2023. 06. 08. csütörtök
Medárd
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése
Art of WAR  |  2019. 07. 17., 12:25
A japán flotta sci-fibe illő hadihajófejlesztése

A Mitsubishi Heavy Industries 2015 óta fejleszti a 30FFM (régebben 30DX) jelzésű, új multifunkciós fregattot a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő részére. A hajó makettjét és látványrajzait először az Euronaval 2018 és a Washington DC-ben 2018 májusában megrendezett Sea Air Space 2018 haditengerészeti kiállításon mutatták be.

Az idén májusban is megrendezett washingtoni kiállítás egyik legnagyobb szenzációjaként, a Mitsubishi bemutatta a hajó egészen futurisztikus harci információs központját (CIC), amely leginkább egy Star Trek film valamelyik űrhajójának parancsnoki hídját idézi.

A 30FFM fregatt gépészetileg és fegyverzetét tekintve a legújabb nemzetközi trendeket követi, így paraméterei más gyártók hajóihoz hasonlóak. Vízkiszorítása 5 500 tonna lesz, hossza 132,5 méter. Meghajtása az úgynevezett CODAG (Combined diesel and gas) lesz, ami egy Rolls-Royce MT-30 gázturbinából és két MAN 12V28/33D típusú dízelmotorból áll majd, amelyek az ezekkel összekapcsolt, két vízsugárhajtóműből és két propellerből álló kombinált rendszert működtetik. Sebessége várhatóan több mint 30 csomó lesz.

A fő fegyverzet egy az orrfedélzetre telepített 57 mm-es gyorstüzelő automata lövegből és egy 16 cellás rakétaindítóból áll, amely légvédelmi, hajók elleni, illetve tengeralattjárók elleni rakéták indításra lesz alkalmas. Önvédelemre a régi Phalanx gépágyúrendszer leváltására szolgáló, a közeli, alacsonyan repülő célok ellen bevethető SeaRAM rakéták és távirányított géppuskák szolgálnak majd. A fregatt tatfedélzetén hangár és helikopterleszálló kerül kialakításra, amely egy SH-60J tengerlattjáró-elhárító helikopter üzemeltetéséhez elegendő.

A hadihajók harci információs központja, általában négyszögletes, munkaállomásokkal telezsúfolt, félhomályos terem a parancsnoki híd mögött, a lehető legmélyebbre elrejtve a hajótest mélyén, hogy minél védettebb legyen az esetleges találatoktól. A 30FFM harci információs központja merőben eltér az eddig megszokott elrendezéstől. Bár ez is a hajó gyomrában lesz, de az újfajta irányítóterem kör alaprajzú, külső peremén 14 darab érintőképernyős monitorokkal ellátott, multifunkciós munkaállomással, amelyek mindegyike a fal felé néz. A terem közepén lesznek telepítve a parancsnok és a hadműveleti tisztek munkaállomásai és a két nagyméretű, horizontális elrendezésű ugyancsak érintőképernyős, taktikai tábla, amelyek a hadműveletek tervezésére, helyzetelemzésre és navigációs célra egyaránt szolgálnak.

Ugyancsak újdonság, hogy az irányítóterem falait csaknem 360 fokban, (a bejárat kivételével) nagyméretű, multifunkciós monitorok borítják. Ezeken megjeleníthetők a hajó teljes környezetét lefogó szenzorok adatai és a kamerák képei, amelyek éjjellátó funkcióval is rendelkeznek, így a hajó mélyén dolgozók minden napszakban és rossz látási viszonyok között is élőben láthatják, mi történik odakint. A tájékozódást a képek felső szélén lévő, az égtájakat jelző fokbeosztás és egy nagy vörös nyíl is segíti, amely mindig az aktuális haladási irányt mutatja. Természetesen a képernyőkön a sok egyéb adat is megjeleníthető, így a motorvezérlés, üzemanyagszint és a fegyverzet aktuális állapota, a rendelkezésre álló lőszer mennyisége, de harci cselekmény, vagy baleset esetén a szerkezeti károk, fedélzeti tűz, stb. mértéke, kiterjedése is. Az újfajta 360 fokos monitorfal előnye, hogy mindenki láthatja az információkat a saját munkahelyéről és nem kell adott esetben egyetlen monitorhoz tömörülni, mint ahogy manapság még a legkorszerűbb hajókon is előfordul.

A 2018 októberében megkötött szerződés értelmében, az első 30FFM típusú hadihajó gyártása 2019 októberében kezdődik a Mitsubishi Nagasakiban működő hajógyárában és az első egység 2022-ben áll majd hadrendbe.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.

  JETfly Magazin

Az utazás mindig élményekkel teli kaland, amikor végre kiszakadhatunk a mindennapok rutinjából és átadhatjuk magunkat a felfedezés örömének. A Budapest Airport számára épp ezért fontos, hogy a repülőtéri folyamatok mindenki számára stresszmentesek legyenek.