentős politikai viharokat kelt Berlinben és komoly szakmai támadások kereszttüzében áll. 

A probléma gyökere évtizedekre nyúlik vissza és megjelenik benne mind az idejekorán felismert fejlesztési lehetőségek elmulasztása, mind a védelmi költségvetések folyamatos nyirbálásának negatív következményei, mind pedig azon döntéshozók felelőssége, akik stratégia híján, feláldozták a védelmiipart a rövidtávú érdekek oltárán.

A kérdéssel behatóan foglalkozik a német Christian Mölling, a German Council on Foreign Relations kutatásvezetőjének és Heinrich Brauß az intézetnél dolgozó, nyugalmazott altábornagy elemzése.

Tanulmányukban kifejtik, hogy Németország és a Német Légierő - mint az amerikai nukleáris fegyverek európai hordozója - a katonai igényeknek megfelelő típust kellene, hogy rendszeresítsen. Ezért érdemes lenne minden felmerülő típust számításba venni, így a korábban elvetett, F-35-ösök beszerzését is. Ezen kívül az európai védelmiipar megerősítése és innovációs képességének fenntartása érdekében a Eurofighter program folytatását is tanácsolják, egy jövőbemutató, német – francia váltótípus (FCAS) párhuzamos fejlesztése mellett.

A váltótípus megtalálását nehezíti, hogy – bár a részvétel a nukleáris elrettentésben mindig is népszerűtlen volt Németországban –, a Tornado flottát lecserélő típusnak, nemcsak ebben a feladatkörben kell a korábbi gépeket pótolnia, hanem rendelkeznie kell elektronikai hadviselésre alkalmas eszközökkel is. Így merült fel az amerikai Hornetek és Growlerek egyidejű rendszerbeállítása, vagy egy nukleáris képességekkel is ellátott F-35-ös fejlesztés rendszeresítése.

Utóbbi mellett szól, hogy ugyan jelenleg nem rendelkezik atomtöltetek hordozására alkalmas rendszerekkel, ötödik generációs vadászgép lévén jobban beilleszthető a jövő, adatorientált haderejébe és beszerzésük esetén az amerikai fél el tudja végezni a nukleáris képességekhez szükséges módosításokat. Ráadásul, miután számos más európai ország is a megvételük mellett döntött, a típus logisztikai ellátása és karbantartása megoldottnak tekinthető – még közös műveletek alatt is.

Felmerülhet még a Eurofighter-ek atomfegyverek hordozására alkalmassá tétele is, de ahogy ezt a szerzőpáros megjegyzi; ez egyfelől rendkívül költséges és időigényes procedúra, másfelől a típus csak korlátozottan alkalmas a mai, modern légvédelmi rendszerekkel szembeni hatékony védekezésre – ami így a nukleáris feladatkörének betöltését is nehézzé tenné.

A folyamatban lévő új, európai fejlesztéssel (FCAS) kapcsolatban kifejtik; hogy a géptípus csak 2040-től lenne elérhető, esetében a nukleáris képességekről még semmi szó nem esett és kérdéses is, hogy képessé tehető-e amerikai atomtöltetek hordozására. Különösen akkor, amikor mind Berlin, mind Párizs mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a majdani gép fejlett rendszereihez való amerikai hozzáférést.

Bármilyen típus is kerül a történet végén rendszeresítésre, annak mind a német – amerikai, mind a német – francia kapcsolatokra jelentős hatása lesz. Az alternatívák száma véges és ami még fontosabb, az idő szorít, mert a kiöregedő Tornado gépek üzemben tartása napról napra többe kerül, feladatkörük ellátása pedig sürgető.

A témával társlapunkon, a JETfly-on is foglalkoztunk már.

Forrás: https://dgap.org/en/research/publications/tornado-complex

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.