2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Dél-afrikai járőrkatamarán

Dél-afrikai járőrkatamarán
Art of WAR  |  2019. 07. 02., 13:37
Dél-afrikai járőrkatamarán

A dél-afrikai Milkor cég új, nagysebességű őrnaszádjának az MN Centurion Interceptornak prototípusát 2018 szeptemberében mutatták be az AAD 2018 (Afrika Aerospace and Defence) kiállításon.

Az Interceptort gyártója alapvetően járőrözésre, rendészeti és mentési feladatokra, valamint a kalózok elleni fellépésre optimalizálta. A meglehetősen bumfordi kinézetű gyorsnaszád, katamarán kialakítású, kettős törzse 12 méter hosszú és üvegszálerősítésű műanyagból készült, így vízkiszorítása teljesen harckész állapotban, mindössze tíz tonna. A tervezés során nemcsak a kiváló tengerállóságra törekedtek, hanem igazodva napjaink elvárásaihoz, a lehető legkisebbre igyekeztek csökkenteni radarkeresztmetszetét, így a felépítmény kialakításában a döntött formák dominálnak. A négytagú személyzet védelme érdekében az utasfülkét lökéscsillapító, többpontos biztonsági övekkel ellátott speciális ülésekkel, valamint golyóálló üvegből készült, nagyméretű, így egyben jó kilátást is biztosító szélvédőkkel látták el. Többnapos küldetésekre, a híd mögött, kétszemélyes, fűthető hálófülkét alakítottak ki és beépítettek egy 500 literes édesvíztartályt is.

A meghajtás opcionálisan két darab, a törzsbe épített 440 lóerős dízelmotor, vagy két hasonlón nagyteljesítményű, külső csónakmotor lehet, amelyekkel a 30, de akár az 54 csomós maximális sebesség is elérhető. Az üzemanyagtartályban tárolható 2400 kilogrammnyi gázolajjal kb. 1250 kilométer megtételére, vagy egyhuzamban 5 napig tartó folyamatos nyílttengeri járőrözésre van lehetőség.

Az Interceptor sorozatgyártott változata fejlett elektronikával lesz felszerelve.  A pontos navigációt GPS berendezés és fedélzeti radar, a bázissal való biztonságos kommunikációt pedig magas frekvenciájú VHF és modulációs SSB rádió teszi lehetővé.

A járőrözés közben észlelt hajók ellenőrzésére stabilizátorral ellátott elektro-optikai és infravörös érzékelővel, valamint automatikus azonosító rendszerrel szerelték fel. A fő fegyverzet az ST Kinetics 40 mm – es radarvezérlésű gránátvetője (AGL), amelyet páncélozott kupolába építenek be, valamint egy ugyancsak stabilizált, 20 mm – es távvezérelt gépágyú. A tüzérségi fegyvereken kívül lehetőség van négy radarvezérelt légvédelmi rakéta telepítésére is. A felépítmény mögötti tatfedélzet alkalmas kisebb méretű repülő és tengeri drónok indítására és fogadására.

Forrás: https://www.naval-technology.com

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.