2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 381 Ft   : 351 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok
Art of WAR  |  2019. 04. 02., 11:34
Lengyelországból repülnek az amerikai felderítő drónok

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének MQ-9 Reaper típusú drónjai tavaly május óta hajtanak végre fegyverzet nélküli felderítő feladatokat Lengyelországból felszállva, azonban azok csak most, 2019 márciusában érték el teljes működőképességüket.

A USAFE (U.S. Air Forces in Europe – USAFE) erőfeszítésének eredményeként március elsején új létesítményekkel gazdagodott a lengyelországi Miroslawiec Légibázis, melyek elősegítik majd a Reaper-t kezelő Nemzeti Gárda katonáinak, valamint civil operátorainak munkáját.

„A most befejezett projekt mellett fontos változás lesz, hogy ezentúl az USA katonái és a szerződéses civil kezelők közösen fognak részt venni a pilóta nélküli repülő eszközök (Unmanned Aerial Vehicle – a továbbiakban: UAV) üzemeltetésében és repültetésében. Az átadott létesítmények kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a UAV-k feladatrendszerét kiterjesszük.” - nyilatkozta Greg Semmel dandártábornok a megnyitóünnepségen.

„Az új infrastruktúra magában foglalja a UAV-k irányításához szükséges létesítmények teljes spektrumát az információvédelmi központoktól, a javítóállomásokon és vezetési és irányítási rendszereken át egészen a kezelő állomány részére kialakított hálókörletekig.” áll az 52. Harci Repülő Ezred sajtóközpontja által kiadott közleményben.

Lengyelország a „kelet-európai stratégiai elhelyezkedése révén” került kiválasztásra erre a feladatra, jelentette ki Auburn Davis, a USAFE alkalmazásában álló civil szakértő az Air Force Times-nak tavaly májusban adott nyilatkozata alkalmával. A USAFE hivatalos közleménye szerint a Lengyelországba telepített UAV-k felderítő, hírszerző, és megfigyelő feladatokat látnak el az amerikai külpolitikai érdekeknek megfelelően, illetve feladatkörük kiegészül az úgynevezett erők védelme (Force Protection ¬¬– FP) terület hatékonyságának növelése érdekében végzett adatgyűjtéssel, amely adatok rendkívül hasznosak mind az amerikai, mind pedig a szövetséges haderők részére.

A UAV-ket irányító katonák a Spangdahlem Légibázison állomásozó 52. Harci Repülő Ezred állományába tartozó 52. Expedíciós Műveleti Csoport tagjai. „Engedjék meg, hogy hálámat fejezzem ki azon amerikai barátainknak, akik az MQ-9-esek üzemeltetése során tanúsított professzionális tevékenységükkel  hozzájárulnak Európa békéjéhez.” - idézi a USAFE  által kiadott sajtóközlemény Lukasz Andrzejewski lengyel ezredes szavait. „Nagyra értékeljük azt a támogatást, nyíltságot, együttműködést és kedvességet, amiről önök nap, mint nap tanúbizonyságot tesznek.”

Andrew Eiler az Egyesült Államok Légierejének ezredese nyilatkozatában kiemelte, hogy „az amerikai katonák a Lengyel Légierővel szoros együttműködésben üzemeltetik a MQ-9 Reaper-eket. A katonáinkat a helyi közösség befogadta, szívesen látnak minket az éttermekben, boltokban, sőt, még otthonaikban is. Pusztán szomszédként kezdtük, azonban mára barátként, családtagként tekintünk egymásra. Büszke vagyok a közös együttműködésre és az együttesen kialakított képességre."

Az elmúlt évben a lengyel kormány igyekezett közelebb hozni a védelmi szféráját az Egyesült Államokéhoz, aminek eredményeképp 2 millió USD összeget ajánlott fel olyan állandó katonai létesítmények létrehozására, amelyek alkalmasak az amerikai katonák, valamint családjaik elhelyezésének kialakítására. A Miroslawiec-ben végbement fejlesztések szintén ezen kezdeményezés eredményei. „Az elmúlt években a Lengyelországgal való sikeres együttműködésünk alapjául szolgáltak a közös értékeink, tapasztalataink és céljaink." - jelentette ki Semmel tábornok. „Napjaink változó stratégiai környezetében az ilyen előretolt bázisok egyre nagyobb jelentőséggel fognak bírni az európai biztonság megőrzése érdekében."

A Krím-félsziget és a Donyec-medence a 2014-es orosz intervenció óta aktív konfliktussal övezett területei a régiónak, éppen ezért Lengyelország kiemelt szerepet játszik az Egyesült Államok katonai stratégiájában is.

Azt követően, hogy tavaly májusban bejelentésre került a Reaper-ek lengyelországi telepítése, egy korábban MQ-1 Predator és MQ-9 Reaper drónokat „repültető”, már nyugállományú amerikai pilóta úgy fogalmazott az Air Force Times-nak, hogy az itt telepített drónoknak az ukrán konfliktus esetleges eszkalációja esetében lenne kiemelt szerepe. A drónok jelenlegi alkalmazásának lehetőségéről viszont a következőket jelentette ki: „A felderítő UAV-k Kelet-Ukrajna légterében történő alkalmazása több szempontból sem lenne ésszerű, először is a térségben telepített légvédelmi rendszerek (légvédelmi tüzér eszközök, illetve légvédelmi rakétarendszerek) fenyegetést jelentenek ezekre a repülő eszközökre, másodsorban pedig a felderítőeszközeinknek a térségben történő alkalmazása hozzájárulhatna az amúgy is kényes helyzet további eszkalálódásához.”

Nagy valószínűséggel a Reaperek olyan légi folyosókat fognak használni a Balti államok és a Fekete-tenger környezetében, ahonnan kockázatok nélkül lesznek képesek végrehajtani a felderítő és megfigyelő feladataikat.

Forrás: http://www.raketaezred.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Svédország a Grob G 120TP típust választotta az alapfokú kiképző repülőgép kategóriára, felváltva idővel a kiöregedő SK 60-as flottát.