2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balesetsorozat az iráni flottánál

Balesetsorozat az iráni flottánál
Art of WAR  |  2022. 01. 18., 10:50
Balesetsorozat az iráni flottánál

Úgy tűnik, hogy az Iráni Haditengerészetet az ág is húzza, mivel az elmúlt évek során több hadihajóját is elvesztette különböző, néha eléggé gyanús hátterű balesetekben.

A sorozat 2018. január 10-én az IRIS Damavand fregattal kezdődött, amely a Kaszpi-tenger déli partján fekvő Bandar Anzalinál egy viharban, valószínűleg a rossz látási viszonyok és navigációs hiba miatt zátonyra futott. A súlyosan megrongálódott hajóról a legénység hat tagja vízbe esett és közülük kettő megfulladt. Az eset különösen súlyosan érintette az iráni flottát, mivel a Damavand az egyik vadonatúj Moudge-osztályú egység volt, amely nemsokkal korábban állt csak szolgálatba. A hajó további sorsa nem egyértelmű, mert a hivatalos jelentések szerint állítólag kijavították ugyan, de egyes értesülések és a műholdfelvételek tanúága szerint valójában selejtezni kellett.

A következő 2020. május 10-én az IRIS Konarak nevű, 650 tonnás támogatóhajó volt, amelyet egy a Hormuzi-szorosban tartott rakétalövészet során véletlenül talált el a Jamaran fregatt egy Noor (a kínai C-802 iráni verziója) hajó elleni rakétával. Felépítménye teljesen megsemmisült és félig megtelt vízzel. Az első hírek csak egy halálos áldozatról szóltak, de később ezt a sokkal hihetőbb 19 halottra és 15 sebesültre módosították. A Konarakot a kikötőbe vontatták, de selejtezni kellett.

Nem sokkal később, július 11-én túlságosan jól sikerült a nagyszabású tengeri hadgyakorlat, mert a Forradalmi Gárda harcosainak sikerült elsüllyeszteni az amerikai repülőgép-hordozót imitáló, alaposan átépített, jókora uszályt. A roncs kishíján megbénította a bandar abbasz-i támaszpont működését, de végül a problémát megoldotta a természet, mert a tengermozgás elsodorta az útból, igaz egyben teljesen tönkre is tette…

2021. június 2-án az IRIS Kharg régi, haditengerészeti tanker az Ománi-öbölben lett a tűz martaléka, de 400 fős legénységét sikerült kimenteni. A történtek oka nem egyértelmű, csak annyi biztos, hogy a motortérből indultak ki a lángok. Az irániak a flottájuk egyik legnagyobb és legfontosabb hajójának számító Kharg elpusztításával az izraelieket vádolták meg, akik természetesen tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá. A roncs jelenleg féloldalra dőlve fekszik a sekély vízben és nem tudni mi lesz a további sorsa.

A legutóbbi eset, 2021. december 5-én a bandar abbasz-i bázison történt, ahol a befejezés előtt álló IRIS Talayieh fregatt a félig elárasztott szárazdokkban felborult. A tervek szerint 2022-ben állt volna szolgálatba, de ebből nem lesz semmi és kérdéses, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a helyreállítása, már amennyiben lehetséges.

A balesetekkel kapcsolatban sok a találgatás. Az esetleges szabotázson túl, a szekértők szerint szerepet játszhatott bennük az emberi tényező, a hiányos kiképzés, de némelyik hajó élemedett kora, valamint az újabb konstrukciók tervezési hiányosságai is.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.