2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón
Art of WAR  |  2019. 08. 06., 15:52
Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

A KU-ME Invest Kft. bemutatta az MP-H nevű dróncsalád egyik teljes egészében hazai fejlesztésű prototípusát. Az első bemutatók a Kiskunfélegyházi Modellező repülőtéren zajlottak, ahol egy 4 m fesztávú gép került bemutatásra.

Egy hazai fejlesztésű dróncsalád létrehozásának ötlete kb. 4 éve merült fel a társaság fejében, akkor, mikor már érezhető volt az a tendencia, hogy a jövőben egyre nagyobb piaci szeletet hasíthatnak ki maguknak a merevszárnyú repülő robotok. Ráadásul ebben a piaci szegmensben - a külföldi tapasztalatok alapján - egy kisméretű, kevésbé tőkeerős cégnek is van esélye akár nagyobb nemzetközi sikereket is elérni.

A cél a jelenlegi gazdasági és megrendelői környezetbe illeszthető, a piaci szereplők közül egyedüli paraméterekkel rendelkező, polgári és hadi felhasználású pilóta nélküli repülő eszköz – merevszárnyú, földi irányítású előre programozott útvonalrepülésre alkalmas drón – előállítása és piaci bevezetése, értékesítése.

A koncepció elsődlegesen az európai és a magyar piacon kevésbé használt, 7 m szárnyfesztávolságú gép gyártása, természetesen a kisebb gépek előállítása mellett. Az eddig végzett piackutatás, felmérés (pl. nagy megrendelők közbeszerzési kiírása) irányt mutat egy köztes nagyságú – 4 m szárnyfesztávolságú – gép gyártásának beindítása felé. A tervekben szerepel egy sorozatgyártásra alkalmas üzem létrehozása, ahol elkülönített részlegben folyhat a fejlesztés, amennyiben lehetséges saját repülőtérrel a tesztek elvégzése végett. (modell reptér).

A cég által gyártott termékcsalád klasszikus felderítésre szolgál. A sárkányszerkezetük szénszál erősített kompozit. Kis tömegük, illetve kialakításuk nagy sebesség elérését teszik elérhetővé, ugyanakkor amennyiben szükséges kis sebesség tartományon is tudnak működni. A közeljövőben megépül egy 7 méter fesztávú prototípus is aminek már jelentősen jobb képességei lesznek.

Rendvédelmi és hadi felhasználáson felül az alábbi területeken vethető be a hazai fejlesztésű UAV:

Mezőgazdaság: - földterületek ellenőrzése, növényzet állapotának ellenőrzése
Erdészet: - nagy kiterjedésű területek feletti járőrözés, beteg fák kiszűrése, falopás elleni védelem, tűzfészkek figyelése, viharok utáni károk felmérése
Katasztrófavédelem: - árvízvédelem, tűzfészek megfigyelése, vihar utáni károk felmérése,
eltűnt emberek kutatása
Egészségügy: - sürgősségi vér, gyógyszerszállítás, defibrillátor szállítás balesetek helyszínére.
Régészet: - georadar
Víz, gázszolgáltatók: - közművek feltérképezése. Különböző tengeri felhasználás, forgalom, szennyeződés megfigyelése, stb.

Pár alap adat:

A megépült prototípus 4 méter fesztávú jelenleg 8 kg–os gép (ez a súly a sorozatgyártás folyamán kb. 7 kg lesz), 17 kg összsúllyal tud felszállni elektromos meghajtással. Ezzel a motorral kb. 2 órás a repülési ideje.

Szárnyfesztávolság: 4–7 fm
Maximális terhelhetőség: 10-40 kg
Építőanyag: kompozitok
A meghajtás típusa: elektromos, robbanó motor
Repülési sebesség: 55-170 km/h
Működési sugár (rádiós vezérlésű): 10 km-en belül, 30 km vagy 100+ km
A repülési időtartam: 2-8 óra

Forrás: KU-ME Invest Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin

2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.