2024. 06. 24. hétfő
Iván
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A spanyol flotta új fregattjai

A spanyol flotta új fregattjai
Art of WAR  |  2022. 05. 24., 12:39
A spanyol flotta új fregattjai

A Spanyol Haditengerészetnél időszerűvé vált a már közel 30 éve szolgálatban álló Santa Maria-osztályú fregattok fokozatos kivonása. Ennek érdekében még 2019 áprilisában, a spanyol kormány és a Navantia állami hajóépítő vállalat megállapodást írt alá az utódjuknak szánt, öt Bonifaz-osztályú, többcélú fregatt megépítéséről. (Bonifaz, Roger de Lauria, Menendez de Aviles, Luis de Cordova, Barcelo)

A 145 méter hosszú, 6 100 tonnás hadihajók korszerű, egyelőre konkrétan még meg nem nevezett típusú hibrid hajtóműveikkel, legalább 35 csomós maximális sebességre lesznek képesek és alkalmasak lesznek mind felszíni, mind légi, valamint tengeralatti célok elleni harcra is. Ennek érdekében rendkívül korszerű fedélzeti elektronikával és szenzorberendezésekkel látják el őket, amelyek a központi, integrált árbocban lesznek telepítve. Az érzékelőrendszer központi elemeit a Lockheed Martin SPY-7 típusú S sávos, fázisvezérelt radarja, valamint a Thales kombinált szonárkészlete (BlueMaster UMS 4110, CAPTAS 4, TUUM-6 vízalatti kommunikációs rendszer és BlueScan digitális-akusztikus érzékelő) adja.

A tüzérségi fegyverzet az orrfedélzeten lévő 127 mm – es Leonardo 127/64 LW automata ágyúból, 30 mm – es gépágyúkból és 12,7 mm – es géppuskákból áll majd. Emellett egy 16 cellás Raytheon Evolved Seasparrow felszín – levegő rakétarendszer, valamint két négyes indítókonténer kerül telepítésre, a Harpoon hajóelleni rakéták számára. Tengeralattjárók ellen két - számos más haditengerészetnél is alkalmazott és jól beváltnak tekinthető -, Mark 32 VST háromcsöves, 324 mm – es torpedóvető, illetve ezek mellett a tatfedélzetről egy SH-60, vagy egy NH-90 típusú helikopter is bevethető lesz. A jelentős fegyverarzenál működését a Navantia által kifejlesztett SCOMBA tűzvezető rendszer hangolja össze.

A Bonifaz-osztály esetében különösen nagy hangsúlyt helyeztek a kibervédelemre, a fedélzeti számítógépes rendszerekbe való ellenséges behatolás megakadályozására. Az úgynevezett Digital Twin megoldással - létrehozva a hajók virtuális mását -, a szárazföldi központban azonnali információkkal rendelkezhetnek a fedélzeti rendszerek aktuális állapotáról és működéséről, így könnyebb és gyorsabb a felmerülő hibák diagnosztizálása és elhárítása. A la corunnai egyetemen kifejlesztett számítógépes támogató rendszer segítségével az érzékelőket és szenzorokat olyan mértékben integrálták, hogy ennek köszönhetően kevesebb vezetékre lesz szükség, így tovább csökkentve a meghibásodások lehetőségét. Külön érdekesség, hogy a tervek szerint a hajók felszerelésébe 3D - s nyomtatókat is integrálnak majd, amelyek révén egyes alkatrészeknek a fedélzeten történő legyártása is lehetségessé válik. Így pótlásuk érdekében nem kell nagymennyiségben raktározni belőlük, vagy visszatérni a kikötőbe, ezzel megszakítva az aktuális küldetést.

A Bonifaz-osztály a tervek szerint 2026 és 2031 között áll majd hadrendbe, úgy hogy az elkészült egységeket évente adnák át a haditengerészetnek. A Bonifaz (F111) építésének kezdeteként az első acéllemez ünnepséggel egybekötött levágására 2022. április 6 – án került sor a spanyol kormány, a flotta és a gyártást végző Navantia képviselőinek jelenlétében.

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 24., 14:56
A NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport gyakorlatozott a nullponti, az újmajori, illetve a Kőrös-hegyi lőterén. A Black Raven 2024 gyakorlat zárómozzanatát és a többnemzeti harccsoport tevékenységét megtekintette dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.

  JETfly Magazin

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.