2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Balesetsorozat az iráni flottánál

Balesetsorozat az iráni flottánál
Art of WAR  |  2022. 01. 18., 10:50
Balesetsorozat az iráni flottánál

Úgy tűnik, hogy az Iráni Haditengerészetet az ág is húzza, mivel az elmúlt évek során több hadihajóját is elvesztette különböző, néha eléggé gyanús hátterű balesetekben.

A sorozat 2018. január 10-én az IRIS Damavand fregattal kezdődött, amely a Kaszpi-tenger déli partján fekvő Bandar Anzalinál egy viharban, valószínűleg a rossz látási viszonyok és navigációs hiba miatt zátonyra futott. A súlyosan megrongálódott hajóról a legénység hat tagja vízbe esett és közülük kettő megfulladt. Az eset különösen súlyosan érintette az iráni flottát, mivel a Damavand az egyik vadonatúj Moudge-osztályú egység volt, amely nemsokkal korábban állt csak szolgálatba. A hajó további sorsa nem egyértelmű, mert a hivatalos jelentések szerint állítólag kijavították ugyan, de egyes értesülések és a műholdfelvételek tanúága szerint valójában selejtezni kellett.

A következő 2020. május 10-én az IRIS Konarak nevű, 650 tonnás támogatóhajó volt, amelyet egy a Hormuzi-szorosban tartott rakétalövészet során véletlenül talált el a Jamaran fregatt egy Noor (a kínai C-802 iráni verziója) hajó elleni rakétával. Felépítménye teljesen megsemmisült és félig megtelt vízzel. Az első hírek csak egy halálos áldozatról szóltak, de később ezt a sokkal hihetőbb 19 halottra és 15 sebesültre módosították. A Konarakot a kikötőbe vontatták, de selejtezni kellett.

Nem sokkal később, július 11-én túlságosan jól sikerült a nagyszabású tengeri hadgyakorlat, mert a Forradalmi Gárda harcosainak sikerült elsüllyeszteni az amerikai repülőgép-hordozót imitáló, alaposan átépített, jókora uszályt. A roncs kishíján megbénította a bandar abbasz-i támaszpont működését, de végül a problémát megoldotta a természet, mert a tengermozgás elsodorta az útból, igaz egyben teljesen tönkre is tette…

2021. június 2-án az IRIS Kharg régi, haditengerészeti tanker az Ománi-öbölben lett a tűz martaléka, de 400 fős legénységét sikerült kimenteni. A történtek oka nem egyértelmű, csak annyi biztos, hogy a motortérből indultak ki a lángok. Az irániak a flottájuk egyik legnagyobb és legfontosabb hajójának számító Kharg elpusztításával az izraelieket vádolták meg, akik természetesen tagadták, hogy bármi közük lenne hozzá. A roncs jelenleg féloldalra dőlve fekszik a sekély vízben és nem tudni mi lesz a további sorsa.

A legutóbbi eset, 2021. december 5-én a bandar abbasz-i bázison történt, ahol a befejezés előtt álló IRIS Talayieh fregatt a félig elárasztott szárazdokkban felborult. A tervek szerint 2022-ben állt volna szolgálatba, de ebből nem lesz semmi és kérdéses, hogy mennyi időt vesz majd igénybe a helyreállítása, már amennyiben lehetséges.

A balesetekkel kapcsolatban sok a találgatás. Az esetleges szabotázson túl, a szekértők szerint szerepet játszhatott bennük az emberi tényező, a hiányos kiképzés, de némelyik hajó élemedett kora, valamint az újabb konstrukciók tervezési hiányosságai is.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.