2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa
Art of WAR  |  2019. 12. 11., 11:00
A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

Amíg Washington folyamatosan arra ösztöni a NATO tagállamokat, hogy a kollektív védelem kialakításához növeljék hozzájárulásuk mértékét, fordítsanak nagyobb összeget a modernizációra és váljanak képessé a szorosabb integrációra, egy 13 hadihajóból álló alkalmi harci kötelék sikeresen demonstrálta, hogy a változás lehetséges.

Washingtoni média közlemények szerint, első alkalommal kapcsolódtak egy hálózatba és osztottak meg egymással légicél adatokat különböző NATO szövetséges országok hadihajói, majd a megosztott információ alapján sikerült a ballisztikus rakétát szimuláló célokat követésbe venni, és megsemmisíteni.

A Skócia partjainál megrendezett „Formidable Shield” éleslövészettel egybekötött többnemzeti gyakorlat során egy francia fregatt egy hangsebesség felett repülő célt semmisített meg egy ASTER 15 rakétával, egy másikat pedig a kanadai királyi haditengerészet küzdött le egy RIM–162 Evolved Sea Sparrow rakétával.

A gyakorlat, amelyen mind ballisztikus rakéta, mind pedig cirkáló rakéta fenyegetettség került szimulálásra, kulcsfontosságú tesztje volt a NATO tengerészeti erők integrációjának, melynek során egy hálózaton keresztül történt meg az adatok megosztása az alkalmi harci köteléken belül. A lég- és rakétavédelmi képességgel rendelkező, tengerészeti alkalmi harci kötelékek ilyetén való integrációja felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a Balti-tenger és az Észak Atlanti területek regionális biztonsága szempontjából, egy a Kalinyingrád, vagy a Kola-félsziget irányából történő esetleges rakétatámadás elhárítása esetében.

„Együttműködési rendszerünk kiterjesztése az egyik elsődleges célunk, mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy a szövetséges partnereink is a hálózatunk részeként tudjanak működni. - nyilatkozta Kevin Gillis az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete Integrált Hadviselési Rendszerek irodájának tisztviselője egy, az American Society of Naval Engineers lapnak adott interjújában. „Ezt az állandósulni látszó irányvonalat képviseli számos, szövetségeseinkkel közösen végrehajtott együttműködés és gyakorlat, ami kulcsfontosságú eleme az úgynevezett „Fight Tonight” szellemiség sikerének.

Miközben a francia és a kanadai erők megsemmisítették célpontjaikat, a NATO AWACS korai előrejelző- és irányító repülőgépe biztosította a légtér integritását a gyakorlat körzetében. A Formadible Shield gyakorlat a NATO vezetési- és irányítási rendszerének egy új szegmensét is tesztelte, beleértve a 64. számú alkalmi harccsoport alkalmazását is. Ez a harccsoport végzi az amerikai tengerészeti erők Európában és Afrikában állomásozó erőinek integrált lég- és rakétavédelmét is.

A 13 hadihajóból álló kötelék, mely kanadai, dán, német, francia, olasz, holland, norvég, spanyol, angol, amerikai erőkből tevődött össze, a NATO légi vezetési és irányítási rendszerén keresztül osztott meg harcászati információkat és koordinálta a manővereket, melyek során sikeresen valósult meg az együttműködés a tengeri és szárazföldi telepítésű lég- és rakétavédelmi egységek között. A gyakorlat részeként egy AEGIS ASHORE egység is sikeresen hajtott végre szimulált SM3 Block IIA rakétaindítást egy ballisztikus célpontra. A gyakorlaton résztvevő szövetséges erők többsége is képes volt követésbe venni a ballisztikus rakéta célokat és megosztani a légicél információkat harcászati adatkapcsolaton keresztül.

Ellenerőként, az Egyesült Államok Európai Légierejének F–16 vadászgépei AQM-37 szuperszonikus drónok indításával járult hozzá a gyakorlat sikeréhez.

Egy korábbi konferencián az MDA (Missile Defency Agency – Rakétavédelmi Ügynökség) vezetője Jon Hill altengernagy hangsúlyozta, hogy a ballisztikus és cirkáló rakéták jelentette fenyegetés egyre nagyobb kihívást jelent a technológia gyors fejlődése és az alkalmazó országok képességfejlesztéseinek üteme miatt. A fenyegetés változásában támadóeszközök sebességének drámai növekedése kiemelt szerepet játszik, azonban ezek a változások a védelmi rendszerek fejlesztésére is ösztönzően hatnak.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!