2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa
Art of WAR  |  2019. 12. 11., 11:00
A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

Amíg Washington folyamatosan arra ösztöni a NATO tagállamokat, hogy a kollektív védelem kialakításához növeljék hozzájárulásuk mértékét, fordítsanak nagyobb összeget a modernizációra és váljanak képessé a szorosabb integrációra, egy 13 hadihajóból álló alkalmi harci kötelék sikeresen demonstrálta, hogy a változás lehetséges.

Washingtoni média közlemények szerint, első alkalommal kapcsolódtak egy hálózatba és osztottak meg egymással légicél adatokat különböző NATO szövetséges országok hadihajói, majd a megosztott információ alapján sikerült a ballisztikus rakétát szimuláló célokat követésbe venni, és megsemmisíteni.

A Skócia partjainál megrendezett „Formidable Shield” éleslövészettel egybekötött többnemzeti gyakorlat során egy francia fregatt egy hangsebesség felett repülő célt semmisített meg egy ASTER 15 rakétával, egy másikat pedig a kanadai királyi haditengerészet küzdött le egy RIM–162 Evolved Sea Sparrow rakétával.

A gyakorlat, amelyen mind ballisztikus rakéta, mind pedig cirkáló rakéta fenyegetettség került szimulálásra, kulcsfontosságú tesztje volt a NATO tengerészeti erők integrációjának, melynek során egy hálózaton keresztül történt meg az adatok megosztása az alkalmi harci köteléken belül. A lég- és rakétavédelmi képességgel rendelkező, tengerészeti alkalmi harci kötelékek ilyetén való integrációja felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a Balti-tenger és az Észak Atlanti területek regionális biztonsága szempontjából, egy a Kalinyingrád, vagy a Kola-félsziget irányából történő esetleges rakétatámadás elhárítása esetében.

„Együttműködési rendszerünk kiterjesztése az egyik elsődleges célunk, mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy a szövetséges partnereink is a hálózatunk részeként tudjanak működni. - nyilatkozta Kevin Gillis az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete Integrált Hadviselési Rendszerek irodájának tisztviselője egy, az American Society of Naval Engineers lapnak adott interjújában. „Ezt az állandósulni látszó irányvonalat képviseli számos, szövetségeseinkkel közösen végrehajtott együttműködés és gyakorlat, ami kulcsfontosságú eleme az úgynevezett „Fight Tonight” szellemiség sikerének.

Miközben a francia és a kanadai erők megsemmisítették célpontjaikat, a NATO AWACS korai előrejelző- és irányító repülőgépe biztosította a légtér integritását a gyakorlat körzetében. A Formadible Shield gyakorlat a NATO vezetési- és irányítási rendszerének egy új szegmensét is tesztelte, beleértve a 64. számú alkalmi harccsoport alkalmazását is. Ez a harccsoport végzi az amerikai tengerészeti erők Európában és Afrikában állomásozó erőinek integrált lég- és rakétavédelmét is.

A 13 hadihajóból álló kötelék, mely kanadai, dán, német, francia, olasz, holland, norvég, spanyol, angol, amerikai erőkből tevődött össze, a NATO légi vezetési és irányítási rendszerén keresztül osztott meg harcászati információkat és koordinálta a manővereket, melyek során sikeresen valósult meg az együttműködés a tengeri és szárazföldi telepítésű lég- és rakétavédelmi egységek között. A gyakorlat részeként egy AEGIS ASHORE egység is sikeresen hajtott végre szimulált SM3 Block IIA rakétaindítást egy ballisztikus célpontra. A gyakorlaton résztvevő szövetséges erők többsége is képes volt követésbe venni a ballisztikus rakéta célokat és megosztani a légicél információkat harcászati adatkapcsolaton keresztül.

Ellenerőként, az Egyesült Államok Európai Légierejének F–16 vadászgépei AQM-37 szuperszonikus drónok indításával járult hozzá a gyakorlat sikeréhez.

Egy korábbi konferencián az MDA (Missile Defency Agency – Rakétavédelmi Ügynökség) vezetője Jon Hill altengernagy hangsúlyozta, hogy a ballisztikus és cirkáló rakéták jelentette fenyegetés egyre nagyobb kihívást jelent a technológia gyors fejlődése és az alkalmazó országok képességfejlesztéseinek üteme miatt. A fenyegetés változásában támadóeszközök sebességének drámai növekedése kiemelt szerepet játszik, azonban ezek a változások a védelmi rendszerek fejlesztésére is ösztönzően hatnak.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.