2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Marokkó megkapta az első Bayraktar TB2 UAV-t

Marokkó megkapta az első Bayraktar TB2 UAV-t
Art of WAR  |  2021. 10. 12., 13:28

Marokkó megkapta az első Bayraktar TB2 UAV-t a török Baykar Makina vállalattól. Az első példány 2021. szeptember 17-én érkezett meg a marokkói félhez, a fennmaradó példányokat szakaszosan adják át.

2021 áprilisában vált ismertté, hogy a marokkói fegyveres erők mintegy 70 millió dollár összértékben kötöttek szerződést a török ​​Baykar Makina társasággal 13 darab Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgép vásárlására. Marokkó az UAV-k mellett négy földi vezérlőállomást és egy átkonfigurálható szimulátort is vásárolt az eszközökhöz, illetve a rendszerhez tartozik még egy digitális adattároló is.

Az UAV-k vezérlőközpontját egy meg nem nevezett marokkói légibázison telepítik. A megállapodás magában foglalja a marokkói fegyveres erők kiképzését és logisztikai támogatás nyújtását is.

Az egyezség a Marokkó és Algéria között egyre növekvő feszültség közepette jött létre – a feszültség forrása pedig a nyugat-szaharai területek hovatartozásának kérdése. Rabat az egykori spanyol kolóniát Marokkó szerves részének tekinti, Algéria pedig támogatja a Frente Polisario nemzeti felszabadító mozgalmat. A rivalizálás új fordulatot vett tavaly, amikor Donald Trump volt amerikai elnök aláírta a nyilatkozatot, amely elismeri Marokkó Nyugat-Szahara feletti szuverenitását, cserébe az ország Izraelhez fűződő viszonyának normalizálásáért.

Sajtóhírek szerint idén júliusban a Marokkói Királyi Légierő szakembereinek egy csoportja kiképzést kapott az UAV-k használatára Törökországban. A Bayraktar TB2 UAV felderítésre, valamint a szárazföldi célpontok megsemmisítésére szolgál irányított fegyverzet alkalmazásával. Az egyhajtóműves légijármű szárnyfesztávolsága 12 m, hossza 6,5 ​​m. A legfeljebb 700 kg felszálló tömegű UAV nagy pontosságú MAM-L „minirakétát” is szállíthat, amelyek tömege 21,5 kg, illetve a 7 kg-os MAM-C „mikrolőszert” (amely egyébként szintén rakéta).

A fegyverzete alkalmas különböző felszíni célpontok megsemmisítésére 2-8 km-es távolságban. Az UAV repülési időtartama legfeljebb 27 óra, a hasznos teher súlya 150 kg, a látótávolsága 150 km, a maximális sebesség pedig 220 km/h. A Bayraktar TB2 olyan avionikai készlettel van felszerelve, amely biztosítja a gurulást, a felszállást, a repülést és a leszállást előre programozott, automata üzemmódban. Jelenleg a Bayraktar TB2-t Törökország, Azerbajdzsán, Katar, Marokkó, Lengyelország és Ukrajna fegyveres erői szerezték be. A gyártó szerint a flotta teljes repülési ideje elérte a 300 ezer órát.

Forrás: https://armstrade.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 10:19
A Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadása Kecskeméten.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.

  JETfly Magazin

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.