2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón
Art of WAR  |  2019. 08. 06., 15:52
Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

A KU-ME Invest Kft. bemutatta az MP-H nevű dróncsalád egyik teljes egészében hazai fejlesztésű prototípusát. Az első bemutatók a Kiskunfélegyházi Modellező repülőtéren zajlottak, ahol egy 4 m fesztávú gép került bemutatásra.

Egy hazai fejlesztésű dróncsalád létrehozásának ötlete kb. 4 éve merült fel a társaság fejében, akkor, mikor már érezhető volt az a tendencia, hogy a jövőben egyre nagyobb piaci szeletet hasíthatnak ki maguknak a merevszárnyú repülő robotok. Ráadásul ebben a piaci szegmensben - a külföldi tapasztalatok alapján - egy kisméretű, kevésbé tőkeerős cégnek is van esélye akár nagyobb nemzetközi sikereket is elérni.

A cél a jelenlegi gazdasági és megrendelői környezetbe illeszthető, a piaci szereplők közül egyedüli paraméterekkel rendelkező, polgári és hadi felhasználású pilóta nélküli repülő eszköz – merevszárnyú, földi irányítású előre programozott útvonalrepülésre alkalmas drón – előállítása és piaci bevezetése, értékesítése.

A koncepció elsődlegesen az európai és a magyar piacon kevésbé használt, 7 m szárnyfesztávolságú gép gyártása, természetesen a kisebb gépek előállítása mellett. Az eddig végzett piackutatás, felmérés (pl. nagy megrendelők közbeszerzési kiírása) irányt mutat egy köztes nagyságú – 4 m szárnyfesztávolságú – gép gyártásának beindítása felé. A tervekben szerepel egy sorozatgyártásra alkalmas üzem létrehozása, ahol elkülönített részlegben folyhat a fejlesztés, amennyiben lehetséges saját repülőtérrel a tesztek elvégzése végett. (modell reptér).

A cég által gyártott termékcsalád klasszikus felderítésre szolgál. A sárkányszerkezetük szénszál erősített kompozit. Kis tömegük, illetve kialakításuk nagy sebesség elérését teszik elérhetővé, ugyanakkor amennyiben szükséges kis sebesség tartományon is tudnak működni. A közeljövőben megépül egy 7 méter fesztávú prototípus is aminek már jelentősen jobb képességei lesznek.

Rendvédelmi és hadi felhasználáson felül az alábbi területeken vethető be a hazai fejlesztésű UAV:

Mezőgazdaság: - földterületek ellenőrzése, növényzet állapotának ellenőrzése
Erdészet: - nagy kiterjedésű területek feletti járőrözés, beteg fák kiszűrése, falopás elleni védelem, tűzfészkek figyelése, viharok utáni károk felmérése
Katasztrófavédelem: - árvízvédelem, tűzfészek megfigyelése, vihar utáni károk felmérése,
eltűnt emberek kutatása
Egészségügy: - sürgősségi vér, gyógyszerszállítás, defibrillátor szállítás balesetek helyszínére.
Régészet: - georadar
Víz, gázszolgáltatók: - közművek feltérképezése. Különböző tengeri felhasználás, forgalom, szennyeződés megfigyelése, stb.

Pár alap adat:

A megépült prototípus 4 méter fesztávú jelenleg 8 kg–os gép (ez a súly a sorozatgyártás folyamán kb. 7 kg lesz), 17 kg összsúllyal tud felszállni elektromos meghajtással. Ezzel a motorral kb. 2 órás a repülési ideje.

Szárnyfesztávolság: 4–7 fm
Maximális terhelhetőség: 10-40 kg
Építőanyag: kompozitok
A meghajtás típusa: elektromos, robbanó motor
Repülési sebesség: 55-170 km/h
Működési sugár (rádiós vezérlésű): 10 km-en belül, 30 km vagy 100+ km
A repülési időtartam: 2-8 óra

Forrás: KU-ME Invest Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 03., 15:52
Ünnepi sorakozót és emléktábla avatást tartottak az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred megalakulása alkalmából március 1-jén, szerdán. Egyúttal megnyitották a Hadikikötőben található hajózástörténeti kiállítást is, ahol a látogatók megismerhetik a folyamőrség történetét.
2023. 03. 03., 13:10
1939. szeptember 10-én, még csak kilenc napja tartott a II. világháború, amikor a Royal Navy elvesztette első hajóját, a HMS Oxley tengeralattjárót. A történteket nemcsak tragikussá, hanem felettébb kínossá is tette, hogy az egyébként már eléggé elavultnak számító egységet nem egy német U-Boot küldte a tenger fenekére, hanem egy másik brit tengeralattjáró, a HMS Triton.
2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.