2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A spanyol flotta új fregattjai

A spanyol flotta új fregattjai
Art of WAR  |  2022. 05. 24., 12:39
A spanyol flotta új fregattjai

A Spanyol Haditengerészetnél időszerűvé vált a már közel 30 éve szolgálatban álló Santa Maria-osztályú fregattok fokozatos kivonása. Ennek érdekében még 2019 áprilisában, a spanyol kormány és a Navantia állami hajóépítő vállalat megállapodást írt alá az utódjuknak szánt, öt Bonifaz-osztályú, többcélú fregatt megépítéséről. (Bonifaz, Roger de Lauria, Menendez de Aviles, Luis de Cordova, Barcelo)

A 145 méter hosszú, 6 100 tonnás hadihajók korszerű, egyelőre konkrétan még meg nem nevezett típusú hibrid hajtóműveikkel, legalább 35 csomós maximális sebességre lesznek képesek és alkalmasak lesznek mind felszíni, mind légi, valamint tengeralatti célok elleni harcra is. Ennek érdekében rendkívül korszerű fedélzeti elektronikával és szenzorberendezésekkel látják el őket, amelyek a központi, integrált árbocban lesznek telepítve. Az érzékelőrendszer központi elemeit a Lockheed Martin SPY-7 típusú S sávos, fázisvezérelt radarja, valamint a Thales kombinált szonárkészlete (BlueMaster UMS 4110, CAPTAS 4, TUUM-6 vízalatti kommunikációs rendszer és BlueScan digitális-akusztikus érzékelő) adja.

A tüzérségi fegyverzet az orrfedélzeten lévő 127 mm – es Leonardo 127/64 LW automata ágyúból, 30 mm – es gépágyúkból és 12,7 mm – es géppuskákból áll majd. Emellett egy 16 cellás Raytheon Evolved Seasparrow felszín – levegő rakétarendszer, valamint két négyes indítókonténer kerül telepítésre, a Harpoon hajóelleni rakéták számára. Tengeralattjárók ellen két - számos más haditengerészetnél is alkalmazott és jól beváltnak tekinthető -, Mark 32 VST háromcsöves, 324 mm – es torpedóvető, illetve ezek mellett a tatfedélzetről egy SH-60, vagy egy NH-90 típusú helikopter is bevethető lesz. A jelentős fegyverarzenál működését a Navantia által kifejlesztett SCOMBA tűzvezető rendszer hangolja össze.

A Bonifaz-osztály esetében különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kibervédelemre, a fedélzeti számítógépes rendszerekbe való ellenséges behatolás megakadályozására. Az úgynevezett Digital Twin megoldással - létrehozva a hajók virtuális mását -, a szárazföldi központban azonnali információkkal rendelkezhetnek a fedélzeti rendszerek aktuális állapotáról és működéséről, így könnyebb és gyorsabb a felmerülő hibák diagnosztizálása és elhárítása. A la corunnai egyetemen kifejlesztett számítógépes támogató rendszer segítségével az érzékelőket és szenzorokat olyan mértékben integrálták, hogy ennek köszönhetően kevesebb vezetékre lesz szükség, így tovább csökkentve a meghibásodások lehetőségét. Külön érdekesség, hogy a tervek szerint a hajók felszerelésébe 3D - s nyomtatókat is integrálnak majd, amelyek révén egyes alkatrészeknek a fedélzeten történő legyártása is lehetségessé válik. Így pótlásuk érdekében nem kell nagymennyiségben raktározni belőlük, vagy visszatérni a kikötőbe, ezzel megszakítva az aktuális küldetést.

A Bonifaz-osztály a tervek szerint 2026 és 2031 között áll majd hadrendbe, úgy hogy az elkészült egységeket évente adnák át a haditengerészetnek. A Bonifaz (F111) építésének kezdeteként az első acéllemez ünnepséggel egybekötött levágására 2022. április 6 – án került sor a spanyol kormány, a flotta és a gyártást végző Navantia képviselőinek jelenlétében.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023. 11. 16., 13:09
„Bemutattuk, hogy a Magyar Honvédség felkészült, képes angol nyelven műveletet vezetni és olyan új típusú, új gondolkodásmódot igénylő eszközt is rendszerbe tud állítani, mint amilyen a PzH 2000-es” – mondta dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke Bakonykútiban, november 15-én, szerdán.
2023. 11. 16., 10:02
Észak-Korea 2023. szeptember 6-án bocsátott vízre egy erősen módosított Romeo-osztályú tengeralattjárót a sinpói Pongdae Tengeralattjáró Gyárban. A Hero Kim-Gun-ok jellegzetessége, hogy alaposan megnagyobbított tornyába tíz rakétaindító csövet telepítettek, amelyekből legalább két különböző típusú fegyver bocsátható fel.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
2023-10-25 15:50:04
A csádi elnök meghívására katonai misszió indulna az afrikai országba, ennek keretében 2024 tavaszától maximum 200 katona teljesítene ott szolgálatot - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Országgyűlés október 25-ei ülésén, a honvédség csádi katonai szerepvállalásáról szóló határozati javaslat általános vitájában.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.
2023. 12. 04., 09:56
Fegyvernemi ünnepéhez közeledve – az MH Légierő Parancsnoksággal közösen – szakmai konferenciát rendezett az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred december 1-jén.
2023. 11. 30., 10:06
A helyszín ismét Hollandia, Maastrich közvetlen és kicsit távolabbi környéke, ahol a tiszta, rendezett kisvárosok közterein a háborús relikviák is helyet kaptak és a városkép szerves részei lettek.

  JETfly Magazin

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.