2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ausztrália leállítja az MRH-90 Taipan flottáját

Ausztrália leállítja az MRH-90 Taipan flottáját
Art of WAR  |  2023. 10. 27., 15:52

A legfrissebb információk szerint, az Ausztrál Védelmi Erők MRH-90 Taipan helikopterei 2024 decemberében tervezett kivonásukig sem fognak már többé a levegőbe emelkedni.

Richard Marles védelmi miniszter bejelentette, hogy a kormány már az UH-60M Black Hawk szolgálatba állítására összpontosít. Az első Black Hawk-ok megérkeztek Ausztráliába, és szeptemberben meg is kezdték repüléseiket, a többi példány szállítása pedig folyamatban van.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy az MRH-90 fontos képesség volt az Ausztrál Védelmi Erők (ADF) számára. „Elismeréssel adózom annak a több száz embernek a kemény munkája iránt, akik a helikoptereink beszerzésében, üzemeltetésében és fenntartásában dolgoztak. Az MRH-90-et felváltó 40 Black Hawk közül az első példányok megérkeztek, és már repülnek is Ausztráliában. Arra koncentrálunk, hogy a lehető leggyorsabban szolgálatba is állíthassuk. A kormány legfontosabb prioritása azonban embereink biztonsága és jóléte. Továbbra is támogatjuk az év elején életét vesztett négy katona családját és a tágabb értelemben vett védelmi közösséget." Az ADF továbbra is üzemelteti a CH-47F Chinook, Tiger és MH-60R Seahawk típusokat.

2025-től az új AH-64E Apache helikopterek is szolgálatba állnak a hadseregben. A védelmi miniszter elmondta, hogy a hadsereg hadműveleteire és a kiképzésre gyakorolt további hatások mérséklése érdekében a kormány megvizsgálja a Black Hawk-ok gyorsabb leszállításának, illetve a személyzet gyorsabb kiképzésének lehetőségét.

A nyilatkozata során Marles miniszter nem tért ki a vizsgálat eredményére a 2023. július 28-i katasztrófa kapcsán, amikor egy MRH-90 Taipan lezuhant a queenslandi Lindeman-sziget közelében a Talisman Sabre gyakorlat során. A fedélzeten tartózkodó négyfős személyzet életét vesztette.

Azt azonban elmondta, hogy a kormány akkor világossá tette, hogy a korábban már többször is felszállási tilalommal sújtott Taipan-ok addig nem repülhetnek, amíg a katasztrófa kivizsgálása be nem fejeződik. A jelen helyzet szerint, azonban úgy tűnik, hogy a flotta idő előtt elbúcsúzik az aktív szolgálattól.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.

  JETfly Magazin

Összesen 40 darab használt Eurofighter Typhoon vadászbombázót vásárolna Törökország – a szándékot, melyről már korábban is volt szó,Yasar Guler védelmi miniszter jelentette be a közelmúltban.