2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új nehéz szállítóhelikoptert választ Németország

Új nehéz szállítóhelikoptert választ Németország
Art of WAR  |  2020. 01. 23., 11:33
Új nehéz szállítóhelikoptert választ Németország

A Sikorsky és a Rheinmetall közösen pályázik a CH-53K King Stallion helikopterek szállítására: a javaslatot január 13-án nyújtották be a King Stallion CH-53K helikopterek gyártására és szállítására az STH projekt (Schwere Transporthubschrauber, azaz Nehéz Szállítóhelikopter) részeként.

A Sikorsky riválisa, a Boeing is megerősítette, hogy január 13-án benyújtotta ajánlatát a németországi Fegyver-, Informatikai és Műszaki Karbantartási Hivatalhoz (BAAINBw).

A Sikorsky és a Rheinmetall konzorciumot hoztak létre a projekthez, amelyben több mint 10 német vállalat szerepel, köztük az MTU Aero Engines, az Autoflug GmbH és a Hydro Systems KG. A Sikorsky szóvivője szerint a társaság egy „erős” ipari csoport létrehozására törekszik, és kihasználja az STH projekt német know-how-ját. Ez biztosítja az ajánlat kiemelkedő színvonalát és ennek eredményeként a CH-53K majdani magas rendelkezésre állását a Német Légierőben.

A Sikorsky szakemberei szerint - figyelembe véve az életciklus költségeit és a teljesítményjellemzőket - a CH-53K jobb költségmutatót nyújt az életciklusa során, mint versenytársa. Az avionika és a digitális repülésirányító rendszerek lehetővé teszik a szoftverfrissítéseket, és a hasznos belső teherszállító kapacitás a jövőben viszonylag egyszerű módosításokkal jelentősen javítható. Az integrált érzékelőrendszer lehetővé teszi a műszaki problémák előrejelzését és így a megelőzését még a korai szakaszban, és így radikálisan csökkenthető a karbantartási költség, ami kulcsfontosságú elem a CH-53K flotta magas rendelkezésre állásának biztosításában.

Ezenkívül a CH-53K fel van szerelve a KC-130J tankergéppel kompatibilis légi utántöltő rendszerrel - a Bundeswehr ezt a légi utántöltő repülőgépet tervezi üzemeltetni, illetve Franciaország már használja is. A rakománytér kialakításának köszönhetően a CH-53K könnyen befogadhatja a szabványos raklapokat, lehetővé téve az áruk gyors berakodását. A szállító repülőgépek - ideértve a C-130J és az A-400M-et is – szintén ilyen szabvány raklapokat használnak a málházásra, így a CH-53K-t olyan helyekre is szállíthat rakományt, ahol ezek a repülőgépek nem tudnak leszállni.

Sokoldalúságának köszönhetően a CH-53K felhasználható csapatok és rakományok taktikai szállítására, egészségügyi evakuálásra (MEDEVAC), természeti katasztrófák, humanitárius missziók során, harci körülmények közötti kutatási és mentési műveletekre (CSAR). A cég állítása szerint a világon egyetlen más helikopter sem képes több vizet szállítani a tűzoltáshoz - CH-53K négyszer annyi vizet szállít, mint versenytársai.

 

Ha megnyerik a pályázatot, a Sikorsky és a Rheinmetall logisztikai központot és STH támogató központot kíván létrehozni a lipcsei repülőtéren. A társaságok előzetes tárgyalásokat folytatnak a helyi hatóságok, a vállalatok és a repülőtér-üzemeltető képviselőivel.

A német Védelmi Minisztérium 2017. decemberében 40–60 új nehéz szállítóhelikopter beszerzési programját hagyta jóvá a kiöregedő 66 darab CH-53G helyett. A Német Fegyveres Erők által preferált két típus a Boeing CH-47F Chinook és a Sikorsky CH-53K King Stallion volt. Az orosz Mi-26T ugyan megfelel a Német Fegyveres Erők műszaki követelményeinek is, de választása politikai okokból lehetetlen.

2018 januárjában a BAAINBw sajtóközleményt adott ki, amelyben tájékoztatta a pályázókat az STH helikopterek várható beszerzési eljárásáról. A projektet eredetileg májusban, majd 2018 decemberében kellett volna elindítani. A német Védelmi Minisztérium azonban 2018 augusztusában bejelentette, hogy a pályázatot a finanszírozási bizonytalanságok miatt elhalasztják.

2019 február végén a BAAINBw folytatta a programot. A becslések szerint a program keretében 44–60 új helikoptert fognak beszerezni. A szerződést várhatóan 2021-ig írják alá, a szállításokat pedig 2023-2031 között kell végrehajtani. A helikoptereknek meg kell felelniük az átvételi teszteken, hogy a ZDv A-1525-ös szabvány szerint megszerezzék a légi járművek üzemeltetésére vonatkozó Bundeswehr tanúsítványt. A Német Fegyveres Erők CH-53G helikoptereinek rendszerből történő kivonása 2025-re várható.

Németország újraindította a nehéz szállítóhelikopter beszerzésére irányuló programját – összesen 80 darab CH-53G/GS/GA/GE cseréjéről lenne szó.
bővebben ...

Előreláthatóan az STH program időtartama a szerződés aláírásától kezdve a működési periódusig 504 hónap, azaz 42 év. A becsült beszerzési költségvetés 5,6 milliárd euró. A szerződés magában foglalja a műszaki támogatást, a pilóták és a műszaki személyzet képzését. Az új helikoptereket a 64. helikopter század fogja kapni (Hubschraubergeschwader 64, HSG 64), amelyek a CH-53GA / GE / GS típusokat is üzemeltette.

Forrás: http://www.armstrade.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.