2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 396 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai
Art of WAR  |  2019. 08. 05., 11:28
Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Általános vélemény, hogy Észak-Korea hadereje különböző régebbi típusú szovjet és kínai eszközöket, illetve azok saját iparuk által előállított, jóval gyengébb minőségű klónjait használja. Ez azonban tévhit, mivel az észak-koreai mérnökök saját innovációkkal is előrukkolnak, de az ország elzártsága miatt ezekről kevés információ áll rendelkezésre.

Még 2012 – ben fedeztek fel a műholdfelvételeken néhány, az észak-koreai kikötőkben álló, viszonylag kisméretű, eddig nem látott hadihajót. A fotók elemzése alapján arra következtettek, hogy mivel semmilyen ismert külföldi típusra sem hasonlítanak, valamilyen saját fejlesztésről lehet szó. Végül az addig titkosnak számító egységeket 2018 – ban mutatták be nyilvánosan, amikor Kim Dzsong Un meglátogatta az ország északkeleti partvidékén fekvő Cshongdzsinban működő hajógyárat, ahol valószínűleg a gyártás folyik.

A típuscsalád - mert mint kiderült, hogy többféle, elsősorban méretben különböző alváltozat létezik - az úgynevezett VSV – k, (Very Slender Vessel – nagyon karcsú hajó) közé tartozik, amelyek hasonlóan a gyorsasági motorcsónakokhoz jellegzetesen keskeny és ék alakú hajótesttel épülnek, hogy erős hullámzás esetén is a lehető legnagyobb sebességet érhessék el.

A néhány videó és az azóta nyilvánosságra hozott fényképfelvételek, valamint a hírszerzési jelentések szerint a legkisebb verzió mintegy 10 méter, a legnagyobb pedig kb. 32 – 34 méter hosszú lehet. A hajótest a feltételezések szerint acélból épült és formai kialakításával igyekeztek csökkenteni a radarkeresztmetszetét, de ezen törekvéseknek nem igazán használt a felépítményen magasodó, jellegzetes  rácsárboc. A beépített dízelmotorok típusáról nincs információ, de az észak-koreaiak szerint legalább 50 csomós sebességet tesznek lehetővé, ez azonban az építéshez használt acél tömege miatt erősen kétséges.

A legnagyobb méretű változat fő fegyverzete a rendelkezésre álló információk alapján legalább két, oldalirányba korlátozott szögben kifordítható torpedóvető csőből, három 24 csövű MLRS rakétavetőből és egy kétkaros MANPADS légvédelmi rakétavetőből áll. A kisebbek vélhetően könnyebb, főleg tüzérségi eszközöket, géppuskákat, illetve gépágyút hordoznak. Az elektronikai felszerelésről minimális információk állnak rendelkezésre, de a Kim Dzsong Un látogatása során készült fotókon látszik a radar és az infravörös érzékelők és nyilván mindegyik változat rendelkezik GPS berendezéssel és egyéb szenzorokkal is.

A kisebb verziókat valószínűleg gyors járőrhajónak és a szárazföldi csapatok támogatására, a nagyobbakat főleg  tengeralattjáró elhárítóként és felszíni hajók elleni akciókra használhatják, de alkalmasak a  különleges beszivárgó egységek szállítására és partra tételére is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:52
Olaszországban és Svédországban bizonyítottak a Magyar Honvédség különleges műveleti katonái NATO gyakorlat keretében, ahol tömeges ejtőernyős ugrás, a logisztikai utánpótlás megszervezése, rajtaütés és beépített területen vívott harc szerepelt a feladataik között, de éleslövészeten is megmutatták felkészültségüket.
2024. 05. 28., 13:25
A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.
2024. 06. 05., 13:05
Átalakulás kiképzés által, avagy transformation through training – ez a NATO Összhaderőnemi Kiképző Központ (NATO JFTC) mottója, amely többek között a védelmi szervezeten belüli közös és nemzeti kiképzéssel, a koncepciófejlesztéssel, illetve az interoperabilitás elősegítésével foglalkozik.
2024. 05. 24., 10:15
A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.
2024. 05. 14., 15:51
Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.
2024-05-27 12:25:53
Megvan a következő magyar űrhajós! Kapu Tibor lehet az a magyar, aki a világűrbe mehet - jelentette be közösségi oldalán Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. A Magyar Honvédség nagy szerepet vállalt az űrhajósok felkészítésében.
2024-05-21 16:29:52
A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.
2024-05-09 15:29:15
Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet NZrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-30 13:06:45
A magyar kormány és a magyar emberek a békében érdekeltek. A Magyar Honvédség képes megteremteni és megvédeni a békét – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter április 29-én, a Veszprém vármegyei Hajmáskéren, a Nullponti Lő- és Gyakorlótéren, egy páncéltörő-képesség hatásbemutató gyakorlat előtt.
2024-04-29 15:46:31
A NASAMS és Mistral légvédelmi fegyverrendszerek is szerepet kapnak az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred, áprilisban, Újmajorban megrendezett, négyhetes gyakorlatán. A kitelepüléssel az alakulat a Ramstein Legacy 2024-re, a NATO többnemzeti, integrált lég- és rakétavédelmi gyakorlatára készül.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 14:19
A hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium is bekapcsolódott a Honvéd Kadét Programba.
2024. 06. 11., 13:54
Magas szintű szerb delegáció látogatása Magyarországon.
2024. 06. 10., 14:25
A Magyar Honvédség katonákkal és eszközökkel segíti a megáradt Rába mentén az árvízi védekezést – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf, június 10-én, hétfőn.
2024. 05. 31., 12:16
Dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke és Gheorghiţă Vlad vezérezredes, a Román Fegyveres Erők vezérkari főnöke időszerű katonai kérdésekről egyeztettek bilaterális tárgyalás keretében Hódmezővásárhelyen, május 30-án, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál tartott határmenti találkozójukon.

  JETfly Magazin

A legnagyobb nemzetközi légitársaság újabb jelentős lépést tett a légi közlekedés károsanyag-kibocsátásának csökkentéséért. Az Emirates több más járatához hasonlóan, már a Szingapúrból induló repülőgépeit is környezetkímélőbb üzemanyaggal üzemelteti.