2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok
Art of WAR  |  2019. 04. 02., 11:34
Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének MQ-9 Reaper típusú drónjai tavaly május óta hajtanak végre fegyverzet nélküli felderítő feladatokat Lengyelországból felszállva, azonban azok csak most, 2019 márciusában érték el teljes működőképességüket.

A USAFE (U.S. Air Forces in Europe – USAFE) erőfeszítésének eredményeként március elsején új létesítményekkel gazdagodott a lengyelországi Miroslawiec Légibázis, melyek elősegítik majd a Reaper-t kezelő Nemzeti Gárda katonáinak, valamint civil operátorainak munkáját.

„A most befejezett projekt mellett fontos változás lesz, hogy ezentúl az USA katonái és a szerződéses civil kezelők közösen fognak részt venni a pilóta nélküli repülő eszközök (Unmanned Aerial Vehicle – a továbbiakban: UAV) üzemeltetésében és repültetésében. Az átadott létesítmények kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a UAV-k feladatrendszerét kiterjesszük.” - nyilatkozta Greg Semmel dandártábornok a megnyitóünnepségen.

„Az új infrastruktúra magában foglalja a UAV-k irányításához szükséges létesítmények teljes spektrumát az információvédelmi központoktól, a javítóállomásokon és vezetési és irányítási rendszereken át egészen a kezelő állomány részére kialakított hálókörletekig.” áll az 52. Harci Repülő Ezred sajtóközpontja által kiadott közleményben.

Lengyelország a „kelet-európai stratégiai elhelyezkedése révén” került kiválasztásra erre a feladatra, jelentette ki Auburn Davis, a USAFE alkalmazásában álló civil szakértő az Air Force Times-nak tavaly májusban adott nyilatkozata alkalmával. A USAFE hivatalos közleménye szerint a Lengyelországba telepített UAV-k felderítő, hírszerző, és megfigyelő feladatokat látnak el az amerikai külpolitikai érdekeknek megfelelően, illetve feladatkörük kiegészül az úgynevezett erők védelme (Force Protection ¬¬– FP) terület hatékonyságának növelése érdekében végzett adatgyűjtéssel, amely adatok rendkívül hasznosak mind az amerikai, mind pedig a szövetséges haderők részére.

A UAV-ket irányító katonák a Spangdahlem Légibázison állomásozó 52. Harci Repülő Ezred állományába tartozó 52. Expedíciós Műveleti Csoport tagjai. „Engedjék meg, hogy hálámat fejezzem ki azon amerikai barátainknak, akik az MQ-9-esek üzemeltetése során tanúsított professzionális tevékenységükkel  hozzájárulnak Európa békéjéhez.” - idézi a USAFE  által kiadott sajtóközlemény Lukasz Andrzejewski lengyel ezredes szavait. „Nagyra értékeljük azt a támogatást, nyíltságot, együttműködést és kedvességet, amiről önök nap, mint nap tanúbizonyságot tesznek.”

Andrew Eiler az Egyesült Államok Légierejének ezredese nyilatkozatában kiemelte, hogy „az amerikai katonák a Lengyel Légierővel szoros együttműködésben üzemeltetik a MQ-9 Reaper-eket. A katonáinkat a helyi közösség befogadta, szívesen látnak minket az éttermekben, boltokban, sőt, még otthonaikban is. Pusztán szomszédként kezdtük, azonban mára barátként, családtagként tekintünk egymásra. Büszke vagyok a közös együttműködésre és az együttesen kialakított képességre."

Az elmúlt évben a lengyel kormány igyekezett közelebb hozni a védelmi szféráját az Egyesült Államokéhoz, aminek eredményeképp 2 millió USD összeget ajánlott fel olyan állandó katonai létesítmények létrehozására, amelyek alkalmasak az amerikai katonák, valamint családjaik elhelyezésének kialakítására. A Miroslawiec-ben végbement fejlesztések szintén ezen kezdeményezés eredményei. „Az elmúlt években a Lengyelországgal való sikeres együttműködésünk alapjául szolgáltak a közös értékeink, tapasztalataink és céljaink." - jelentette ki Semmel tábornok. „Napjaink változó stratégiai környezetében az ilyen előretolt bázisok egyre nagyobb jelentőséggel fognak bírni az európai biztonság megőrzése érdekében."

A Krím-félsziget és a Donyec-medence a 2014-es orosz intervenció óta aktív konfliktussal övezett területei a régiónak, éppen ezért Lengyelország kiemelt szerepet játszik az Egyesült Államok katonai stratégiájában is.

Azt követően, hogy tavaly májusban bejelentésre került a Reaper-ek lengyelországi telepítése, egy korábban MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper drónokat „repültető”, már nyugállományú amerikai pilóta úgy fogalmazott az Air Force Times-nak, hogy az itt telepített drónoknak az ukrán konfliktus esetleges eszkalációja esetében lenne kiemelt szerepe. A drónok jelenlegi alkalmazásának lehetőségéről viszont a következőket jelentette ki: „A felderítő UAV-k Kelet-Ukrajna légterében történő alkalmazása több szempontból sem lenne ésszerű, először is a térségben telepített légvédelmi rendszerek (légvédelmi tüzér eszközök, illetve légvédelmi rakétarendszerek) fenyegetést jelentenek ezekre a repülő eszközökre, másodsorban pedig a felderítőeszközeinknek a térségben történő alkalmazása hozzájárulhatna az amúgy is kényes helyzet további eszkalálódásához.”

Nagy valószínűséggel a Reaperek olyan légi folyosókat fognak használni a Balti államok és a Fekete-tenger környezetében, ahonnan kockázatok nélkül lesznek képesek végrehajtani a felderítő és megfigyelő feladataikat.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.