2023. 12. 11. hétfő
Árpád
: 381 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai
Art of WAR  |  2019. 08. 05., 11:28
Észak-Korea saját fejlesztésű gyorsnaszádjai

Általános vélemény, hogy Észak-Korea hadereje különböző régebbi típusú szovjet és kínai eszközöket, illetve azok saját iparuk által előállított, jóval gyengébb minőségű klónjait használja. Ez azonban tévhit, mivel az észak-koreai mérnökök saját innovációkkal is előrukkolnak, de az ország elzártsága miatt ezekről kevés információ áll rendelkezésre.

Még 2012 – ben fedeztek fel a műholdfelvételeken néhány, az észak-koreai kikötőkben álló, viszonylag kisméretű, eddig nem látott hadihajót. A fotók elemzése alapján arra következtettek, hogy mivel semmilyen ismert külföldi típusra sem hasonlítanak, valamilyen saját fejlesztésről lehet szó. Végül az addig titkosnak számító egységeket 2018 – ban mutatták be nyilvánosan, amikor Kim Dzsong Un meglátogatta az ország északkeleti partvidékén fekvő Cshongdzsinban működő hajógyárat, ahol valószínűleg a gyártás folyik.

A típuscsalád - mert mint kiderült, hogy többféle, elsősorban méretben különböző alváltozat létezik - az úgynevezett VSV – k, (Very Slender Vessel – nagyon karcsú hajó) közé tartozik, amelyek hasonlóan a gyorsasági motorcsónakokhoz jellegzetesen keskeny és ék alakú hajótesttel épülnek, hogy erős hullámzás esetén is a lehető legnagyobb sebességet érhessék el.

A néhány videó és az azóta nyilvánosságra hozott fényképfelvételek, valamint a hírszerzési jelentések szerint a legkisebb verzió mintegy 10 méter, a legnagyobb pedig kb. 32 – 34 méter hosszú lehet. A hajótest a feltételezések szerint acélból épült és formai kialakításával igyekeztek csökkenteni a radarkeresztmetszetét, de ezen törekvéseknek nem igazán használt a felépítményen magasodó, jellegzetes  rácsárboc. A beépített dízelmotorok típusáról nincs információ, de az észak-koreaiak szerint legalább 50 csomós sebességet tesznek lehetővé, ez azonban az építéshez használt acél tömege miatt erősen kétséges.

A legnagyobb méretű változat fő fegyverzete a rendelkezésre álló információk alapján legalább két, oldalirányba korlátozott szögben kifordítható torpedóvető csőből, három 24 csövű MLRS rakétavetőből és egy kétkaros MANPADS légvédelmi rakétavetőből áll. A kisebbek vélhetően könnyebb, főleg tüzérségi eszközöket, géppuskákat, illetve gépágyút hordoznak. Az elektronikai felszerelésről minimális információk állnak rendelkezésre, de a Kim Dzsong Un látogatása során készült fotókon látszik a radar és az infravörös érzékelők és nyilván mindegyik változat rendelkezik GPS berendezéssel és egyéb szenzorokkal is.

A kisebb verziókat valószínűleg gyors járőrhajónak és a szárazföldi csapatok támogatására, a nagyobbakat főleg  tengeralattjáró elhárítóként és felszíni hajók elleni akciókra használhatják, de alkalmasak a  különleges beszivárgó egységek szállítására és partra tételére is.

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 23., 11:17
Az összecsukható konténereket fejlesztő és gyártó, magyar tulajdonban lévő Continest Technologies Zrt. kanadai leányvállalata, valamint a vízkezeléssel foglalkozó kanadai Innocorps által vezetett Circular City konzorcium nyerte el a Kanadai Védelmi Minisztérium (DND) Védelmi és Biztonsági Innovációs Programja (IDEaS) által kiírt Pop-Up City verseny kétmillió dolláros fődíját – közölte a Continest az MTI-vel.
2023. 11. 20., 14:42
Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban.
2023-11-10 11:24:53
Az elmúlt harminc év legnagyobb hazai gyakorlatán az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái is megmutatták, hogy jó gazdái a PzH 2000 önjáró lövegeknek. Az alakulat katonái a Bakonyban rengették meg a földet az 55 tonnás vasaikkal.
2023-10-27 11:26:24
„Nincs nemzeti szuverenitás, nincs biztonság és nincs honvédelem jól működő, földi telepítésű légvédelmi rendszerek nélkül” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a NASAMS légvédelmi rakétarendszer ünnepélyes átadóünnepségén, Győrben, az MH Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezrednél, október 26-án.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 11., 13:20
Az olasz harckocsik és önjáró lövegek észak-afrikai bevetéseiről is olvashatunk dr. Számvéber Norbert: Páncélosok a sivatagban – Páncélos-hadviselés Észak-Afrikában, 1940-1943. című könyvében, amelyet december 15-én mutatnak be a Bálna Honvédelmi Központban.
2023. 12. 07., 11:43
„Hát persze, hogy az volt az első feladat hajnali négykor, hogy ússzak át a folyón” – írja naplójában a svédországi SERE Instruktori kiképzésről Ádám János törzsőrmester, az MH Altiszti Akadémia Speciális Felkészítő Részleg kiképző altisztje.
2023. 12. 06., 10:20
A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel.
2023. 12. 05., 15:36
A szakkiképzés területén szolgálók számára megtartott állománygyűlésen Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének arról beszélt, hogy jelentősen változik a Magyar Honvédség kiképzési programja, annak metódusa.

  JETfly Magazin

Olvasóink már jól ismerik a sok-sok éve működő JETfly Webáruházat, melyben repüléshez kapcsolódó relikviákat, illetve ruházati termékeket rendelhetnek meg. A kínálat folyamatosan bővül, mutatjuk a legfrissebb ajánlatokat, melyek a közelgő ünnepek kapcsán is szép ajándékok lehetnek!