2023. 06. 10. szombat
Gréta, Margit
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dél-afrikai járőrkatamarán

Dél-afrikai járőrkatamarán
Art of WAR  |  2019. 07. 02., 13:37
Dél-afrikai járőrkatamarán

A dél-afrikai Milkor cég új, nagysebességű őrnaszádjának az MN Centurion Interceptornak prototípusát 2018 szeptemberében mutatták be az AAD 2018 (Afrika Aerospace and Defence) kiállításon.

Az Interceptort gyártója alapvetően járőrözésre, rendészeti és mentési feladatokra, valamint a kalózok elleni fellépésre optimalizálta. A meglehetősen bumfordi kinézetű gyorsnaszád, katamarán kialakítású, kettős törzse 12 méter hosszú és üvegszálerősítésű műanyagból készült, így vízkiszorítása teljesen harckész állapotban, mindössze tíz tonna. A tervezés során nemcsak a kiváló tengerállóságra törekedtek, hanem igazodva napjaink elvárásaihoz, a lehető legkisebbre igyekeztek csökkenteni radarkeresztmetszetét, így a felépítmény kialakításában a döntött formák dominálnak. A négytagú személyzet védelme érdekében az utasfülkét lökéscsillapító, többpontos biztonsági övekkel ellátott speciális ülésekkel, valamint golyóálló üvegből készült, nagyméretű, így egyben jó kilátást is biztosító szélvédőkkel látták el. Többnapos küldetésekre, a híd mögött, kétszemélyes, fűthető hálófülkét alakítottak ki és beépítettek egy 500 literes édesvíztartályt is.

A meghajtás opcionálisan két darab, a törzsbe épített 440 lóerős dízelmotor, vagy két hasonlón nagyteljesítményű, külső csónakmotor lehet, amelyekkel a 30, de akár az 54 csomós maximális sebesség is elérhető. Az üzemanyagtartályban tárolható 2400 kilogrammnyi gázolajjal kb. 1250 kilométer megtételére, vagy egyhuzamban 5 napig tartó folyamatos nyílttengeri járőrözésre van lehetőség.

Az Interceptor sorozatgyártott változata fejlett elektronikával lesz felszerelve.  A pontos navigációt GPS berendezés és fedélzeti radar, a bázissal való biztonságos kommunikációt pedig magas frekvenciájú VHF és modulációs SSB rádió teszi lehetővé.

A járőrözés közben észlelt hajók ellenőrzésére stabilizátorral ellátott elektro-optikai és infravörös érzékelővel, valamint automatikus azonosító rendszerrel szerelték fel. A fő fegyverzet az ST Kinetics 40 mm – es radarvezérlésű gránátvetője (AGL), amelyet páncélozott kupolába építenek be, valamint egy ugyancsak stabilizált, 20 mm – es távvezérelt gépágyú. A tüzérségi fegyvereken kívül lehetőség van négy radarvezérelt légvédelmi rakéta telepítésére is. A felépítmény mögötti tatfedélzet alkalmas kisebb méretű repülő és tengeri drónok indítására és fogadására.

Forrás: https://www.naval-technology.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.