2024. 02. 27. kedd
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése
Art of WAR  |  2019. 07. 17., 12:25
A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A Mitsubishi Heavy Industries 2015 óta fejleszti a 30FFM (régebben 30DX) jelzésű, új multifunkciós fregattot a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő részére. A hajó makettjét és látványrajzait először az Euronaval 2018 és a Washington DC-ben 2018 májusában megrendezett Sea Air Space 2018 haditengerészeti kiállításon mutatták be.

Az idén májusban is megrendezett washingtoni kiállítás egyik legnagyobb szenzációjaként, a Mitsubishi bemutatta a hajó egészen futurisztikus harci információs központját (CIC), amely leginkább egy Star Trek film valamelyik űrhajójának parancsnoki hídját idézi.

A 30FFM fregatt gépészetileg és fegyverzetét tekintve a legújabb nemzetközi trendeket követi, így paraméterei más gyártók hajóihoz hasonlóak. Vízkiszorítása 5 500 tonna lesz, hossza 132,5 méter. Meghajtása az úgynevezett CODAG (Combined diesel and gas) lesz, ami egy Rolls-Royce MT-30 gázturbinából és két MAN 12V28/33D típusú dízelmotorból áll majd, amelyek az ezekkel összekapcsolt, két vízsugárhajtóműből és két propellerből álló kombinált rendszert működtetik. Sebessége várhatóan több mint 30 csomó lesz.

A fő fegyverzet egy az orrfedélzetre telepített 57 mm-es gyorstüzelő automata lövegből és egy 16 cellás rakétaindítóból áll, amely légvédelmi, hajók elleni, illetve tengeralattjárók elleni rakéták indításra lesz alkalmas. Önvédelemre a régi Phalanx gépágyúrendszer leváltására szolgáló, a közeli, alacsonyan repülő célok ellen bevethető SeaRAM rakéták és távirányított géppuskák szolgálnak majd. A fregatt tatfedélzetén hangár és helikopterleszálló kerül kialakításra, amely egy SH-60J tengerlattjáró-elhárító helikopter üzemeltetéséhez elegendő.

A hadihajók harci információs központja, általában négyszögletes, munkaállomásokkal telezsúfolt, félhomályos terem a parancsnoki híd mögött, a lehető legmélyebbre elrejtve a hajótest mélyén, hogy minél védettebb legyen az esetleges találatoktól. A 30FFM harci információs központja merőben eltér az eddig megszokott elrendezéstől. Bár ez is a hajó gyomrában lesz, de az újfajta irányítóterem kör alaprajzú, külső peremén 14 darab érintőképernyős monitorokkal ellátott, multifunkciós munkaállomással, amelyek mindegyike a fal felé néz. A terem közepén lesznek telepítve a parancsnok és a hadműveleti tisztek munkaállomásai és a két nagyméretű, horizontális elrendezésű ugyancsak érintőképernyős, taktikai tábla, amelyek a hadműveletek tervezésére, helyzetelemzésre és navigációs célra egyaránt szolgálnak.

Ugyancsak újdonság, hogy az irányítóterem falait csaknem 360 fokban, (a bejárat kivételével) nagyméretű, multifunkciós monitorok borítják. Ezeken megjeleníthetők a hajó teljes környezetét lefogó szenzorok adatai és a kamerák képei, amelyek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek, így a hajó mélyén dolgozók minden napszakban és rossz látási viszonyok között is élőben láthatják, mi történik odakint. A tájékozódást a képek felső szélén lévő, az égtájakat jelző fokbeosztás és egy nagy vörös nyíl is segíti, amely mindig az aktuális haladási irányt mutatja. Természetesen a képernyőkön a sok egyéb adat is megjeleníthető, így a motorvezérlés, üzemanyagszint és a fegyverzet aktuális állapota, a rendelkezésre álló lőszer mennyisége, de harci cselekmény, vagy baleset esetén a szerkezeti károk, fedélzeti tűz, stb. mértéke, kiterjedése is. Az újfajta 360 fokos monitorfal előnye, hogy mindenki láthatja az információkat a saját munkahelyéről és nem kell adott esetben egyetlen monitorhoz tömörülni, mint ahogy manapság még a legkorszerűbb hajókon is előfordul.

A 2018 októberében megkötött szerződés értelmében, az első 30FFM típusú hadihajó gyártása 2019 októberében kezdődik a Mitsubishi Nagasakiban működő hajógyárában és az első egység 2022-ben áll majd hadrendbe.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024. 02. 14., 13:34
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024. 02. 09., 11:15
Újabb mérföldkő a magyar KC-390-es programban: 2024. február 8-án Brazíliában levegőbe emelkedett a Magyar Honvédség első Embraer KC-390 típusú katonai szállítórepülőgépe, ami a tervek szerint ez év folyamán érkezik Magyarországra.
2024. 02. 06., 11:13
A legnagyobb volt, a legtöbb nehézlöveggel felszerelve és egyben a legfényűzőbb. Mielőtt egyáltalán szolgálatba állt volna, már három ország is birtokolta. Ez volt a HMS Agincourt csatahajó, egy igazi különlegesség a hadihajók között.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.
2024. 02. 21., 13:18
Külszolgálati feladataik befejezése előtt ünnepség keretében vehették át a békefenntartásért járó érdemjeleiket az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszióban (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) szolgáló magyar és lengyel katonák.
2024. 02. 20., 15:31
A bizalom és a kölcsönös segítségnyújtás mellett az alapszerződés 5. pontja, ami meghatározó, mondta el Szenes Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára.

  JETfly Magazin

A Gripenek beépített tűzfegyvere, a 27 mm-es Mauser BK 27 revolver-gépágyú több európai harci gép fedélzetén is megtalálható. A története egészen a második világháborúig nyúlik vissza - vagy esetleg még tovább?