2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország tendert ír ki helikopter-hordozó beszerzésére

Art of WAR  |  2009. 09. 11., 13:57

Az orosz haditengerészet főparancsnokára, Vlagyimir Viszockij admirálisra hivatkozva közölték orosz tömegtájékoztatási eszközök, hogy Oroszország nemzetközi pályázatot ír ki új helikopter-hordozók beszerzésére. Az admirális elmondása alapján jelenleg tárgyalásokat folytatnak francia, Mistral-osztályú hadihajó beszerzéséről, de a tenderen Franciaország mellett Spanyolország és Hollandia is részt vehet.

Viszockij hozzátette, hogy „az Egyesült Államokkal érthető okok miatt nem folytatnak tárgyalásokat”. „Az Egyesült Államokat fájdalmasan érinti bármilyen haditechnikai technológia Oroszország számára történő átadása”- emelte ki a főparancsnok.

A tenderrel kapcsolatban Viszockij aláhúzta azt a tényt, hogy Oroszország nem egyszerüen helikopter-hordozókat kíván vásárolni, hanem a gyártáshoz szükséges technológiát is. Szintén emlékeztetett arra, hogy jelenleg Oroszországban nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra ilyen hadihajó gyártásához.

A helikopterhordozó szükségességét alátámasztandó Viszockij elmondta, hogy ha az elmúlt évben, a grúziai konfliktus idején az orosz haditengerészet rendelkezett volna Mistral-osztályú hadihajóval, akkor a Fekete-tengeri Flotta 40 perc alatt képes lett volna végrehajtani feladatát és nem 26 óra alatt. Akkor Grúzia tengeri határán a Moszkva rakétás cirkáló, a Szmetlivij őrhajó, valamint támogató hajók sorakoztak fel. Akkor az orosz erők egy grúz hadihajót süllyesztettek el.

Mistral-osztály

Rotterdam-osztály

Navantia helikopter-hordozó

Korábban napvilágot látott az a hír, miszerint az orosz fél a francia Mistral-osztályú hadihajó mellett, komolyan érdeklődött a holland Rotterdam-osztályú helikopter-hordozó valamint a spanyol Navantia által gyártott hadihajók iránt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

2024. július 22-én újabb mérföldkövet jelentő eseményt regisztrálhatott a Szlovák Légierő: megérkezett az első két F-16 Block 70 vadászbombázó északi szomszédunk Malacky-Kuchyňa Légibázisára.

  NÉPSZERŰ HÍREK