2024. 05. 29. szerda
Magdolna
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Sargan orosz tengeri drón

A Sargan orosz tengeri drón
Art of WAR  |  2023. 09. 05., 12:06
A Sargan orosz tengeri drón

A szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF) a közelmúltban mutatták be a Szevasztopoli Állami Egyetem és a MoreAgroBioTech kutatási oktatási központ fiatal mérnökei által kifejlesztett tengeri drón, a Sargan prototípusát, amely nevét egy hosszú testű, hegyes orrú ragadozó hal után kapta.

Az Oroszország és Ukrajna között kitört háborúban, a szembenálló felek egyre gyakrabban vetnek be különböző pilóta nélküli eszközöket. 2022 októbere óta az ukránok támadások sorát hajtották végre tengeri drónokkal a szevasztopoli kikötő létesítményei,  orosz hadihajók, de a szárazföldet a Krím-félszigettel összekötő, stratégiai fontosságú kercsi híd ellen is több – kevesebb sikerrel.

A Sargan összességében hasonló, az ukránok által bevetett típusokhoz – valószínűleg azok szolgáltak hozzá mintául -, de azoknál jóval kisebb. Hossza mindössze 2,12, átmérője 0,53 méter, tömege pedig mindössze 20 kilogramm. Összehasonlításképpen az eddig bevetett ukrán tengeri drónok több mint kétszer ilyen hosszúak, tömegük pedig körülbelül ötvenszer ekkora, ráadásul egy legalább 100 kg – os robbanótöltete is hordoznak. Az orosz eszköz sebessége a jetskiken alkalmazott pumpjet hajtóművel eléri a 33 csomót és tervezői szerint manőverező képessége kiemelkedően jó, ráadásul borulás esetén képes újra „talpra állni”. A szakértők szerint feltűnően kis tömege arra utal, hogy nem hordoz robbanóanyagot (legalábbis egyelőre), így a zatokai híd ellen 2023. február 10 - én bevetett orosz eszköz valamilyen más típus lehetett.

Mihail Razvozsajev szevasztopoli kormányzó internetes bejegyzése szerint a Sargant a saját felségvizeik és a partok védelmére, konvojkíséretre – ilyenkor valószínűleg egy nagyobb kísérőegység fedélzetéről indítják és irányítják - valamint felderítésre és speciális műveletek támogatására szánják. Utólag még azt is hozzátette, hogy a drón feladatköreibe a keresés és a mentés is beletartozik… Mindezek ellenére a Sargan további sorsa eléggé bizonytalannak tűnik és nem tudni valaha rendszeresítésre kerül – e. Jelenleg sokkal inkább amolyan hazafias felbuzdulásból indított projektnek tűnik, amelynek folytatásához állami támogatást remélnek. 

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 05. 21., 16:29
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-23 11:46:14
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 28., 13:51
Az MH Böszörményi Géza Csapatgyakorlótér Parancsnokság nyílt napján a nullponti lő- és gyakorlóteret, a legújabb haditechnikákat, valamint az épülő NATO-bázist mutatták be a környékbeli lakosoknak, május 24-én.
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.

  JETfly Magazin

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.