2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Juan Carlos – az új spanyol, többcélú támadóhajó

Art of WAR  |  2008. 03. 18., 20:17

A spanyol haditengerészet (Armada Espanola) egy új, minden eddiginél fejlettebb és sokoldalúbb többcélú támadó hadihajóval gazdagodik a közeljövőben, mivel 2008 márciusában vízre bocsátották a Juan Carlos I(L61) nevű egységet. A nagyméretű, 27 000 tonnás, Harrier vadászbombázó repülőgépeket, különféle helikoptereket és partra szállító kétéltűeket is hordozó hadihajót egy élő személyről, a jelenleg is uralkodó spanyol királyról nevezték el.

Az ünnepélyes vízre bocsátási eseményre természetesen hivatalos volt a királyi pár is. A Navantia Ferrol hajógyár sólyájáról az El Ferrol folyó torkolatának vizébe csúszó hatalmas test igazából még csak egy félig kész hadihajó, a végleges befejezési munkálatok a következő hónapokban zajlanak. A tervek szerint a nagy harcértékü egység 2009. év végén áll majd rendszerbe a spanyol haditengerészet kötelékében.

A spanyol flotta új, még befejezésre váró büszkesége

Az ünnepélyes vízre bocsátási rendezvényen János Károly spanyol király és felesége, Sofia királyné, továbbá Asturia hercege és hercegnője, valamint számos gyári tisztségviselő, politikus, a fegyveres erők magas rangú tisztjei és több híres személyiség is megjelent. A férjéről elnevezett hajót végül Sofia királyné keresztelte meg és bocsátotta vízre.

Leginkább a francia Mistral-osztályra hasonlít a Juan Carlos (L61)

A projekt még 2003-ban indult, a cél pedig az volt, hogy egy sokoldalú, repülőgép- és helikopterhordozóként, valamint partra szállító hajóként is bevethető egységet hozzanak létre, mely mind méreteiben, mind harcértékében felülmúlja a jelenleg is szolgálatban álló Principe de Asturias nevü hordozót. Az elmúlt évtizedben ugyanis a hangsúly eltolódott a hagyományos repülőgép- és helikopterhordozók irányából a többcélú támadóhajók felé, melyek adott esetben jobban alkalmazhatóak polgári (humanitárius) célokra is. Jellemző, hogy a britek is átépítik az egyik Invincible-osztályú egységet hasonló feladatkörre. A spanyolok másik célja az volt, hogy egy hajóval le tudják váltani a jelenleg használt két darab, meglehetősen elavult partra szállító egységüket. Az egykor az amerikai haditengerészetben (US Navy) szolgáló L–41 Hernan Cortes és L–42 Pizarro nevü LST hajók képességeit messze felülmúlja a Juan Carlos, így gazdaságosabb és nagyobb hatékonyságú eszközzel gyarapodik a flotta. 

A spanyol király szívesen vesz részt a különféle katonai rendezvényeken, ezen a felvételen például Eurofighter Typhoon-vadászpilóták társaságában mutatkozik

A Juan Carlos (L61) paraméterei már közelítenek egy közepes hordozóéhoz, vízkiszorítása 27 000 tonna, hossza 230 méter, legszélesebb részén pedig 32 méter. Fedélzetén akár 1200 katona is helyet kaphat, így a 6000 nm-es raktérben magával vitt 46 darab Leopard harckocsival együtt egy komoly tüzerejü alakulatot tehet partra. Ehhez egy elárasztható fedélzettel is rendelkezik, innen indulhatnak a kétéltü jármüvek vagy a légpárnás eszközök. A légi támogatásról egy kisebb ország légierejének megfelelő erő gondoskodik, akár 30 darab Harrier II-es vadászbombázóval vagy különféle harci és szállítóhelikopterekkel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK