2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Múzeumként működik tovább az USS Iowa amerikai csatahajó

Art of WAR  |  2012. 05. 23., 10:11

Múzeumként működik tovább Los Angeles egyik kikötőjében az Amerikai Haditengerészet USS Iowa nevű legendás csatahajója, amely hat évtizednyi szolgálati ideje alatt harcolt a Csendes-óceánon, túlélt egy pusztító robbanást, és nem utolsó sorban Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök is ennek a hajónak a fedélzetén utazott az 1943-es teheráni konferenciára.

A 270 méteres acélszörnyeteg lesz az Egyesült Államok nyugati partvidékének egyetlen csatahajóból kialakított múzeuma. „Ma már nem szolgálnak ehhez hasonló hajók a világ egyetlen aktív hadiflottájában sem” – mondta Robert Kent, az illetékes Pacific Battleship Center elnöke. „Az ilyen kaliberü óriások már elsüllyedtek, kiselejtezték őket, vagy jó ideje múzeumként müködnek. A Iowa az utolsó a csatahajók sorában, amely végső otthonra lel.”

A hajó 1943-ban állt hadrendbe. Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök ugyanebben az évben utazott fedélzetén az Atlanti-óceánon keresztül a teheráni konferenciára, ahol Winston Churchillel és Joszif Sztálinnal megtárgyalták a második háború folytatásának és a konszolidációs időszaknak a legfőbb kérdéseit. A hajót később átvezényelték a Csendes-óceánra. Számos hadmüveletben vett részt. Jelen volt Japán 1945-ös kapitulációjánál a Tokiói-öbölben, az 1950-ben kezdődött koreai háborúban pedig az észak-koreai állásokat lőtte. 1989-ben Puerto Rico partjainál a hajó egyik lövegtornya belső robbanás következtében megsemmisült: a legénység 47 tagja veszítette életét a balesetben.

USS Iowa

A hajót 1990-ben tartalékállományba helyezték és egy Rhode Island-i hajózási központban tartották, mielőtt a Panama-csatornán keresztül egy észak-kaliforniai kikötőbe vontatták, ahol hétmillió dolláros (1,6 milliárd forintnak megfelelő összegü) helyreállításon esett át. Az egykor óránkénti 64 kilométeres sebességre is képes csatahajó vasárnap hagyta el eddigi állomáshelyét és május 24-én fog megérkezni Los Angeles partjaihoz. A július 7-én megnyíló múzeum üzemeltetőinek reményei szerint a különleges látványosság évente nagyjából 500 ezer látogatót fog vonzani.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 22., 13:32
Az Olasz Légierő a közelmúltban búcsúzott a HH-212A helikoptertől, amely több mint 40 év intenzív olaszországi és külföldi szolgálat után vonult nyugdíjba. A HH-212A típus hadrendbe állítása óta több mint 180 000 órát repült, és több száz életet mentett meg.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024. 03. 07., 11:04
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 27., 10:10
„Több évtized után indul újra a fegyvertervező és -gyártó mérnökképzés hazánkban” – többek közt erről állapodott meg dr. Czermann János a Neumann János Egyetem képviselőivel.
2024. 03. 19., 12:55
Március elején több magas szintű delegáció látogatott a nápolyi Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokságra. A látogatások célja az volt, hogy megtárgyalják és kidolgozzák a NATO déli szomszédságával (Közel-Kelet, Észak-Afrika és a Száhel régiók) kapcsolatos partnerségi terveket.
2024. 03. 11., 10:30
A hatvanas években három komolyabb, halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az amerikai haditengerészet repülőgép-hordozóin.
2024. 03. 07., 11:37
A római katolikus temetőben a csata emlékére állított obeliszknél a város és a honvédség képviselői koszorúztak.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.