2024. 04. 16. kedd
Csongor
: 393 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja

Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja
Art of WAR  |  2024. 03. 18., 13:56
Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja

Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira. Az orosz média a közelmúltban bemutatott néhány fényképet és egy videofelvételt a futurisztikus külsejű, Afalina névre keresztelt tengeri drónról, amely olyan, mintha egy Batman film látványtervezői alkották volna meg…

A szakértők eléggé szkeptikusak az új fegyverrel kapcsolatban, mert a videofelvételen és a fotókon látható állítólagos prototípus szemel láthatóan egy kerekedelmi forgalomban is kapható, távirányítású hajómodell átalakított, és fényes feketére festett példánya. Erre utal a kormányszerkezete és az, hogy egy pilótafülke (legalábbis annak ablaka) is van benne, bár a híradás szerint lévén távirányítású drónhajó, erre aligha lesz a későbbiekben szükség. Annyi bizonyos, hogy a felvétel tanúsága szerint gyors, fordulékony és a sajátos, szárnyas dizájnnak is van reális előzménye.

Ocke Mannerfelt svéd mérnök még a nyolcvanas években alkotta meg jellegzetes megjelenésű, gyorsasági versenymotorcsónakjait, amelyeket a szűk kanyarokban nagyobb stabilitást biztosító szárnyakkal látott el. Annak ellenére, hogy nem kevesebb mint tizenhat világbajnoki címet sikerült begyűjtenie a konstrukciónak, az végül nem terjedt el és manapság már meglehetősen ritkának számít, ezért is különösen érdekes az Afalin, amelynél ismét elővették azt.

Tervezői  szerint már csak az irányító szoftver szorul kisebb korrekciókra, így a drón végleges, sorozatban gyártható változata hamarosan elékszül. A rendelkezésre álló adatok eléggé hiányosak, így például az sem ismert, milyen meghajtást kap majd a drón. Amit tudni lehet az, hogy az Afalina 3,5 méter hosszú lesz, hatótávolsága pedig eléri majd az 500 kilométert. Nagyjából 32 csomós, vagyis kb. 60 kilométer/óra végsebességgel tudja majd a belészerelt 200 kilogrammos robbanótöltetet célba juttatni, de akár érzékelőket és szenzorokat is szállíthat felderítési céllal. Irányítását robotpilóta, illetve egy operátor végzi majd virtuális valóság (VR) szemüveg és egy joystick segítségével.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.

  JETfly Magazin

Folytatódik a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat Nagykanizsán, a Halis István Városi Könyvtárban: 2024. április 24-én, 18 órától az egyik legeredményesebb magyar vadászpilótáról, vitéz nemes Molnár László főhadnagyról hallgathatunk meg egy előadást.