2024. 05. 25. szombat
Orbán
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

DriX járőrdrón – Katonai célokra is

DriX járőrdrón – Katonai célokra is
Art of WAR  |  2019. 04. 16., 14:46
DriX járőrdrón – Katonai célokra is

2018 októberében mutatta be a tengeri navigációs, helymeghatározó és mélytengeri kutatóeszközök fejlesztésével foglalkozó francia iXblue vállalat többfunkciós, kisméretű tengeri drónját, amely mind polgári, tudományos, mind katonai célokra egyaránt használható lesz.

A DriX domború törzsével és magas, keskeny tornyával leginkább egy miniatűr tengeralattjáróra hasonlít, de valójában felszíni hajó. Hossza mindössze 7,7 méter, tömege pedig alig másfél tonna, mivel az áramvonalas hajótest kevlár erősítésű, kompozit műanyagból készült. 37 lóerős dízelmotorja hajócsavarral, vagy igény szerint vízsugárhajtóművel is alkalmazható, így legalább 15 csomós sebesség elérésére képes és a belső tartályában tárolt 250 liternyi üzemanyaggal gazdaságos üzemmódban kb. egy hétig tevékenykedhet a nyílt tengeren teljesen autonóm módon, robotpilóta vezérléssel, vagy távirányítással. Előbbi esetben a robotpilóta memóriájába táplált programnak megfelelően önállóan végezheti feladatát, majd automatikusan visszatér az indítási pontra, ahol a hordozó hajó fedélzetére veheti.

Az opcionálisan, a feladatnak és a megrendelő elvárásainak megfelelően beépített optikai, infravörös, stb. érzékelőket, szenzorokat, a toronyba, illetve a hajótest alsó részére, egy 2 méter hosszú tartórúdra függesztett gondolában helyezhetik el (például az iXblue által kifejlesztett GAPS mélytengeri akusztikus letapogató és helymeghatározó berendezést), de a hajótestbe oldalirányú szonár is beépíthető, továbbá alkalmazható kábellel vontatott hanglokátor is. A begyűjtött adatok wifi segítségével a távolból, vagy hagyományos USB csatlakozó segítségével a DriX visszatérése után, a hordozó hajó fedélzetén is letölthetők.

A gyártó szerint a DriX az oceanográfiai, geodéziai, tengeri régészeti kutatások mellett eredményesen felhasználható katonai célokra, így partmenti és nyílt tengeri járőrözésre, tengeralattjárók és aknák, aknamezők felderítésére, valamint felderítő drón tengeralattjárók felkutatására, azonosítására is. A DriX kis mérete lehetővé teszi, hogy a parti őrségek kutterei, aknamentesítők és tengeralattjáró-elhárító korvettek felszerelésébe integrálják.

Forrás: https://www.naval-technology.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 09., 15:29
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024. 04. 29., 15:46
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
2024. 04. 23., 11:46
Nehéz szívvel kezdtem bele ennek a cikknek a megírásához, mivel a V-22 Osprey a legelső, róla megpillantott kép óta nagyon is közel áll a szívemhez. Nem egyszerű feladat, ha az embernek egy kedvencéről kell kevéssé biztató híreket írnia.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-11 10:21:28
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:37
A hasonló kihívások, a közös geopolitikai helyzet miatt – főleg veszély esetén – létfontosságú a hatékony és baráti együttműködés. Többek között ennek jegyében tartottak szlovén-magyar határmenti vezérkarfőnöki találkozót a Rheinmetall-gyárban, Zalaegerszegen, május 23-án.
2024. 05. 22., 10:22
Láttál már testközelből Gidránt? Szívesen hallanál a katonák mindennapjairól? Megismerkednél a Magyar Honvédség modern, high-tech haditechnikai eszközeivel két napon keresztül? Akkor ne hagyd ki a honvédelmi családi napot! Látogass el május 25-26-án, szombaton és vasárnap a Bálna Honvédelmi Központba és a Nehru-parkba!
2024. 05. 17., 11:24
Rendőrségi bejelentés érkezett a Magyar Honvédség tűzszerész ügyeletére, mely szerint feltételezett robbanóeszközre bukkantak a balassagyarmati Kóvári utcában, egy autóalkatrész-kereskedés hátsó udvarában, árokásás során.
2024. 05. 16., 10:13
Interjú Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel és dr. Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével.

  JETfly Magazin