2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Tényként közölt helikopterbeszerzés Lengyelországban

Tényként közölt helikopterbeszerzés Lengyelországban
Art of WAR  |  2019. 01. 30., 14:06
Tényként közölt helikopterbeszerzés Lengyelországban

Lengyelország gyakran a repülős hírek szereplője különböző kategóriájú helikopterek elhúzódó/törölt tendereivel, beszerzéseivel. A napokban már egy lezárult vásárlás hírét tették közzé: Sikorsky S-70i Black Hawk-okat szereztek be a különleges erők számára.

Ez már egy tényként közölt beszerzés volt, a négy Sikorsky S-70i Black Hawk-ot nyilvános versenyeztetés nélkül vásárolta meg Varsó, tendert nem hirdettek meg rá, ami akár fel is bőszítheti azon gyártókat, akik erre a beszerzésre esélyes pályázatot nyújthattak volna be. A négy forgószárnyasra vonatkozó rendelést a Sikorsky lengyel leányvállalata, a PZL Mielec teljesítheti: a védelmi miniszter, Mariusz Blaszczak bejelentése szerint a kormánynak egy igen kedvező árat sikerült kialkudni a helikopterek kapcsán, ami igazi siker, ráadásul a PZL Mielec gyárnak is munkát adnak, ez lesz a gyár és a lengyel hadsereg együttműködésének első fontos állomása.

A PZL Mielec korábban már leszállított két S-70i-t a lengyel rendőrség részére, a védelmi miniszter azt is hozzátette, hogy a mostani beszerzés is hasonló darabáron történt, mint anno a rendőrség helikoptereinél. A 185 millió dolláros szerződés a négy forgószárnyas leszállítása mellett kiterjed a kiképzésre és a logisztikai támogatásra is, a négy S-70i átadása már idén befejeződhet.

A mostani beszerzés egy újabb csavar Lengyelország azon szándékában, mely szerint új helikoptereket szerezne be hadereje számára: az újrainduló, majd törölt tenderek után 2015-ben kihirdették győztesként az Airbus Helicopters H225M típust, melyből 50 db-ot szereztek volna be a kiöregedő Mi-8/Mi-17-esek leváltására, üzlet azonban nem lett belőle, kormányváltás és több vitás pont miatt miatt törölték a H225M-ek beszerzését. A Magyar Honvédség egyébként szintén a közepes kategóriájú, többcélú H225M beszerzése mellett döntött, melyből 16 példány érkezhet hazánkba 2023-tól.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.