2024. 07. 15. hétfő
Henrik, Roland
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dél-afrikai járőrkatamarán

Dél-afrikai járőrkatamarán
Art of WAR  |  2019. 07. 02., 13:37
Dél-afrikai járőrkatamarán

A dél-afrikai Milkor cég új, nagysebességű őrnaszádjának az MN Centurion Interceptornak prototípusát 2018 szeptemberében mutatták be az AAD 2018 (Afrika Aerospace and Defence) kiállításon.

Az Interceptort gyártója alapvetően járőrözésre, rendészeti és mentési feladatokra, valamint a kalózok elleni fellépésre optimalizálta. A meglehetősen bumfordi kinézetű gyorsnaszád, katamarán kialakítású, kettős törzse 12 méter hosszú és üvegszálerősítésű műanyagból készült, így vízkiszorítása teljesen harckész állapotban, mindössze tíz tonna. A tervezés során nemcsak a kiváló tengerállóságra törekedtek, hanem igazodva napjaink elvárásaihoz, a lehető legkisebbre igyekeztek csökkenteni radarkeresztmetszetét, így a felépítmény kialakításában a döntött formák dominálnak. A négytagú személyzet védelme érdekében az utasfülkét lökéscsillapító, többpontos biztonsági övekkel ellátott speciális ülésekkel, valamint golyóálló üvegből készült, nagyméretű, így egyben jó kilátást is biztosító szélvédőkkel látták el. Többnapos küldetésekre, a híd mögött, kétszemélyes, fűthető hálófülkét alakítottak ki és beépítettek egy 500 literes édesvíztartályt is.

A meghajtás opcionálisan két darab, a törzsbe épített 440 lóerős dízelmotor, vagy két hasonlón nagyteljesítményű, külső csónakmotor lehet, amelyekkel a 30, de akár az 54 csomós maximális sebesség is elérhető. Az üzemanyagtartályban tárolható 2400 kilogrammnyi gázolajjal kb. 1250 kilométer megtételére, vagy egyhuzamban 5 napig tartó folyamatos nyílttengeri járőrözésre van lehetőség.

Az Interceptor sorozatgyártott változata fejlett elektronikával lesz felszerelve.  A pontos navigációt GPS berendezés és fedélzeti radar, a bázissal való biztonságos kommunikációt pedig magas frekvenciájú VHF és modulációs SSB rádió teszi lehetővé.

A járőrözés közben észlelt hajók ellenőrzésére stabilizátorral ellátott elektro-optikai és infravörös érzékelővel, valamint automatikus azonosító rendszerrel szerelték fel. A fő fegyverzet az ST Kinetics 40 mm – es radarvezérlésű gránátvetője (AGL), amelyet páncélozott kupolába építenek be, valamint egy ugyancsak stabilizált, 20 mm – es távvezérelt gépágyú. A tüzérségi fegyvereken kívül lehetőség van négy radarvezérelt légvédelmi rakéta telepítésére is. A felépítmény mögötti tatfedélzet alkalmas kisebb méretű repülő és tengeri drónok indítására és fogadására.

Forrás: https://www.naval-technology.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.