2023. 12. 02. szombat
Melinda, Vivien
: 380 Ft   : 349 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok
Art of WAR  |  2019. 04. 02., 11:34
Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének MQ-9 Reaper típusú drónjai tavaly május óta hajtanak végre fegyverzet nélküli felderítő feladatokat Lengyelországból felszállva, azonban azok csak most, 2019 márciusában érték el teljes működőképességüket.

A USAFE (U.S. Air Forces in Europe – USAFE) erőfeszítésének eredményeként március elsején új létesítményekkel gazdagodott a lengyelországi Miroslawiec Légibázis, melyek elősegítik majd a Reaper-t kezelő Nemzeti Gárda katonáinak, valamint civil operátorainak munkáját.

„A most befejezett projekt mellett fontos változás lesz, hogy ezentúl az USA katonái és a szerződéses civil kezelők közösen fognak részt venni a pilóta nélküli repülő eszközök (Unmanned Aerial Vehicle – a továbbiakban: UAV) üzemeltetésében és repültetésében. Az átadott létesítmények kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a UAV-k feladatrendszerét kiterjesszük.” - nyilatkozta Greg Semmel dandártábornok a megnyitóünnepségen.

„Az új infrastruktúra magában foglalja a UAV-k irányításához szükséges létesítmények teljes spektrumát az információvédelmi központoktól, a javítóállomásokon és vezetési és irányítási rendszereken át egészen a kezelő állomány részére kialakított hálókörletekig.” áll az 52. Harci Repülő Ezred sajtóközpontja által kiadott közleményben.

Lengyelország a „kelet-európai stratégiai elhelyezkedése révén” került kiválasztásra erre a feladatra, jelentette ki Auburn Davis, a USAFE alkalmazásában álló civil szakértő az Air Force Times-nak tavaly májusban adott nyilatkozata alkalmával. A USAFE hivatalos közleménye szerint a Lengyelországba telepített UAV-k felderítő, hírszerző, és megfigyelő feladatokat látnak el az amerikai külpolitikai érdekeknek megfelelően, illetve feladatkörük kiegészül az úgynevezett erők védelme (Force Protection ¬¬– FP) terület hatékonyságának növelése érdekében végzett adatgyűjtéssel, amely adatok rendkívül hasznosak mind az amerikai, mind pedig a szövetséges haderők részére.

A UAV-ket irányító katonák a Spangdahlem Légibázison állomásozó 52. Harci Repülő Ezred állományába tartozó 52. Expedíciós Műveleti Csoport tagjai. „Engedjék meg, hogy hálámat fejezzem ki azon amerikai barátainknak, akik az MQ-9-esek üzemeltetése során tanúsított professzionális tevékenységükkel  hozzájárulnak Európa békéjéhez.” - idézi a USAFE  által kiadott sajtóközlemény Lukasz Andrzejewski lengyel ezredes szavait. „Nagyra értékeljük azt a támogatást, nyíltságot, együttműködést és kedvességet, amiről önök nap, mint nap tanúbizonyságot tesznek.”

Andrew Eiler az Egyesült Államok Légierejének ezredese nyilatkozatában kiemelte, hogy „az amerikai katonák a Lengyel Légierővel szoros együttműködésben üzemeltetik a MQ-9 Reaper-eket. A katonáinkat a helyi közösség befogadta, szívesen látnak minket az éttermekben, boltokban, sőt, még otthonaikban is. Pusztán szomszédként kezdtük, azonban mára barátként, családtagként tekintünk egymásra. Büszke vagyok a közös együttműködésre és az együttesen kialakított képességre."

Az elmúlt évben a lengyel kormány igyekezett közelebb hozni a védelmi szféráját az Egyesült Államokéhoz, aminek eredményeképp 2 millió USD összeget ajánlott fel olyan állandó katonai létesítmények létrehozására, amelyek alkalmasak az amerikai katonák, valamint családjaik elhelyezésének kialakítására. A Miroslawiec-ben végbement fejlesztések szintén ezen kezdeményezés eredményei. „Az elmúlt években a Lengyelországgal való sikeres együttműködésünk alapjául szolgáltak a közös értékeink, tapasztalataink és céljaink." - jelentette ki Semmel tábornok. „Napjaink változó stratégiai környezetében az ilyen előretolt bázisok egyre nagyobb jelentőséggel fognak bírni az európai biztonság megőrzése érdekében."

A Krím-félsziget és a Donyec-medence a 2014-es orosz intervenció óta aktív konfliktussal övezett területei a régiónak, éppen ezért Lengyelország kiemelt szerepet játszik az Egyesült Államok katonai stratégiájában is.

Azt követően, hogy tavaly májusban bejelentésre került a Reaper-ek lengyelországi telepítése, egy korábban MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper drónokat „repültető”, már nyugállományú amerikai pilóta úgy fogalmazott az Air Force Times-nak, hogy az itt telepített drónoknak az ukrán konfliktus esetleges eszkalációja esetében lenne kiemelt szerepe. A drónok jelenlegi alkalmazásának lehetőségéről viszont a következőket jelentette ki: „A felderítő UAV-k Kelet-Ukrajna légterében történő alkalmazása több szempontból sem lenne ésszerű, először is a térségben telepített légvédelmi rendszerek (légvédelmi tüzér eszközök, illetve légvédelmi rakétarendszerek) fenyegetést jelentenek ezekre a repülő eszközökre, másodsorban pedig a felderítőeszközeinknek a térségben történő alkalmazása hozzájárulhatna az amúgy is kényes helyzet további eszkalálódásához.”

Nagy valószínűséggel a Reaperek olyan légi folyosókat fognak használni a Balti államok és a Fekete-tenger környezetében, ahonnan kockázatok nélkül lesznek képesek végrehajtani a felderítő és megfigyelő feladataikat.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 10. 31., 14:21
1943. november 5-én az amerikai Sculpin tengeralattjáró kilencedik csendes-óceáni őrjáratára indult Pearl Harborból. Feladata az volt, hogy három társával a Spearfish - sel, a Searavennel és az Apogonnal a félelmetes erőddé kiépített Truk Atoll közelében álljon lesbe és a németektől átvett farkasfalka taktikát alkalmazva lecsapjon a japán hajókra.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.
2023. 11. 29., 16:38
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 29., 13:32
Az Iraki Kiképzés-Biztosító Kontingens 17. váltása közös lövészeten vett részt észt partnereivel november 24-én az Erbil melletti „Satur Areal Gunnery” lőtéren. A közös lövészeten arra is lehetőség volt, hogy a magyar és észt katonák kölcsönösen megismerjék és kipróbálják a két nemzet haderejében rendszeresített lőfegyvereket.
2023. 11. 28., 10:50
Akkreditációs látogatás keretén belül fogadta Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese az új olasz véderő, valamint az új görög véderő-, katonai és légügyi attasét.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia exnorvég F-16-osokkal bővíti flottáját. Az első három példány 2023. november 29-én meg is érkezett keleti szomszédunkhoz.