2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M

VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M
Art of WAR  |  2021. 04. 15., 16:46
VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M

Az Airbus Helicopters típusbemutató túrájának részeként 2021. április 12-15. között Romániában mutatták be a H145M típusú, többfeladatú könnyű helikoptert.

Az Airbus delegációja a Bukarest melletti 90. számú légibázison prezentálta a H145M képességeit a román kormány és a katonai küldöttség számára: a többnapos demo túrán a népszerűsítő előadások mellett dinamikus program keretein belül is látható volt a forgószárnyas, ezenkívül bemutatták azt is a statikus soron, hogy modulrendszerű kialakításának köszönhetően milyen rövid idő alatt lehet a helikoptert különböző feladatokra átkonfigurálni. A román túrán a cég D-HCBS jelű, ötlapátos példánya vett részt.

A prezentációban természetesen már a Magyar Légierő is fel volt tüntetve, mint a H145M egyik új üzemeltetője: hazánk a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként vásárolt 20 db-ot a többfeladatú, könnyű helikopter típusból, mely flotta már részben teljes Szolnokon (kettő példány maradt még Németországban a személyzet kiképzését segítendő, de ezek is megérkeznek Szolnokra még az idén). Hasonló bemutatkozó repülést Magyarországon is szervezett az Airbus Helicopters 2017 őszén, és a rákövetkező évben, 2018-ban meg is született a rendelés az általános célú, szállító (LUH), kutató-mentő (SAR) és a HForce fegyverrendszerrel felszerelt H145M helikopterekre.

Az Airbus és Románia kapcsolata az utóbbi időben eléggé ingoványos, hiszen érdemi előrelépés nem történt a Brassó mellett létesített gyártócsarnok kapcsán: a korábbi tervek szerint itt készülnének azok a H215M típusú helikopterek, melynek első 16 példányát Románia vásárolná meg, de a rendelés továbbra sem érkezett meg, a gépek gyártása nem indult el. Az Airbus Helicopters a patthelyzet megoldására már azt a lehetőséget is felvetette, hogy végleg bezárja a vidombáki gyárat: a mostani demo túrán természetesen a gyár is szóba került, hiszen a H145M mellett a H215M-ről is beszélt az Airbus delegációja, a két típust most együtt kínálta a gyártó.

A látogatás alkalmával (az Airbus elnök-vezérigazgatójának, illetve Románia gazdasági miniszterének jelenlétében) egyébként új együttműködési megállapodást is kötött a két fél, melynek lényege, hogy magát a román részre készülő H145-öst továbbra is Németországban gyártják le: ezt követően a gép átkerül Romániába, a már említett vidombáki gyárba, ahol a román igényeknek megfelelően harci helikopterré alakítják át, az ehhez szükséges know-how-t a mostani megállapodás értelmében is biztosítaná az Airbus.

A H215M gyártást a friss nyilatkozatok szerint most továbbra is itt képzeli el a gyártó (a román haderő kiöregedő IAR 330 Puma flottájának váltótípusául szánja), kérdés persze, hogy az eheti Airbus bemutatkozás segít-e valamit a kialakult helyzet megoldásában, főleg úgy, hogy a konkurens gyártók is figyelemmel követik az Airbus romániai helyzetének alakulását.

Forrás: https://www.hotnews.ro/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 23., 15:10
Szerbiának erős hadseregre van szüksége, ellenkező esetben az ország három napon belül megsemmisülhetne, ezért a katonaság és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád − közölte Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállítás apropóján.
2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 29., 09:41
Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred hadihajós katonái március 27-én végrehajtották a Mosoni-Duna felderítését egy aknamentesítő hadihajóval és egy tűzszerész járőrhajóval.
2023. 03. 27., 14:26
Az Európai Unió Védelmi Alap (EDF) Űrkutatás témakörében rendeztek szakmai workshopot március 24-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson.
2023. 03. 24., 10:45
Megalakult az első állandó amerikai helyőrség Lengyelországban március 21-én. A 13 katonából és 140 civil munkatársból álló egység az Egyesült Államok Lengyelországba telepített erőinek logisztikai és infrastrukturális támogatását fogja biztosítani.
2023. 03. 23., 12:52
„High-tech hadsereg, átalakítások, fejlesztések a Magyar Honvédségben” címmel tartott előadást felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke Veszprémben, a Pannon Egyetemen, március 22-én, szerdán.

  JETfly Magazin

Áprilisban sem lesz hiány repülős rendezvényekből, előadásokból és beindul a repülőnapos szezon is! Olvasóinknak összegyűjtöttünk néhány programot, amire érdemes lesz ellátogatni.