2023. 06. 09. péntek
Félix
: 369 Ft   : 343 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felfegyverzett, török tengeri drón

Felfegyverzett, török tengeri drón
Art of WAR  |  2022. 03. 08., 15:47
Felfegyverzett, török tengeri drón

2022. január 24-én Utku Alanc, az antaliyai székhelyű Ares Hajógyár vezérigazgatója és Selcuk Kerem Alparslan, az ankarai Mateksan Defense Systems elnöke a sajtó képviselői előtt jelentette be, hogy sikeresen befejeződtek a cégeik által közösen kifejlesztett, ULAQ elnevezésű, kisméretű, felfegyverzett tengeri drón tesztjei.

Az ULAQ – on (a rövidítés betűszava, nem véletlenül hasonlít a török nyelv, ulak – követ, vagy küldött jelentésű szavára), amely egyszersmind az első török fejlesztésű és gyártású ember nélküli tengeri jármű prototípusa a két cég a haditengerészet megrendelésére kezdett el dolgozni néhány évvel ezelőtt. A tervezési munkálatok 2020 augusztusában fejeződtek be, majd ezt követően 2021 februárjában már vízre is bocsátották az addigra elkészült, működőképes prototípust.

Az ULAQ tulajdonképpen egy pilóta nélküli motorcsónak, amely 11 méter hosszú, törzse kompozitból készült és legnagyobb sebessége elérheti akár a 65 -70 km/órát is, hatótávolsága pedig a 400 kilométert. Mivel fő feladatának a járőrözést, kikötő és objektumvédelmet, valamint felderítést szánják, működhet autonóm módon, a fedélzeti számítógépébe táplált program szerint, de irányítása történhet a szárazföldről, vagy a hordozó hajó fedélzetéről is. Rendszerei zavarvédettek, így ellenállnak az elektronikus ellentevékenységnek, a nappali és éjszakai felderítő üzemmódban begyűjtött információkat pedig képes titkosított adatátvitel révén továbbítani a parancsnoki központba, további feldolgozásra, értékelésre. Alkalmas arra is, hogy hálózatba kapcsolva együttműködjön más vízi, vízalatti és légi pilóta nélküli eszközökkel. Ellátták GPS zavaró berendezéssel is.

Az ULAQ teherbírása kb. két tonna, így a rátelepíthető eszközök és fegyverzet az adott feladatnak megfelelően variálható lesz. A tervezett változatai:

ULAQ Surface Combat - vízfelszíni csapásmérő négy L-UMTAS rakéta vagy két L-UMTAS és két CIRIT rakétával felszerelve

ULAQ hajóelleni verzió négy ATMACA hajó elleni rakétával

ULAQ ISR & EW - hírszerző, megfigyelő és felderítő/elektronikus hadviselésre optimalizált, fegyvertelen változat

ULAQ ASW - tengeralattjáró elhárító, két ORKA könnyű torpedóval és tizenkét szonárbójával

ULAQ FiFi - tűzoltó jármű

ULAQ MCMV - aknamentesítő

Az új török tengeri drón erős hasonlóságot mutat az amerikai Textron Systems által kifejlesztett USV - vel és az izraeli Rafael vállalat Protector nevű gyártmányával.  

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-05-25 16:19:43
A német-magyar szárazföldi erők együttműködése részeként Magyarországra érkezett Björn F. Schulz dandártábornok, a Bundeswehr Páncélos Iskola parancsnoka, aki május 24-én a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz látogatott.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 08., 10:49
Gyors lefolyású gyakorlatok, amelyeken nemcsak a szárazföldi és légierő haderőnem alakulatai és katonái, hanem a tartalékosok is részt vettek.
2023. 06. 06., 10:40
Elszállították a második világháborús magyar légibombát a főváros II. kerületéből, a Szeréna útról.
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.

  JETfly Magazin

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.