2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kína felfuttatja korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépeinek gyártását

Kína felfuttatja korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgépeinek gyártását
Art of WAR  |  2018. 02. 21., 13:52

Kína felfuttatta a korai előrejelző és légtérellenőrző (Airborne Early Warning and Control – AEW&C) repülőgépeinek gyártását. Ahogy azt egy kínai katonai repülés szakértő megállapította, ez az „alap repülőgép érettségének” egyik jele.

A nemrégiben megjelent, az űrből készült fotókon nyolc Shaanxi KJ-500 típusú korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép volt látható 2017 decemberében a Shaanxi Tartományi Hanzhongban a vállalat gyári repülőterén. A repülőgépet tesztek sorozatának vetették alá, mielőtt átadásra került a kínai haderőnek.

Ezek a gépek ahhoz a legalább négy darab KJ-500 típusú repülőgéphez fognak csatlakozni, melyek már a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierő kötelékében szolgálnak, és hasonló mennyiségben találhatók meg a Haditengerészeti Repülő Erők egységeinél, Andreas Rupprecht szerint, aki számos könyvet írt a kínai katonai repülésről és repülőgép gyártásról.

További három, a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Haditengerészetéhez tartozó KJ-500 repülőgép volt látható azokon az űrből készült fényképeken, amelyek a kínai Hainan Szigettartomány Lingshui repülőteréről készültek a Dél-Kínai tenger partján. A Stratfor által közzétett űrfotón szintén a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierejének KJ-500s típusú repülőgépei állomásoznak a Lhasa-Gonggar Repülőtéren Tibetben, mintegy 300 kilométerre a Doklam Platótól, ahol patthelyzet alakult ki a kínai és indiai csapatok között a 2017-ben keletkezett határvita kapcsán.

Andreas Rupprecht a Defense News magazinnak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a KJ-500 típusú repülők számának szignifikáns növekedése azt jelzi, hogy a típus eléggé kiforrott ahhoz, hogy stabil és megbízható alapot szolgáltasson mind a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg Légierő és Haditengerészet korai előjelző és ellenőrző repülőgépei számára. Hasonló jelenség volt megfigyelhető korábban az Y-9 típusú turbólégcsavaros szállítórepülőgépek gyártása, illetve az ebből a típusból fejlesztett repülőgépek (tengeralattjáró-elhárító, az elektronikai-hadviselési, és különféle felderítő variánsok) számának növekedése alkalmával.

A KJ-500 rendelkezik egy, a tetejére rögzített forgóházzal, melyben három radar helyezkedik el, mindegyik AESA radarral, háromszög elrendezésben, így biztosítva a folyamatos 360°-os lefedettséget. Az új radar tervezés kiszorítja a „egyensúly nyaláb” tervezést, melyet a korábbi Shaanxi KJ-200 AEW&C repülőgépen alkalmaztak.

A radart állítólag a 38. Kínai Kutató Intézet, a Kínai Elektronikai Technológiai Vállalatcsoport tagja tervezte, és azt állítják, hogy kisebb és könnyebb forgóházzal rendelkezik, mint amit a KJ-2000 AEW&C platform, ami az orosz Iljusin Il-76 torlósugaras szállítórepülőgépen alapszik. Kína négy darab KJ-2000 és legalább tizenegy darab KJ-200 repülőt készített, melyeknek az Y-8 szállítórepülő az alapja, mindkét típust a 2000-es évek közepén állították szolgálatba.

 

Forrás: raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.