2024. 06. 23.
Zoltán
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja

Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja
Art of WAR  |  2024. 03. 18., 13:56
Afalina, az oroszok ´´Bat Boat´´ – ja

Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira. Az orosz média a közelmúltban bemutatott néhány fényképet és egy videofelvételt a futurisztikus külsejű, Afalina névre keresztelt tengeri drónról, amely olyan, mintha egy Batman film látványtervezői alkották volna meg…

A szakértők eléggé szkeptikusak az új fegyverrel kapcsolatban, mert a videofelvételen és a fotókon látható állítólagos prototípus szemel láthatóan egy kerekedelmi forgalomban is kapható, távirányítású hajómodell átalakított, és fényes feketére festett példánya. Erre utal a kormányszerkezete és az, hogy egy pilótafülke (legalábbis annak ablaka) is van benne, bár a híradás szerint lévén távirányítású drónhajó, erre aligha lesz a későbbiekben szükség. Annyi bizonyos, hogy a felvétel tanúsága szerint gyors, fordulékony és a sajátos, szárnyas dizájnnak is van reális előzménye.

Ocke Mannerfelt svéd mérnök még a nyolcvanas években alkotta meg jellegzetes megjelenésű, gyorsasági versenymotorcsónakjait, amelyeket a szűk kanyarokban nagyobb stabilitást biztosító szárnyakkal látott el. Annak ellenére, hogy nem kevesebb mint tizenhat világbajnoki címet sikerült begyűjtenie a konstrukciónak, az végül nem terjedt el és manapság már meglehetősen ritkának számít, ezért is különösen érdekes az Afalin, amelynél ismét elővették azt.

Tervezői  szerint már csak az irányító szoftver szorul kisebb korrekciókra, így a drón végleges, sorozatban gyártható változata hamarosan elékszül. A rendelkezésre álló adatok eléggé hiányosak, így például az sem ismert, milyen meghajtást kap majd a drón. Amit tudni lehet az, hogy az Afalina 3,5 méter hosszú lesz, hatótávolsága pedig eléri majd az 500 kilométert. Nagyjából 32 csomós, vagyis kb. 60 kilométer/óra végsebességgel tudja majd a belészerelt 200 kilogrammos robbanótöltetet célba juttatni, de akár érzékelőket és szenzorokat is szállíthat felderítési céllal. Irányítását robotpilóta, illetve egy operátor végzi majd virtuális valóság (VR) szemüveg és egy joystick segítségével.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 10., 14:42
Lynx harcjárművel hajtott végre éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár Tatárszentgyörgyön. A szcenárió keretében nemcsak lőttek az ellenségre, hanem a visszavonulást segítő köddel is zavarták őket.
2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024-06-05 13:05:43
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 20., 10:17
Carl Gustaf M4-es típusú páncéltörő fegyverrel tartottak éleslövészetet az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár 1. Gránátos Zászlóalj katonái a táborfalvai lőtéren.
2024. 06. 18., 11:47
A Bálna Honvédelmi Központ mellett a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, a börgöndi repülőtér és a Pintér Művek Haditechnikai Park is várja a haditechnika iránt érdeklődőket június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.

  JETfly Magazin

Rendkívüli intézkedésekkel készül az olimpia miatt megnövekedett utas- és csomagforgalomra az Air France. A légitársaság több ezer fővel növelte dolgozói létszámát, minden üzemképes repülőgépét menetrendbe állítja és megerősíti poggyászkezelő részlegét.