2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő

Búcsúzik ikonikus helikopterétől az Olasz Légierő
Art of WAR  |  2024. 03. 22., 13:32

Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.

A ceremóniát a dél-olaszországi Grazzanise Légibázison tartották 2024. február 22-én, ahol a 9. "Francesco Baracca" ezred települ: az ünnepségen részt vett a légierő vezérkari főnöke, Luca Goretti tábornok, valamint a katonai és polgári hatóságok mellett mindazok a hivatásos katonák, akik az évek során az ikonikus katonai helikoptert repülték, illetve üzemeltették.

Az elmúlt négy évtized alatt az Olasz Légierő nemzeti küldetések részeként bevetette a HH-212A kutató-mentő helikoptert többek között  a természeti katasztrófák által sújtott lakosság támogatására, de szolgált külföldön, Afganisztánban is.

A 9. ezred parancsnoka, Salvatore Florio ezredes felidézte, hogy a 212-es egyet jelentett a kiváló megbízhatósággal, és lehetővé tette, hogy a több generációnyi személyzet minden körülmények között időben, hatékonyan és maximális biztonsággal repülhesse. Megemlékezett azokról a bajtársakról is, akik békében és háborúban életüket áldozták azért, hogy esküjüknek megfelelően teljesítsék feladataikat.

"Az eddigi eredményeket azért sikerült elérni, mert szilárd alapokon és a személyzetek aprólékos napi munkáján alapultak" – mondta Florio ezredes. "Útravalóul talán ez a legjobb, amit adhatunk azoknak, akik megszakítás nélkül folytatni fogják ezt a nehéz és csendes munkát. Szem előtt kell tartanunk, mit is tettünk azért, hogy idáig eljuthassunk, de mindig a következő célokra kell koncentrálnunk, csak így tudjuk elérni a jövőbeli célokat és leküzdeni azokat a kihívásokat, amelyekkel a légierőnek szembe kell néznie."

Goretti tábornok beszédében hangsúlyozta a különleges esemény fontosságát: "Ma büszkén tisztelgünk egy típus előtt, amely beírta magát a légierő történetébe, de mindenekelőtt a helikoptert kivételessé tevő személyzetet kell megemlítenem." A gépet üzemeltető összes személyzetre utalva kiemelte: „Ha árvíz van, vészhelyzet van, ha valakit ki kell menteni, még rossz időben is, mindig feltétel nélkül ott vagy, akár az életedet is kockáztatva, hogy megmentsd valaki más életét. És ezt azért tesszük, mert meg vagyunk győződve arról, hogy amikor meg kell mentenünk valamelyik kollégánkat vagy polgártársunkat, akkor azt kötelességünknek érezzük, és nem azért, mert a törvény kötelez bennünket." Majd hozzátette: "A gépek változnak, az emberek változnak, de a szellem megmarad: a győztes szellem, amely megkülönbözteti a légierőt másoktól. Szenvedély, erő, csapatmunka. Légy büszke rá."

A HH-212A (Agusta-Bell AB-212) egy közepes helikopter (kétlapátú rotorral), amelyet két 1 342 kW-os Pratt & Whitney PT6T erőforrás hajt. Lényegében a 205-ös modellből származik, amelytől a megnyúlt törzs különbözteti meg. Az Olasz Légierő 1979-ben vásárolta meg az első három példányt, 1984-ben pedig további 32 darabot, hogy hét különböző századba sorolja őket. 2006-ban a forgószárnyast Afganisztánban vetették be felderítési feladatokkal, személyszállítással, egészségügyi szállítással, sürgősségi orvosi evakuálással és a terület ellenőrzésével megbízva, 1 800 küldetésben több mint 2 000 repült órát teljesítve.

Az ikonikus HH-212A helikopter kivonási ceremóniája egyben szimbolikus átadást is jelentett a HH-212A és az új HH-101A között, amely továbbra is támogatja a különleges műveleteket. Az új csúcstechnológiás platformok lehetővé teszik, hogy az Olasz Légierő mindig készen álljon a modern hadműveleti forgatókönyvek szerinti működésre az ország, a nemzeti érdekek és a polgárok védelme érdekében.

A ceremónia további fotói a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.