2023. 09. 22. péntek
Móric
: 386 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

DriX járőrdrón – Katonai célokra is

DriX járőrdrón – Katonai célokra is
Art of WAR  |  2019. 04. 16., 14:46
DriX járőrdrón – Katonai célokra is

2018 októberében mutatta be a tengeri navigációs, helymeghatározó és mélytengeri kutatóeszközök fejlesztésével foglalkozó francia iXblue vállalat többfunkciós, kisméretű tengeri drónját, amely mind polgári, tudományos, mind katonai célokra egyaránt használható lesz.

A DriX domború törzsével és magas, keskeny tornyával leginkább egy miniatűr tengeralattjáróra hasonlít, de valójában felszíni hajó. Hossza mindössze 7,7 méter, tömege pedig alig másfél tonna, mivel az áramvonalas hajótest kevlár erősítésű, kompozit műanyagból készült. 37 lóerős dízelmotorja hajócsavarral, vagy igény szerint vízsugárhajtóművel is alkalmazható, így legalább 15 csomós sebesség elérésére képes és a belső tartályában tárolt 250 liternyi üzemanyaggal gazdaságos üzemmódban kb. egy hétig tevékenykedhet a nyílt tengeren teljesen autonóm módon, robotpilóta vezérléssel, vagy távirányítással. Előbbi esetben a robotpilóta memóriájába táplált programnak megfelelően önállóan végezheti feladatát, majd automatikusan visszatér az indítási pontra, ahol a hordozó hajó fedélzetére veheti.

Az opcionálisan, a feladatnak és a megrendelő elvárásainak megfelelően beépített optikai, infravörös, stb. érzékelőket, szenzorokat, a toronyba, illetve a hajótest alsó részére, egy 2 méter hosszú tartórúdra függesztett gondolában helyezhetik el (például az iXblue által kifejlesztett GAPS mélytengeri akusztikus letapogató és helymeghatározó berendezést), de a hajótestbe oldalirányú szonár is beépíthető, továbbá alkalmazható kábellel vontatott hanglokátor is. A begyűjtött adatok wifi segítségével a távolból, vagy hagyományos USB csatlakozó segítségével a DriX visszatérése után, a hordozó hajó fedélzetén is letölthetők.

A gyártó szerint a DriX az oceanográfiai, geodéziai, tengeri régészeti kutatások mellett eredményesen felhasználható katonai célokra, így partmenti és nyílt tengeri járőrözésre, tengeralattjárók és aknák, aknamezők felderítésére, valamint felderítő drón tengeralattjárók felkutatására, azonosítására is. A DriX kis mérete lehetővé teszi, hogy a parti őrségek kutterei, aknamentesítők és tengeralattjáró-elhárító korvettek felszerelésébe integrálják.

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 08. 15., 14:36
Azok a fiatalok, akik kifejezetten a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek kezelői, toronylövészei, vagy ezekkel a harcjárművekkel harcba szállított lövészkatonák szeretnének lenni, bruttó 737 ezer forintos illetményt kapnak. Ezt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter jelentette be augusztus 11-én, Szentesen.
2023-09-07 15:38:52
Ha érdekel a katonák élete és még nincs programod szombatra, akkor két helyen is tárt karokkal vár a Magyar Honvédség. Az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) is nyílt napot, illetve családi napot tart szeptember 9-én.
2023-08-08 11:33:57
A Magyar Honvédség két H145M helikoptere kirepült Szlovéniába, hogy az elmúlt időszak egyik legnagyobb természeti katasztrófája utáni mentési munkálatokat segítse - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) augusztus 7-én, hétfőn az MTI-vel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 11:09
Magyar fejlesztésű és magyar gyártású felszereléssel kívánjuk ellátni a Magyar Honvédséget – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NATO DIANA Innovációs Héten.
2023. 09. 19., 14:16
Interjú dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.
2023. 09. 18., 10:06
A legenda szerint, amikor egy hadifogságba esett német tiszt közelebbről is megnézhetett egy Sherman harckocsi-csoportosítást, azt mondta: „Egy Tigrisünk tíz ilyen harckocsival felér, csak az a baj, hogy Önöknek mindig van egy tizenegyedik.”
2023. 09. 15., 11:14
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár újonnan megnyílt toborzópontján várják azok jelentkezését, akik érdeklődnek a katonai pálya iránt és szívesen csatlakoznak az alakulathoz hivatásos vagy szerződéses katonaként, illetve polgári alkalmazottként.

  JETfly Magazin

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.