2017. 09. 20. szerda
Friderika
: 308 Ft   : 257 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

India 234 darab tengerészeti helikoptert vásárolna

Art of WAR  |  2017. 08. 30., 12:57

Az indiai védelmi minisztérium 2017. augusztus 22-én tette közzé, hogy két különböző beszerzési program keretein belül, összesen 234 darab tengerészeti forgószárnyast vásárolnának, melyek költségei közel 5 milliárd dollárt is felemészthetnek.

Az egyik, 123 darab NMRH (naval muli-role helicopter) többcélú tengerészeti helikopter, melyeket elsősorban tengeralattjárók elleni harcra, míg a másik, 111 darab NUH (naval utility helicopter) könnyű, felfegyverezhető többcélú forgószárnyas beszerzésére irányul, amelyeket elsősorban hajók fedélzetéről üzemeltetnének. A forgószárnyasok beszerzése során előtérbe helyezik azt, hogy a helikopterek nagy része Indiában gyártott alkatrészekből álljon, valamint fontos kritérium a gyártási technológia átadása is. Az NMRH helikopternek éjjel és nappal is bevethetőnek kell lennie, valamint 2 hajó, vagy könnyű, tengeralattjárók elleni torpedó hordozására alkalmas legyen. A szerződés továbbá tartalmazni fogja a tartalék hajtóműveket, szimulátorokat, valamint földi kiszolgáló berendezéseket is.

India már felvette a kapcsolatot számos helikoptergyártó vállalattal, melyek az ajánlatokat 2017. október 6-ig küldhetik el. Az ajánlatokat ezután összevetik és kiválasztják a lehetséges gyártót, típust, majd további egyeztetések várhatóak a projektekben résztvevő indiai vállalatokkal is. A konkrét szerződés aláírására vélhetően több évet kell majd várni. Az indiai haditengerészetnek égetően szüksége van mindkét kategóriájú helikopterre, ugyanis az indiai flotta repülő eszközei lassan alkalmatlanok a modern tengeralattjárók felderítésére, azok ellen vívott hadviselésre.

Napjainkban a flotta 11 Ka-28-ast és 31-est, 17 Sea King és néhány Dhruv és Chetak helikoptert üzemeltet, melyek nagy része nem hadrafogható. Továbbá a kínai atom és dízel-elektromos tengeralattjárók egyre többször jelennek meg az Indiai-óceán térségében. Mint ismeretes, 2017 júniusában az indiai védelmi minisztérium érvénytelenítette a 16 darab, többcélú S-70B Seahawk beszerzési programját, ugyanis nem tudtak megegyezni a költségekről.

Ami a NUH programot illeti, az új kéthajtóműves típus a már kiöregedő egyhajtóműves Chetak forgószárnyasokat váltja majd le. A NUH konkrétan tengerészeti helikopter lesz, mely összecsukható rotorlapátokkal rendelkezik majd, így megkönnyíti a hajón való mozgatást, kisebb helyet foglal, valamint a hajó hangárjában is elférhet. Távlati tervek szerint, India mintegy 1 200 különböző típusú helikopter beszerzését tervezi, azonban a bürokratikus problémák, korrupció és egyéb gondok miatt akadozva halad.

 

Forrás: armstrade.org

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2017-09-01 13:29:56
Egy egyéni Európa-bajnoki címmel, egy csapat negyedik hellyel, valamint egy ifjúsági egyéni hatodik helyezéssel zárta a magyar katonai ejtőernyős válogatott a montenegrói Podgoricában augusztus 26-31. között megrendezett 9. Stílusugró, Célbaugró Európa-bajnokságot.
2017-08-30 12:57:15
Az indiai védelmi minisztérium 2017. augusztus 22-én tette közzé, hogy két különböző beszerzési program keretein belül, összesen 234 darab tengerészeti forgószárnyast vásárolnának, melyek költségei közel 5 milliárd dollárt is felemészthetnek.
2017-08-30 12:13:41
Az idei év legnagyobb szabású gyakorlata volt a Saber Guardian 2017. Az Amerikai Egyesült Államok szárazföldi haderejének Európában állomásozó katonai szervezetei által támogatott gyakorlat logisztikai részéből az MH Logisztikai Központ a megszokott feladatain túl speciális, eddig nem alkalmazott támogató elemekkel is kivette részét.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 09. 19., 09:34
Nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, s ebből a hadsereg is rengeteget profitáljon.
2017. 09. 15., 11:41
Észak-Korea újabb rakétát bocsátott fel Phenjan egyik külső kerületéből keleti irányba, a rakéta átrepült Japán második legnagyobb szigete, Hokkaidó felett, majd a Csendes-óceánba csapódott – jelentették péntekre virradóra a hírügynökségek.
2017. 09. 12., 14:02
Visszautasította kedden Észak-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) újabb, ellene hozott szankciós határozatát, és azt üzente az Egyesült Államoknak, hogy hamarosan soha nem tapasztalt szenvedésben lesz része.
2017. 09. 11., 12:09
Pula Stoja városrészében, távol a nyüzsgő óvárostól, mediterrán ciprusokkal és kőfallal körbevett tengerésztemető helyezkedik el; hadi és kereskedelmi tengerészek, katonák, polgárok, köztük számos magyar végső nyughelye.

  JETfly Magazin

Bahrein lesz a második ország, aki hadrendbe állítja az F-16V verziót, ugyanis Tajvan a jelenleg szolgálatban álló 142 darab Block 20-as verziójú F-16A/B-t szintén V verzióra alakíttatja át.