2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón
Art of WAR  |  2019. 08. 06., 15:52
Újdonság a levegőben - Bemutatkozott a hazai fejlesztésű MP-H drón

A KU-ME Invest Kft. bemutatta az MP-H nevű dróncsalád egyik teljes egészében hazai fejlesztésű prototípusát. Az első bemutatók a Kiskunfélegyházi Modellező repülőtéren zajlottak, ahol egy 4 m fesztávú gép került bemutatásra.

Egy hazai fejlesztésű dróncsalád létrehozásának ötlete kb. 4 éve merült fel a társaság fejében, akkor, mikor már érezhető volt az a tendencia, hogy a jövőben egyre nagyobb piaci szeletet hasíthatnak ki maguknak a merevszárnyú repülő robotok. Ráadásul ebben a piaci szegmensben - a külföldi tapasztalatok alapján - egy kisméretű, kevésbé tőkeerős cégnek is van esélye akár nagyobb nemzetközi sikereket is elérni.

A cél a jelenlegi gazdasági és megrendelői környezetbe illeszthető, a piaci szereplők közül egyedüli paraméterekkel rendelkező, polgári és hadi felhasználású pilóta nélküli repülő eszköz – merevszárnyú, földi irányítású előre programozott útvonalrepülésre alkalmas drón – előállítása és piaci bevezetése, értékesítése.

A koncepció elsődlegesen az európai és a magyar piacon kevésbé használt, 7 m szárnyfesztávolságú gép gyártása, természetesen a kisebb gépek előállítása mellett. Az eddig végzett piackutatás, felmérés (pl. nagy megrendelők közbeszerzési kiírása) irányt mutat egy köztes nagyságú – 4 m szárnyfesztávolságú – gép gyártásának beindítása felé. A tervekben szerepel egy sorozatgyártásra alkalmas üzem létrehozása, ahol elkülönített részlegben folyhat a fejlesztés, amennyiben lehetséges saját repülőtérrel a tesztek elvégzése végett. (modell reptér).

A cég által gyártott termékcsalád klasszikus felderítésre szolgál. A sárkányszerkezetük szénszál erősített kompozit. Kis tömegük, illetve kialakításuk nagy sebesség elérését teszik elérhetővé, ugyanakkor amennyiben szükséges kis sebesség tartományon is tudnak működni. A közeljövőben megépül egy 7 méter fesztávú prototípus is aminek már jelentősen jobb képességei lesznek.

Rendvédelmi és hadi felhasználáson felül az alábbi területeken vethető be a hazai fejlesztésű UAV:

Mezőgazdaság: - földterületek ellenőrzése, növényzet állapotának ellenőrzése
Erdészet: - nagy kiterjedésű területek feletti járőrözés, beteg fák kiszűrése, falopás elleni védelem, tűzfészkek figyelése, viharok utáni károk felmérése
Katasztrófavédelem: - árvízvédelem, tűzfészek megfigyelése, vihar utáni károk felmérése,
eltűnt emberek kutatása
Egészségügy: - sürgősségi vér, gyógyszerszállítás, defibrillátor szállítás balesetek helyszínére.
Régészet: - georadar
Víz, gázszolgáltatók: - közművek feltérképezése. Különböző tengeri felhasználás, forgalom, szennyeződés megfigyelése, stb.

Pár alap adat:

A megépült prototípus 4 méter fesztávú jelenleg 8 kg–os gép (ez a súly a sorozatgyártás folyamán kb. 7 kg lesz), 17 kg összsúllyal tud felszállni elektromos meghajtással. Ezzel a motorral kb. 2 órás a repülési ideje.

Szárnyfesztávolság: 4–7 fm
Maximális terhelhetőség: 10-40 kg
Építőanyag: kompozitok
A meghajtás típusa: elektromos, robbanó motor
Repülési sebesség: 55-170 km/h
Működési sugár (rádiós vezérlésű): 10 km-en belül, 30 km vagy 100+ km
A repülési időtartam: 2-8 óra

Forrás: KU-ME Invest Kft.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 08., 11:28
Az USS United States repülőgép-hordozót arra tervezték, hogy atomfegyverekkel megrakott bombázógépeket indítson fedélzetéről és ezzel megszűnjön a frissen önállóvá vált amerikai légierő nukleáris csapásmérési monopóliuma. Az USS United States azonban sohasem hagyta el a hajógyárat, mert közbeszólt a politika.
2023. 09. 05., 12:06
A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-15 14:36:28
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 16:33
A napokban Budapestre szállított Leopard 2A4HU harckocsinak köszönhetően gyakorlativá vált a harckocsizó szakcsoportban tanuló honvéd tisztjelöltek képzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Honvédtisztképző és Hadtudományi Karán.
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”

  JETfly Magazin

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.