2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő
Art of WAR  |  2024. 03. 22., 13:32

Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.

A ceremóniát a dél-olaszországi Grazzanise Légibázison tartották 2024. február 22-én, ahol a 9. "Francesco Baracca" ezred települ: az ünnepségen részt vett a légierő vezérkari főnöke, Luca Goretti tábornok, valamint a katonai és polgári hatóságok mellett mindazok a hivatásos katonák, akik az évek során az ikonikus katonai helikoptert repülték, illetve üzemeltették.

Az elmúlt négy évtized alatt az Olasz Légierő nemzeti küldetések részeként bevetette a HH-212A kutató-mentő helikoptert többek között  a természeti katasztrófák által sújtott lakosság támogatására, de szolgált külföldön, Afganisztánban is.

A 9. ezred parancsnoka, Salvatore Florio ezredes felidézte, hogy a 212-es egyet jelentett a kiváló megbízhatósággal, és lehetővé tette, hogy a több generációnyi személyzet minden körülmények között időben, hatékonyan és maximális biztonsággal repülhesse. Megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik békében és háborúban életüket áldozták azért, hogy esküjüknek megfelelően teljesítsék feladataikat.

"Az eddigi eredményeket azért sikerült elérni, mert szilárd alapokon és a személyzetek aprólékos napi munkáján alapultak" – mondta Florio ezredes. "Útravalóul talán ez a legjobb, amit adhatunk azoknak, akik megszakítás nélkül folytatni fogják ezt a nehéz és csendes munkát. Szem előtt kell tartanunk, mit is tettünk azért, hogy idáig eljuthassunk, de mindig a következő célokra kell koncentrálnunk, csak így tudjuk elérni a jövőbeli célokat és leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyekkel a légierőnek szembe kell néznie."

Goretti tábornok beszédében hangsúlyozta a különleges esemény fontosságát: "Ma büszkén tisztelgünk egy típus előtt, amely beírta magát a légierő történetébe, de mindenekelőtt a helikoptert kivételessé tevő személyzetet kell megemlítenem." A gépet üzemeltető összes személyzetre utalva kiemelte: „Ha árvíz van, vészhelyzet van, ha valakit ki kell menteni, még rossz időben is, mindig feltétel nélkül ott vagy, akár az életedet is kockáztatva, hogy megmentsd valaki más életét. És ezt azért tesszük, mert meg vagyunk győződve arról, hogy amikor meg kell mentenünk valamelyik kollégánkat vagy polgártársunkat, akkor azt kötelességünknek érezzük, és nem azért, mert a törvény kötelez bennünket." Majd hozzátette: "A gépek változnak, az emberek változnak, de a szellem megmarad: a győztes szellem, amely megkülönbözteti a légierőt másoktól. Szenvedély, erő, csapatmunka. Légy büszke rá."

A HH-212A (Agusta-Bell AB-212) egy közepes helikopter (kétlapátú rotorral), amelyet két 1 342 kW-os Pratt & Whitney PT6T erőforrás hajt. Lényegében a 205-ös modellből származik, amelytől a megnyúlt törzs különbözteti meg. Az Olasz Légierő 1979-ben vásárolta meg az első három példányt, 1984-ben pedig további 32 darabot, hogy hét különböző századba sorolja őket. 2006-ban a forgószárnyast Afganisztánban vetették be felderítési feladatokkal, személyszállítással, egészségügyi szállítással, sürgősségi orvosi evakuálással és a terület ellenőrzésével megbízva, 1 800 küldetésben több mint 2 000 repült órát teljesítve.

Az ikonikus HH-212A helikopter kivonási ceremóniája egyben szimbolikus átadást is jelentett a HH-212A és az új HH-101A között, amely továbbra is támogatja a különleges műveleteket. Az új csúcstechnológiás platformok lehetővé teszik, hogy az Olasz Légierő mindig készen álljon a modern hadműveleti forgatókönyvek szerinti működésre az ország, a nemzeti érdekek és a polgárok védelme érdekében.

A ceremónia további fotói a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-22 13:32:24
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!