2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai
Art of WAR  |  2019. 08. 05., 11:28
Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Általános vélemény, hogy Észak-Korea hadereje különböző régebbi típusú szovjet és kínai eszközöket, illetve azok saját iparuk által előállított, jóval gyengébb minőségű klónjait használja. Ez azonban tévhit, mivel az észak-koreai mérnökök saját innovációkkal is előrukkolnak, de az ország elzártsága miatt ezekről kevés információ áll rendelkezésre.

Még 2012 – ben fedeztek fel a műholdfelvételeken néhány, az észak-koreai kikötőkben álló, viszonylag kisméretű, eddig nem látott hadihajót. A fotók elemzése alapján arra következtettek, hogy mivel semmilyen ismert külföldi típusra sem hasonlítanak, valamilyen saját fejlesztésről lehet szó. Végül az addig titkosnak számító egységeket 2018 – ban mutatták be nyilvánosan, amikor Kim Dzsong Un meglátogatta az ország északkeleti partvidékén fekvő Cshongdzsinban működő hajógyárat, ahol valószínűleg a gyártás folyik.

A típuscsalád - mert mint kiderült, hogy többféle, elsősorban méretben különböző alváltozat létezik - az úgynevezett VSV – k, (Very Slender Vessel – nagyon karcsú hajó) közé tartozik, amelyek hasonlóan a gyorsasági motorcsónakokhoz jellegzetesen keskeny és ék alakú hajótesttel épülnek, hogy erős hullámzás esetén is a lehető legnagyobb sebességet érhessék el.

A néhány videó és az azóta nyilvánosságra hozott fényképfelvételek, valamint a hírszerzési jelentések szerint a legkisebb verzió mintegy 10 méter, a legnagyobb pedig kb. 32 – 34 méter hosszú lehet. A hajótest a feltételezések szerint acélból épült és formai kialakításával igyekeztek csökkenteni a radarkeresztmetszetét, de ezen törekvéseknek nem igazán használt a felépítményen magasodó, jellegzetes  rácsárboc. A beépített dízelmotorok típusáról nincs információ, de az észak-koreaiak szerint legalább 50 csomós sebességet tesznek lehetővé, ez azonban az építéshez használt acél tömege miatt erősen kétséges.

A legnagyobb méretű változat fő fegyverzete a rendelkezésre álló információk alapján legalább két, oldalirányba korlátozott szögben kifordítható torpedóvető csőből, három 24 csövű MLRS rakétavetőből és egy kétkaros MANPADS légvédelmi rakétavetőből áll. A kisebbek vélhetően könnyebb, főleg tüzérségi eszközöket, géppuskákat, illetve gépágyút hordoznak. Az elektronikai felszerelésről minimális információk állnak rendelkezésre, de a Kim Dzsong Un látogatása során készült fotókon látszik a radar és az infravörös érzékelők és nyilván mindegyik változat rendelkezik GPS berendezéssel és egyéb szenzorokkal is.

A kisebb verziókat valószínűleg gyors járőrhajónak és a szárazföldi csapatok támogatására, a nagyobbakat főleg  tengeralattjáró elhárítóként és felszíni hajók elleni akciókra használhatják, de alkalmasak a  különleges beszivárgó egységek szállítására és partra tételére is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.
2023. 05. 18., 10:53
A honvédelmi tárca vezetője a Magyar Honvédség új toborzó kampányfilmjének megjelenése kapcsán beszélt a TV2, az M1 és a Kossuth Rádió reggeli műsoraiban május 17-én, szerdán.
2023. 05. 15., 10:43
Amszterdamban már messziről látszik, hogy hol található a holland tengerhajózásnak emléket állító Scheepvartmuseum - az irányadó a főváros nevét viselő háromárbócos, az Amsterdam.

  JETfly Magazin

Két év rekordveszteség után újra nyereséges évet zárt tavaly a Budapest Airport, így a vállalatnak sikerült a koronavírus-járvány ideje alatt felhalmozott súlyos veszteségből némileg lefaragnia.