2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A HSU-001 Kína - tengeralattjáró drónja

A HSU-001 Kína - tengeralattjáró drónja
Art of WAR  |  2020. 01. 02., 09:11
A HSU-001 Kína - tengeralattjáró drónja

2019. október 1-én nagyszabású katonai parádéval ünnepelték a Kínai Népköztársaság alapításának 70. évfordulóját. A felvonulásra való felkészülés idején több fényképfelvétel is napvilágot látott néhány speciális teherautóról, amelyek platójukon mini tengeralattjáróhoz hasonló, gondosan álcázószövetbe csomagolt valamiket szállítottak.

A szakértők a látottak alapján úgy vélték, hogy valamilyen drón tengeralattjárókról lehet szó, de pontos funkciójukat illetően csak találgatni tudtak. Már akkor felvetődött lehetőségként, hogy aknatelepítésre, esetleg torpedó, vagy kisebb robot tengeralattjárók hordozására optimalizálták őket, de az is, hogy speciális búváregységek szállítására szolgálnak.

A pekingi díszszemle után, ahol a járművek – vagy esetleg életnagyságú makettjeik - immár az álcázó borítás nélkül is láthatóak voltak, több dolog is világosabbá vált, de sok kérdés még most is nyitott velük kapcsolatban. A felvonultatott példányokra festett jelzés alapján HSU-001 – nek nevezett eszköz kb. 15 méter hosszú, így mérete hasonló a Boeing Echo Seeker nevű kísérleti tengeralattjáró drónjához, de attól eltérően két hátsó hajócsavarja van és farokrésze hagyományos, kereszt elrendezésű. Törzse is kevésbé szögletes és átmérője ugyan meglehetősen nagy, de ahhoz nem eléggé, hogy nagyobb mennyiségű fegyvert hordozhasson belső terében. A törzs felső részén két darab vaskos, elől egy rövidebb, hátul pedig egy hosszabb, valószínűleg érzékelők hordozására, illetve esetleg a hajtómű légzőcsöveként is funkcionáló „árboc” található, amelyek használaton kívül visszahajthatók.

A HSU-001-ről rendelkezésre álló további, egyelőre minimális mennyiségű információ főleg a fényképek és a hasonló, nyugati típusok analógiái alapján nyugvó találgatás. Nem ismert meghajtási rendszere, hatótávolsága és maximális merülési mélysége, de felépítése és külső kialakítása alapján valószínűleg egyelőre leginkább felderítésre, hírszerzésre, járőrözésre szánják. Erre utalnak a jól látható, törzsbe épített kisebb propellerek is, amelyek az egyhelyben lebegést és a sekélyebb vizekben való hatékonyabb manőverezést segítik.

A szakértők feltételezései szerint, a HSU-001 csak az első tagja lehet egy kifejlesztés alatt álló típuscsaládnak, amelynek későbbi verziói már fegyverzetet is hordoznak majd és valóban alkalmasak lesznek aknatelepítésre, illetve könnyű torpedókkal akár tengeralattjárók elleni hadviselésre is. Ezek után úgy tűnik, hogy Kína is belépett a tengeralattjáró drónokat hadrendbe állító hatalmak sorába.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin