2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kína felfuttatja korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépeinek gyártását

Kína felfuttatja korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépeinek gyártását
Art of WAR  |  2018. 02. 21., 13:52

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.

A nemrégiben megjelent, az űrből készült fotókon nyolc Shaanxi KJ-500 típusú korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép volt látható 2017 decemberében a Shaanxi Tartományi Hanzhongban a vállalat gyári repülőterén. A repülőgépet tesztek sorozatának vetették alá, mielőtt átadásra került a kínai haderőnek.

Ezek a gépek ahhoz a legalább négy darab KJ-500 típusú repülőgéphez fognak csatlakozni, melyek már a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierő kötelékében szolgálnak, és hasonló mennyiségben találhatók meg a Haditengerészeti Repülő Erők egységeinél, Andreas Rupprecht szerint, aki számos könyvet írt a kínai katonai repülésről és repülőgép gyártásról.

További három, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetéhez tartozó KJ-500 repülőgép volt látható azokon az űrből készült fényképeken, amelyek a kínai Hainan Szigettartomány Lingshui repülőteréről készültek a Dél-Kínai tenger partján. A Stratfor által közzétett űrfotón szintén a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének KJ-500s típusú repülőgépei állomásoznak a Lhasa-Gonggar Repülőtéren Tibetben, mintegy 300 kilométerre a Doklam Platótól, ahol patthelyzet alakult ki a kínai és indiai csapatok között a 2017-ben keletkezett határvita kapcsán.

Andreas Rupprecht a Defense News magazinnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a KJ-500 típusú repülők számának szignifikáns növekedése azt jelzi, hogy a típus eléggé kiforrott ahhoz, hogy stabil és megbízható alapot szolgáltasson mind a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierő és Haditengerészet korai előjelző és ellenőrző repülőgépei számára. Hasonló jelenség volt megfigyelhető korábban az Y-9 típusú turbólégcsavaros szállítórepülőgépek gyártása, illetve az ebből a típusból fejlesztett repülőgépek (tengeralattjáró-elhárító, az elektronikai-hadviselési, és különféle felderítő variánsok) számának növekedése alkalmával.

A KJ-500 rendelkezik egy, a tetejére rögzített forgóházzal, melyben három radar helyezkedik el, mindegyik AESA radarral, háromszög elrendezésben, így biztosítva a folyamatos 360°-os lefedettséget. Az új radar tervezés kiszorítja a „egyensúly nyaláb” tervezést, melyet a korábbi Shaanxi KJ-200 AEW&C repülőgépen alkalmaztak.

A radart állítólag a 38. Kínai Kutató Intézet, a Kínai Elektronikai Technológiai Vállalatcsoport tagja tervezte, és azt állítják, hogy kisebb és könnyebb forgóházzal rendelkezik, mint amit a KJ-2000 AEW&C platform, ami az orosz Iljusin Il-76 torlósugaras szállítórepülőgépen alapszik. Kína négy darab KJ-2000 és legalább tizenegy darab KJ-200 repülőt készített, melyeknek az Y-8 szállítórepülő az alapja, mindkét típust a 2000-es évek közepén állították szolgálatba.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.