2017. 10. 23. hétfő
Gyöngyi
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az angol haditengerészet új hajója - HMS Daring

Art of WAR  |  2006. 02. 10., 21:38

A Type 45 osztály lesz a legnagyobb hagyományos kialakítású és légvédelmi feladatokat leghatékonyabban ellátni tudó romboló, amelyet a Királyi Haditengerészet, a Royal Navy a II. Világháború óta valaha is üzemeltetett (értelemszerűen a hagyományos kialakíású hajó kategóriába a hordozók és kétéltű hadműveleteket támogató hajók nem tartoznak bele). A hajó vízkiszorítása az 1941 Tiger (Tigris) osztályú cirkálók óta túllépi minden eddigi, a Királyi Haditengerészetben szolgálatban lévő hajóét (ismét csak nem számítva a fent nevezett két kivételt).

A Type 45 osztály első hajója még ebben az évtizedben szolgálatba fog állni. A brit flotta így olyan légvédelmi képességekkel fog majd rendelkezni, amely többszörösen felülmúlja azt a szintet, amelyet jelenleg a Type 42 osztály hajói tudnak biztosítani.  A hajóosztály fő fegyverzete a fejlett és nagy pontosságú légvédelmi rakéta rendszer (Principal Anti Air Missile System - PAAMS), amelyet Franciaországgal és Olaszországgal együtt fejlesztenek és gyártanak. A PAAMS-nak köszönhetően a Type 45 osztályba tartozó hajók nem csak saját magukat lesznek képesek megvédeni minden jelenleg létező és jövendő hajó elleni rakétákkal szemben, hanem a kíséretükben lévő hajók fölé is légvédelmi ernyőt vonhatnak majd. A parthoz közel hajózva a szárazföldön harcoló csapatokank is légvédelmi fedezetet képes majd nyújtani. A rendszert úgy tervezték, hogy védelmet nyújtson szuperszónikus, nehezen észlelhető, nagy manöverező képességü rakéták ellen, melyek akár közvetlenül a tengerfelszín felett haladva, vagy meredek szögben magasról zuhanva, szalvókban, egyszerre több irányból közelednek.

A PAAMS természetesen egyszerre számos (pontos adat egyelőre nem ismert) cél leküzdésére alkalmas. A fejlesztési mukákat párizsban végzik. A rendszer egy rakéta család két tagját fogja vezérelni: az Aster-15 és az Aster-30 légvédelmi rakétákat. Előbbi 30 km hatótávval pontvédelmet fog ellátni, míg utóbbi 70 km hatótávjával akár az egész flotta légvédelmét is biztosíthatja. Mindkét rakéta feléípése a gyorsító fokozat méretétől eltekintve azonos, tehát mind az Aster-15 és Aster-30 rakétát a francia MICA légiharc rakéta módosított aktív keresőfejével szerelték fel. Mindkét rakéta kiválló manöverezőképességel rendelkezik, a maximális terhelhetőségük eléri a 62G-t. Az Aster-15 már néhány újabb hajón, így a szingapúri haditengerészet Formidable osztályú illetve a szaudi haditengerészet al-Riyadh osztályú frigattjain áll rendszerben. Az Aster-30 az épülő Type-45, Forbin (Fraciaország) és Doria (Olaszország) osztályú rombolókon lesz rendszeresítve.

A Type 45 osztály a Királyi Haditengerészet már hosszú ideje szolgálatban lévő Type 42 osztályú hordozóit fogja leválltani, amelyek még a 60-as években terveztek és hajóit a 70-es és 80-as években bocsájtották vízre. A Type 42 osztály fő fegyverzete a Seadart légvédelmi rakétarendszer, amely kielégítette a Királyi Haditengerészet igényeit a Falklandi konfliktusban és az első Öböl-háborúban, de mára már elavulttá vált. "A Seadartot az 1960-as években repülőgépek ellen tervezték, bár módosították, így az újabb fegyverrendszerek ellen is képes volt védelmet nyújtani. Azonban szükség van egy új rendszerre, amely képes megbírkozni a szalvóban indított rakétákkal és védelmet nyújt az elkövetkező évtizedekben rendszerbe álló jelentős fenyegetést jelentő új hajó elleni rakétákkal is. A Type 45 nemes egyszerüséggel néhány generációval a Type 42 előtt jár. A Sampson (Sámson) radar a hozzá tartozó harcállásponttal, a nagy hatótávolságú radarral, a függőleges indítkonténerrel és az igen gyors és agilis Aster rakéta családdal ötvözve harcerejét és hatékonyságát tekintve többszöröse a régi Seadart rendszerének" - mondta Keith Prentice, a Type 45 romboló projekt vezetője.

A Type 45 osztály számos egyéb fegyverrendszerrel is fel lesz szerelve, így egyszerre több feladatot is el fog tudni látni. Egyelőre az orrban lévő ágyút (4.5 inches Mark 8 Mod 1), amelyet a partszakasz bombázására kívánnak használni, illetve vagy a Merlin HM Mark 1 tengeralattjáró elleni helikoptert, vagy a már bevált Lynx HMA Mark 8 helikoptert választották ki. Ezek a jármüvek képesek a Stingray típusú torpedó hordozására. A Type 45-t más vízfelszíni hajókról indított torpedók elleni aktív védelmi rendszerrel is felszerelik, amely a Királyi Haditengerészet saját "házi" fejlesztése, s amely így a jelen és remélhetőleg a jövő torpedói ellen is védelmet nyújtanak majd. Ezenfelül behajózható lesz 60 tengerészgyalogos kommandó is felszereléssel együtt. Amennyiben felmerülne az igény mindezeken túl a Type 45 osztályú hajókon még mindig marad elegendő hely arra, hogy szükség esetén cirkáló rakéták indítására alkalmas rendszereket is telepítsenek.

A brit védelmi minisztérium egyelőre hat Type 45 rombolót rendelt a potenciális 12-ből. Az első egység, amelyet február 1-én bocsájtottak vízre, előreláthatólag 2007-ben fog a flottához csatlakozni, s a HMS Daring nevet kapja. Az osztály második és harmadik hajóját HMS Dauntless-nek és HMS Diamondnak hívják majd, s a tervek szerint 2009-től erősít az angol haditengerészetet. A következő három hajó, a HMS Duncan, az HMS Dragon és az HMS Defender a HMS Diamond rendszerbe állításától számítva hat hónapos intervallumokban fogják átadni a brit flottának.

Fejlett radartechnológia

A Sampson (Sámson) egy többfunkciós radar, amelyet a Type 45 rombolók számára fejlesztettek ki. A felderítés és célkövetés szerepét egyetlen rendszerbe integrálja, amelyet úgy helyeznek el, hogy az elejét vegye az elektronikus zavaró tevékenységnek. A két antennaelemet A alakban, egymással hátnak helyezték el egy olyan szerkezeten, amely akár a 30 fordulat/percet is elérheti.

Az olaszországi Alenia Marconi céget bízta meg a napokban a Királyi Haditengerészet négy radar leszállításával, s további öt opciójával. Így összesen három prototípus készülhet, amelyből egyet Portsdown Hillben (a haditengerészet kutatóközpontja) állítanak fel, míg a többiből felszerelik a Type 45 osztály már megemlített egységeit.Az olasz gyártó egyszerüen a világ legjobb radarjának nevezni arra hivatkozva, hogy radarjuk képességeit folyamatosan fejleszteni lehet.

Bár a PAAMS rendszer paramétereit hét pecsétes titokként őrzik, valószínüsíthető, hogy teljesítményben felülmúlja az amerikai AEGIS rendszert, hiszen utóbbi még a 80-as évek elején állt rendszerbe először a USS Ticonderoga fedélzetén. Az a tény is árulkodó, hogy a brit haditengerészet a PAAMS mellett tette le a voksát, holott a Nagy-Britannia és az USA közötti "special relationship" – különleges kapcsolatnak köszönhetően valószínüleg a britek könnyen szert tehettek volna az amerikai rendszerre. Továbbá azt sem szabad szemelöl téveszteni, hogy a digitalis jelfeldolgozás (értsd radartechnológia) az ezredforduló körül egy jelentős evolúciós fázison lépett túl, amelynek eredményeit egy fél emberöltővel ezelőtti igényekhez igazított rendszerbe egyszerüen nem lehet átültetni, így az AEGIS-be sem. Bátran állíthatjuk tehát, hogy a PAAMS rendszerrel felszerelt Type 45 osztály hajói a világ leghatékonyabb tengeri légvédelmi platformjai lesznek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2017. 10. 09., 09:29
„A magyar társadalom büszke önökre, akik önként vállalták a legnemesebb szolgálatot” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter október 7-én, a nyugat-magyarországi önkéntes területvédelmi tartalékosok eskütételének alkalmából.
2017. 10. 06., 10:07
Magyar és amerikai különleges műveleti csoportok folytatnak közös kiképzést Magyarországon. A 2009 óta tartó együttműködés fenntartásán túl a legfőbb cél a közös gyakorlás, valamint a hadműveleti tapasztalatok kölcsönös cseréje.
2017. 10. 04., 12:52
Az Airbus Defense and Space vállalat a napokban erősítette meg, hogy 2017. szeptember 27-én átadta az 50. A400M Atlas típusú katonai teherszállító repülőgépet a soron következő megrendelőnek.
2017-09-25 10:58:39
„Köszönöm a kontingens tagjainak aktív tevékenységét, a feladatok fegyelmezett végrehajtását! Szolgálatukkal jelentős mértékben járultak hozzá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni sikeres koalíciós offenzívához!”
2017-09-22 10:57:31
Mintegy száz modern busszal gazdagodik 2019-re a Magyar Honvédség – közölte dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a HM CURRUS Zrt. és az IKARUS Járműtechnikai Kft. együttműködésével elkészült, CURRUS ARIES-VOLVO, Euro VI-os motorral szerelt csapatszállító busz prototípusának bemutatóján, szeptember 21-én, csütörtökön Székesfehérváron.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 10. 19., 11:48
A budaörsi repülőtér kisgépes világa az a hely, ahol a terepszín nem rejt, hanem vonzza a figyelmet. Jelen esetben a magyar katonai repülés történetének két emblematikus típusához.
2017. 10. 16., 13:12

Lázadás a Szovjetúnióban - 1967

Azt tudjuk, hogy a Szovjetunióban nem létezett nyílt elégedetlenség, sem sztrájkok, sem rendszerellenes tüntetések, felkelések, zavargások. Hivatalosan persze nem.
2017. 10. 12., 11:41
Hetvenhárom éve vette kezdetét az Alföld térségében a második világháború egyik legnagyobb páncélos ütközete.
2017. 10. 10., 10:23
Brnótól Pozsony felé autózva, nagyjából 30 kilométerre a cseh várostól, Starovicky település közelében egy magas talapzatra helyezett harckocsit pillanthatunk meg.

  JETfly Magazin

Hónap végén ismét jön az óraátállítás, ezzel pedig kezdetét veszi a légiközlekedésben is a téli szezon. A nyári időszak után a téli menetrend is teljes: kilenc új járat és sok más fejlesztés gondoskodik arról, hogy a novembertől március végéig tartó időszakban se múljon el az utazási kedv.