2024. 03. 19. kedd
Bánk, József
: 396 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kínai kézbe kerülhet a leselejtezett brit repülőgéphordozó

Art of WAR  |  2011. 01. 17., 09:17

Egy Birminghamben élő kínai üzletember, Kin Bong Lam lehet a Falklandi háború egyik reprezentánsának, a Brit Királyi Haditengerészet kiöregedett repülőgép-hordozójának, a HMS Invincible tulajdonosa. A kínai származású üzletember 5 millió fontot ajánlott a hadihajóért, amelyet night clubbá vagy iskolává kíván átalakítani.

Kin Bong Lam kínai üzletemberKin Bong Lam a híres Wing Wah étteremlánc elnöke, aki lehetőséget keres arra, hogy megóvja a roncstelepre kerüléstől a Royal Navy korábbi büszkeségét.

A könnyü repülőgép-hordozó, a brit flotta korábbi vezérhajója, az utóbbi években Portsmouth kikötőjében állt, motorjai kiszerelve, a hajócsavarok a hajó fedélzetén.

A hadihajót a brit kormány hirdette meg egy árverésen, amelynek eredményhirdetésére néhány héten belül sor kerül.

A birminghami üzletember dél-kínai cégén a Sunway Yachts-on keresztül kívánja megvásárolni a hadihajót és Kínában szeretné felújítani.

„A védelmi minisztérium által szabott feltételek alapján a hadihajót katonai célokra nem használhatja a későbbi vásárló, azonban úgy gondolom, hogy hasznát tudjuk venni anélkül, hogy kiselejteznénk”, - mondta a kínai üzletember.

„Biztos vagyok abban, hogy a Royal Navy nagyon büszke lesz, ha létre tudunk hozni a hadihajóból olyan valamit, amit a jövőben az emberek használhatnak, mivel a HMS Invincible nagyszerü történelmi háttérrel rendelkezik. Terveink szerint a hajót Kínában alakítanánk át oktatási intézménnyé – iskolává vagy főiskolává ‑, esetleg night clubot, éttermet, vagy szórakoztatási központot hoznánk létre rajta.

Minszk repülőgép-hordozó KínábanAz ex-szovjet Minszk repülőgép-hordozó, mint kínai turistalátványosság

Kínában gyakran vásárolnak külföldi hajókat, amelyeket azután szórakoztató központokká alakítanak át. A 2000-es évek elejétől használják turisztikai célokra az ex-szovjet „Minszk” és „Kijev” hadihajókat, amelyeket Oroszországtól vásároltak mintegy 8,5 millió dollárért.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.
2024. 03. 06., 10:44
Dr. Porkoláb Imre dandártábornok reméli, hogy a jövőben az eddigieknél több és tőkeerősebb magyar vállalat indul majd az Európai Védelmi Alap (EDF) idei pályázatain.

  JETfly Magazin

Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.