2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megkezdődött a B-21 Raider előszériájának gyártása

Megkezdődött a B-21 Raider előszériájának gyártása
Art of WAR  |  2024. 02. 27., 15:56
Megkezdődött a B-21 Raider előszériájának gyártása

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma a közelmúltban jelentette be, hogy megkezdődött a Northrop Grumman B-21 Raider újgenerációs stratégiai bombázó előszériájának gyártása.

A 2024. január 22-én tett hivatalos bejelentés értelmében B-21-eseket az Egyesült Államok Légierejének 42-es üzemében gyártják Dél-Kaliforniában, ahol jelenleg hat másik egység építése folyik. Mindez egy jelentős mérföldkő az LRS-B (Long Range Strike Bomber) programban, amely 2011-ben indult egy hatodik generációs lopakodó bombázó megalkotására.

A B-21 a B-1B Lancer és a B-2 Spirit leváltására készül, és az USAF elsődleges alacsony észlelhetőségű, stratégiai bombázójává válik. A B-21-ről sok részlet továbbra is szigorúan titkos maradt, beleértve a pontos méretét, szerkezetét, csúcs- és utazósebességét, utazó magasságát, a hajtóművek számát és típusát, a tervezett fegyvereket és rendszereket, valamint a fedélzeti érzékelőket, azonban úgy vélik, hogy rendkívül fejlett lopakodó képességekkel rendelkezik. A B-21-est úgy gyártották, hogy minimálisra csökkentsék az összes élt, beleértve az egyedi pilótafülke-ablakokat, amelyeket úgy terveztek, hogy kiküszöböljék például az illesztéseket, ezáltal csökkentve a radarvisszaverő felületet. Az is tudható, hogy a B-21 képes lesz nukleáris fegyverek szállítására.

A B-21 a korábbi jóslatok szerint a világ első, hatodik generációs harci repülőgépe lesz, darabárát 2010-ben körülbelül 550 millió dollárra becsülték, az inflációt figyelembe véve ez ma mintegy 750 millió dollár. Ez a költség jelentős csökkenést jelent a régebbi B-2 bombázóhoz képest, amelyek darabára elérte a 2 milliárd dollárt. Ez részben annak köszönhető, hogy a B-21-et fejlettebb radar-elnyelő anyagokból építették, ami csökkenti a fenntartási és karbantartási költségeket.

A B-21 nagyobb darabszáma is hozzájárul a költségek csökkentéséhez, mivel 100 darabot rendeltek, szemben a 20 darabos B-2-vel. Ezenkívül a B-2 megjelenése óta eltelt három évtizedben a technológiai fejlődés hatékonyabbá és megfizethetőbbé tette a fejlett lopakodó repülőgépek gyártását. A B-21 pontos költségei azonban titkosak maradtak, még a Kongresszus tagjai számára is. Számos képviselő és szenátor, köztük a néhai John McCain szenátor bírálta a védelmi ipar szereplőinek, köztük a Northrop Grumman túlzott költségei kapcsán a magas fokú titkosságot.

A B-21 körüli nagyfokú titoktartás az F-35-ös tervek kínai ügynökök általi esetleges feltörésével kapcsolatos, ugyanis 2009-ben az F-35-öst kifejlesztő Joint Strike Fighter programnál „adatszivárgást” észleltek. Amikor Kína 2012-ben bemutatta J-31-es harci repülőgépét, az elemzők megállapították, hogy feltűnően hasonlóak az F-35-höz, és az ellopott F-35-ös tervekre hajaznak. A B-21 körüli rendkívüli titoktartás minden hasonló adatszivárgást meg kíván akadályozni.

A B-21 fejlett lopakodó képességei lehetővé teszik, hogy mélyen az ellenséges hátországba behatolva hajtson végre küldetéseket, korábban áthatolhatatlan célpontok ellen. Ezenkívül jelfelderítési (SIGINT) platformként is szolgálhat, nagy magasságban, nagy hatótávolságú felderítő és hírszerzési küldetések végrehajtására. Elméletileg a B-21 korai légi előrejelző és irányító (AEW&C) küldetéseket is végrehajthatna, bár sokkal nagyobb túlélőképességgel, mint a jelenlegi Boeing E-3 repülőgép.

A B-21 az Egyesült Államok hálózatközpontú hadviselési koncepcióiban is döntő szerepet játszik. Egy feltételezett csapásmérés során a B-21 más, hálózatba kapcsolt repülőgépekkel, például az F-35-tel együtt működhet, amelyek alacsonyabb magasságokon és sebességgel repülnek, és az F-35-ös fegyvereit a végső célpontjukra irányítják a B-21 fedélzetéről. Végül, a B-21 a világ első repülőgépe, amely egyaránt üzemeltethető emberi vagy távirányítással. A különösen veszélyes küldetések során ez lehetővé tenné az Egyesült Államok Légierejének, hogy az értékes pilóták ne kockáztassák az életüket.

 

Forrás: https://www.airforce-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-18 15:07:54
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.

  JETfly Magazin

Márciusban 1 296 509 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, 21,7%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában, és 10,5%-kal több, mint 2019 márciusában. Ezzel a Budapest Airport több, mint 3,4 millió utas kezelésével zárta az első negyedévet, 10,2%-kal túlszárnyalva a járvány előtti rekordévet.