2024. 04. 24. szerda
György
: 394 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M

VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M
Art of WAR  |  2021. 04. 15., 16:46
VIDEÓ - Bemutatkozott Romániában a H145M

Az Airbus Helicopters típusbemutató túrájának részeként 2021. április 12-15. között Romániában mutatták be a H145M típusú, többfeladatú könnyű helikoptert.

Az Airbus delegációja a Bukarest melletti 90. számú légibázison prezentálta a H145M képességeit a román kormány és a katonai küldöttség számára: a többnapos demo túrán a népszerűsítő előadások mellett dinamikus program keretein belül is látható volt a forgószárnyas, ezenkívül bemutatták azt is a statikus soron, hogy modulrendszerű kialakításának köszönhetően milyen rövid idő alatt lehet a helikoptert különböző feladatokra átkonfigurálni. A román túrán a cég D-HCBS jelű, ötlapátos példánya vett részt.

A prezentációban természetesen már a Magyar Légierő is fel volt tüntetve, mint a H145M egyik új üzemeltetője: hazánk a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként vásárolt 20 db-ot a többfeladatú, könnyű helikopter típusból, mely flotta már részben teljes Szolnokon (kettő példány maradt még Németországban a személyzet kiképzését segítendő, de ezek is megérkeznek Szolnokra még az idén). Hasonló bemutatkozó repülést Magyarországon is szervezett az Airbus Helicopters 2017 őszén, és a rákövetkező évben, 2018-ban meg is született a rendelés az általános célú, szállító (LUH), kutató-mentő (SAR) és a HForce fegyverrendszerrel felszerelt H145M helikopterekre.

Az Airbus és Románia kapcsolata az utóbbi időben eléggé ingoványos, hiszen érdemi előrelépés nem történt a Brassó mellett létesített gyártócsarnok kapcsán: a korábbi tervek szerint itt készülnének azok a H215M típusú helikopterek, melynek első 16 példányát Románia vásárolná meg, de a rendelés továbbra sem érkezett meg, a gépek gyártása nem indult el. Az Airbus Helicopters a patthelyzet megoldására már azt a lehetőséget is felvetette, hogy végleg bezárja a vidombáki gyárat: a mostani demo túrán természetesen a gyár is szóba került, hiszen a H145M mellett a H215M-ről is beszélt az Airbus delegációja, a két típust most együtt kínálta a gyártó.

A látogatás alkalmával (az Airbus elnök-vezérigazgatójának, illetve Románia gazdasági miniszterének jelenlétében) egyébként új együttműködési megállapodást is kötött a két fél, melynek lényege, hogy magát a román részre készülő H145-öst továbbra is Németországban gyártják le: ezt követően a gép átkerül Romániába, a már említett vidombáki gyárba, ahol a román igényeknek megfelelően harci helikopterré alakítják át, az ehhez szükséges know-how-t a mostani megállapodás értelmében is biztosítaná az Airbus.

A H215M gyártást a friss nyilatkozatok szerint most továbbra is itt képzeli el a gyártó (a román haderő kiöregedő IAR 330 Puma flottájának váltótípusául szánja), kérdés persze, hogy az eheti Airbus bemutatkozás segít-e valamit a kialakult helyzet megoldásában, főleg úgy, hogy a konkurens gyártók is figyelemmel követik az Airbus romániai helyzetének alakulását.

Forrás: https://www.hotnews.ro/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 03., 10:37
A Taiho vagyis Nagy Főnix (más fordítás szerint Óriás Főnix) 1944 nyarán a japán flotta legújabb, legmodernebb és egyben legerősebb repülőgép-hordozójának számított.
2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 23., 11:30
Katonai és védelmi ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben Mohammad Fadhel Al Mazrouei-vel, az Öböl-menti állam védelmi ügyekért felelős államminiszterével.
2024. 04. 22., 10:34

Tata, ahol most jó katonának lenni!

Fokozott Hanghatás podcast: beszélgetés Tóth István ezredessel, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár parancsnokával.
2024. 04. 19., 10:08
A NATO a világ legnagyobb, legsikeresebb és valóban működő katonai védelmi szövetsége, de nincs NATO a nemzeti haderők nélkül – jelentette ki a honvédelmi miniszter április 18-án, csütörtökön Nyíregyházán.
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.

  JETfly Magazin

Májusi programajánlónkban sok repülős programot találhatnak Olvasóink, hiszen repülőnapok, családi napok, nyílt napok és egyéb rendezvények is várják a látogatókat!