2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Sargan orosz tengeri drón

A Sargan orosz tengeri drón
Art of WAR  |  2023. 09. 05., 12:06
A Sargan orosz tengeri drón

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.

Az Oroszország és Ukrajna között kitört háborúban, a szembenálló felek egyre gyakrabban vetnek be különböző pilóta nélküli eszközöket. 2022 októbere óta az ukránok támadások sorát hajtották végre tengeri drónokkal a szevasztopoli kikötő létesítményei,  orosz hadihajók, de a szárazföldet a Krím-félszigettel összekötő, stratégiai fontosságú kercsi híd ellen is több – kevesebb sikerrel.

A Sargan összességében hasonló, az ukránok által bevetett típusokhoz – valószínűleg azok szolgáltak hozzá mintául -, de azoknál jóval kisebb. Hossza mindössze 2,12, átmérője 0,53 méter, tömege pedig mindössze 20 kilogramm. Összehasonlításképpen az eddig bevetett ukrán tengeri drónok több mint kétszer ilyen hosszúak, tömegük pedig körülbelül ötvenszer ekkora, ráadásul egy legalább 100 kg – os robbanótöltete is hordoznak. Az orosz eszköz sebessége a jetskiken alkalmazott pumpjet hajtóművel eléri a 33 csomót és tervezői szerint manőverező képessége kiemelkedően jó, ráadásul borulás esetén képes újra „talpra állni”. A szakértők szerint feltűnően kis tömege arra utal, hogy nem hordoz robbanóanyagot (legalábbis egyelőre), így a zatokai híd ellen 2023. február 10 - én bevetett orosz eszköz valamilyen más típus lehetett.

Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó internetes bejegyzése szerint a Sargant a saját felségvizeik és a partok védelmére, konvojkíséretre – ilyenkor valószínűleg egy nagyobb kísérőegység fedélzetéről indítják és irányítják - valamint felderítésre és speciális műveletek támogatására szánják. Utólag még azt is hozzátette, hogy a drón feladatköreibe a keresés és a mentés is beletartozik… Mindezek ellenére a Sargan további sorsa eléggé bizonytalannak tűnik és nem tudni valaha rendszeresítésre kerül – e. Jelenleg sokkal inkább amolyan hazafias felbuzdulásból indított projektnek tűnik, amelynek folytatásához állami támogatást remélnek. 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.