2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 392 Ft   : 365 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa
Art of WAR  |  2019. 12. 11., 11:00
A haditengerészeti erők elrettentő pajzsa

Amíg Washington folyamatosan arra ösztöni a NATO tagállamokat, hogy a kollektív védelem kialakításához növeljék hozzájárulásuk mértékét, fordítsanak nagyobb összeget a modernizációra és váljanak képessé a szorosabb integrációra, egy 13 hadihajóból álló alkalmi harci kötelék sikeresen demonstrálta, hogy a változás lehetséges.

Washingtoni média közlemények szerint, első alkalommal kapcsolódtak egy hálózatba és osztottak meg egymással légicél adatokat különböző NATO szövetséges országok hadihajói, majd a megosztott információ alapján sikerült a ballisztikus rakétát szimuláló célokat követésbe venni, és megsemmisíteni.

A Skócia partjainál megrendezett „Formidable Shield” éleslövészettel egybekötött többnemzeti gyakorlat során egy francia fregatt egy hangsebesség felett repülő célt semmisített meg egy ASTER 15 rakétával, egy másikat pedig a kanadai királyi haditengerészet küzdött le egy RIM–162 Evolved Sea Sparrow rakétával.

A gyakorlat, amelyen mind ballisztikus rakéta, mind pedig cirkáló rakéta fenyegetettség került szimulálásra, kulcsfontosságú tesztje volt a NATO tengerészeti erők integrációjának, melynek során egy hálózaton keresztül történt meg az adatok megosztása az alkalmi harci köteléken belül. A lég- és rakétavédelmi képességgel rendelkező, tengerészeti alkalmi harci kötelékek ilyetén való integrációja felbecsülhetetlen jelentőséggel bír a Balti-tenger és az Észak Atlanti területek regionális biztonsága szempontjából, egy a Kalinyingrád, vagy a Kola-félsziget irányából történő esetleges rakétatámadás elhárítása esetében.

„Együttműködési rendszerünk kiterjesztése az egyik elsődleges célunk, mindazonáltal nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy olyan feltételeket kell teremtenünk, hogy a szövetséges partnereink is a hálózatunk részeként tudjanak működni. - nyilatkozta Kevin Gillis az Amerikai Egyesült Államok haditengerészete Integrált Hadviselési Rendszerek irodájának tisztviselője egy, az American Society of Naval Engineers lapnak adott interjújában. „Ezt az állandósulni látszó irányvonalat képviseli számos, szövetségeseinkkel közösen végrehajtott együttműködés és gyakorlat, ami kulcsfontosságú eleme az úgynevezett „Fight Tonight” szellemiség sikerének.

Miközben a francia és a kanadai erők megsemmisítették célpontjaikat, a NATO AWACS korai előrejelző- és irányító repülőgépe biztosította a légtér integritását a gyakorlat körzetében. A Formadible Shield gyakorlat a NATO vezetési- és irányítási rendszerének egy új szegmensét is tesztelte, beleértve a 64. számú alkalmi harccsoport alkalmazását is. Ez a harccsoport végzi az amerikai tengerészeti erők Európában és Afrikában állomásozó erőinek integrált lég- és rakétavédelmét is.

A 13 hadihajóból álló kötelék, mely kanadai, dán, német, francia, olasz, holland, norvég, spanyol, angol, amerikai erőkből tevődött össze, a NATO légi vezetési és irányítási rendszerén keresztül osztott meg harcászati információkat és koordinálta a manővereket, melyek során sikeresen valósult meg az együttműködés a tengeri és szárazföldi telepítésű lég- és rakétavédelmi egységek között. A gyakorlat részeként egy AEGIS ASHORE egység is sikeresen hajtott végre szimulált SM3 Block IIA rakétaindítást egy ballisztikus célpontra. A gyakorlaton résztvevő szövetséges erők többsége is képes volt követésbe venni a ballisztikus rakéta célokat és megosztani a légicél információkat harcászati adatkapcsolaton keresztül.

Ellenerőként, az Egyesült Államok Európai Légierejének F–16 vadászgépei AQM-37 szuperszonikus drónok indításával járult hozzá a gyakorlat sikeréhez.

Egy korábbi konferencián az MDA (Missile Defency Agency – Rakétavédelmi Ügynökség) vezetője Jon Hill altengernagy hangsúlyozta, hogy a ballisztikus és cirkáló rakéták jelentette fenyegetés egyre nagyobb kihívást jelent a technológia gyors fejlődése és az alkalmazó országok képességfejlesztéseinek üteme miatt. A fenyegetés változásában támadóeszközök sebességének drámai növekedése kiemelt szerepet játszik, azonban ezek a változások a védelmi rendszerek fejlesztésére is ösztönzően hatnak.

Forrás: http://www.raketaezred.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 15., 09:21
Nem csak az új technológia fejlesztésére kell összpontosítanunk, hanem arra is, hogy a már meglévő technológiákat innovatív, újszerű módon alkalmazza a haderő a védelmi és támadó funkciókra.
2023. 02. 14., 09:11
A Duna vízén háromnapos kiképzés keretében tesztelte az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár harctámogató osztagának állománya február nyolcadikától a különleges műveleti képességfejlesztés keretében átépített, újonnan navigációs műszerekkel felszerelt Zodiac Pro 850 típusú hajókat.
2023. 02. 09., 10:25
Banglades ugyan a világ egyik legszegényebb országa, de a haditengerészet védelmi erőinek egyik legfontosabb része, mivel a nagy kiterjedésű Bengáli-öböl, az itt található fontos nemzetközi kikötők, haditengerészeti támaszpontok, valamint a területhez kapcsolódó gazdasági övezet védelméért is felelős.
2023-02-28 13:31:33
2023 februárjában megalakult a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nonprofit Zrt.-t (VIKI). Koncepciója szerint a VIKI a kettős hasznosítású, azaz polgári és katonai célra egyaránt alkalmazható technológiák feltérképezésére és annak védelmi célú hasznosításának támogatására hivatott.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 13:40
Az MH II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred képességei fenntartásához és növeléséhez nélkülözhetetlenek azok a technikai eszközök, amelyek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül folyamatosan érkeznek az ezredhez.
2023. 03. 20., 13:15
Az Airbus érkezése várostörténeti jelentőséggel bír, a város gazdasága új szintre lépett.
2023. 03. 17., 14:03
Gépjármű vezetői kiképzésen vett részt a közelmúltban az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred logisztikai századának állománya, tábori körülmények között.
2023. 03. 16., 14:41
A szlovén parlament védelmi bizottsága jóváhagyta a fegyveres erők (SAF) hosszú távú fejlesztésére vonatkozó határozatot, amely korábbra tervezi a védelmi kiadások növelését – közölte a szlovén közszolgálati televízió március 8-án, szerdán.

  JETfly Magazin

Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.