2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Irán: mindennapos eseménynek számítanak a hadihajók közötti konfrontációk

Art of WAR  |  2008. 01. 08., 07:57

Mint az a híradásokból már ismeretes, az amerikai haditengerészet hétfőn tett jelentést egy konfrontációról, amelynek során öt, az Iráni Forradalmi Gárda állományába tartozó hajó provokált három, nemzetközi vizeken tartózkodó amerikai hadihajót. Az eset amerikai híradások szerint vasárnap, a kora reggeli órákban történt a Perzsa-öbölbe vezető Hormuzi-szorosban. Most megismerhetjük az irániak véleményét is a kérdésről.

Amerikai részről az hangzott el, hogy az öt iráni hajó „fenyegető” lépéseket tett – ami azt jelenti, hogy 200 yardnál (kb. 183 m) jobban megközelítették az amerikai hadihajókat. Amerikai részről idéztek egy rádióüzenetet is, amely iráni oldalról hangzott el: „Meg fogunk támadni benneteket. Néhány perc múlva fel fogtok robbanni.” A rádióüzenet hallatán a hadihajók személyzetei elfoglalták tüzelőállásaikat, és a tüzparancsra vártak, amikor az iráni hajók hirtelen irányt változtattak.

A rádióüzenet után az egyik iráni hajóról fehér dobozokat dobáltak a vízbe az amerikai hadihajók közelébe, amelyekről nem lehetett tudni, hogy mit tartalmaznak. Végül lövések nem dördültek el, a konfrontáció során senki nem sérült meg.

Gordon Johndroe, a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője azt mondta: a Fehér Ház felhívja Irán figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjon az olyan cselekményektől, amelyek veszélyes incidenshez vezethetnek. Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Iráni Forradalmi Gárda a terrorista tevékenység jelentős támogatója. Irán és az Egyesült Államok között a feszültségek az elmúlt néhány év folyamán jelentősen növekedtek. Az Egyesült Államok aggódva figyeli az iráni nukleáris programot, és nehezményezi, hogy Irán fegyverekkel látja el az iraki lázadókat.

Iráni vélemény az amerikai hadihajók elleni provokációról

Az iráni külügyminiszter szóvivője, Mohammad Ali Hosseini úgy nyilatkozott az Amerikai Haditengerészet hajóit ért incidensről, hogy az „mindennapi esemény”. Ali Hosseini véleménye szerint ilyen események időről időre előfordulnak, és az incidensek szinte elkerülhetetlenek, amikor a szemben álló felek felismerik egymást.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK