2024. 07. 16. kedd
Valter
: 391 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése
Art of WAR  |  2019. 07. 17., 12:25
A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A Mitsubishi Heavy Industries 2015 óta fejleszti a 30FFM (régebben 30DX) jelzésű, új multifunkciós fregattot a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő részére. A hajó makettjét és látványrajzait először az Euronaval 2018 és a Washington DC-ben 2018 májusában megrendezett Sea Air Space 2018 haditengerészeti kiállításon mutatták be.

Az idén májusban is megrendezett washingtoni kiállítás egyik legnagyobb szenzációjaként, a Mitsubishi bemutatta a hajó egészen futurisztikus harci információs központját (CIC), amely leginkább egy Star Trek film valamelyik űrhajójának parancsnoki hídját idézi.

A 30FFM fregatt gépészetileg és fegyverzetét tekintve a legújabb nemzetközi trendeket követi, így paraméterei más gyártók hajóihoz hasonlóak. Vízkiszorítása 5 500 tonna lesz, hossza 132,5 méter. Meghajtása az úgynevezett CODAG (Combined diesel and gas) lesz, ami egy Rolls-Royce MT-30 gázturbinából és két MAN 12V28/33D típusú dízelmotorból áll majd, amelyek az ezekkel összekapcsolt, két vízsugárhajtóműből és két propellerből álló kombinált rendszert működtetik. Sebessége várhatóan több mint 30 csomó lesz.

A fő fegyverzet egy az orrfedélzetre telepített 57 mm-es gyorstüzelő automata lövegből és egy 16 cellás rakétaindítóból áll, amely légvédelmi, hajók elleni, illetve tengeralattjárók elleni rakéták indításra lesz alkalmas. Önvédelemre a régi Phalanx gépágyúrendszer leváltására szolgáló, a közeli, alacsonyan repülő célok ellen bevethető SeaRAM rakéták és távirányított géppuskák szolgálnak majd. A fregatt tatfedélzetén hangár és helikopterleszálló kerül kialakításra, amely egy SH-60J tengerlattjáró-elhárító helikopter üzemeltetéséhez elegendő.

A hadihajók harci információs központja, általában négyszögletes, munkaállomásokkal telezsúfolt, félhomályos terem a parancsnoki híd mögött, a lehető legmélyebbre elrejtve a hajótest mélyén, hogy minél védettebb legyen az esetleges találatoktól. A 30FFM harci információs központja merőben eltér az eddig megszokott elrendezéstől. Bár ez is a hajó gyomrában lesz, de az újfajta irányítóterem kör alaprajzú, külső peremén 14 darab érintőképernyős monitorokkal ellátott, multifunkciós munkaállomással, amelyek mindegyike a fal felé néz. A terem közepén lesznek telepítve a parancsnok és a hadműveleti tisztek munkaállomásai és a két nagyméretű, horizontális elrendezésű ugyancsak érintőképernyős, taktikai tábla, amelyek a hadműveletek tervezésére, helyzetelemzésre és navigációs célra egyaránt szolgálnak.

Ugyancsak újdonság, hogy az irányítóterem falait csaknem 360 fokban, (a bejárat kivételével) nagyméretű, multifunkciós monitorok borítják. Ezeken megjeleníthetők a hajó teljes környezetét lefogó szenzorok adatai és a kamerák képei, amelyek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek, így a hajó mélyén dolgozók minden napszakban és rossz látási viszonyok között is élőben láthatják, mi történik odakint. A tájékozódást a képek felső szélén lévő, az égtájakat jelző fokbeosztás és egy nagy vörös nyíl is segíti, amely mindig az aktuális haladási irányt mutatja. Természetesen a képernyőkön a sok egyéb adat is megjeleníthető, így a motorvezérlés, üzemanyagszint és a fegyverzet aktuális állapota, a rendelkezésre álló lőszer mennyisége, de harci cselekmény, vagy baleset esetén a szerkezeti károk, fedélzeti tűz, stb. mértéke, kiterjedése is. Az újfajta 360 fokos monitorfal előnye, hogy mindenki láthatja az információkat a saját munkahelyéről és nem kell adott esetben egyetlen monitorhoz tömörülni, mint ahogy manapság még a legkorszerűbb hajókon is előfordul.

A 2018 októberében megkötött szerződés értelmében, az első 30FFM típusú hadihajó gyártása 2019 októberében kezdődik a Mitsubishi Nagasakiban működő hajógyárában és az első egység 2022-ben áll majd hadrendbe.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.