2024. 07. 14.
Örs, Stella
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felfegyverzett, török tengeri drón

Felfegyverzett, török tengeri drón
Art of WAR  |  2022. 03. 08., 15:47
Felfegyverzett, török tengeri drón

2022. január 24-én Utku Alanc, az antaliyai székhelyű Ares Hajógyár vezérigazgatója és Selcuk Kerem Alparslan, az ankarai Mateksan Defense Systems elnöke a sajtó képviselői előtt jelentette be, hogy sikeresen befejeződtek a cégeik által közösen kifejlesztett, ULAQ elnevezésű, kisméretű, felfegyverzett tengeri drón tesztjei.

Az ULAQ – on (a rövidítés betűszava, nem véletlenül hasonlít a török nyelv, ulak – követ, vagy küldött jelentésű szavára), amely egyszersmind az első török fejlesztésű és gyártású ember nélküli tengeri jármű prototípusa a két cég a haditengerészet megrendelésére kezdett el dolgozni néhány évvel ezelőtt. A tervezési munkálatok 2020 augusztusában fejeződtek be, majd ezt követően 2021 februárjában már vízre is bocsátották az addigra elkészült, működőképes prototípust.

Az ULAQ tulajdonképpen egy pilóta nélküli motorcsónak, amely 11 méter hosszú, törzse kompozitból készült és legnagyobb sebessége elérheti akár a 65 -70 km/órát is, hatótávolsága pedig a 400 kilométert. Mivel fő feladatának a járőrözést, kikötő és objektumvédelmet, valamint felderítést szánják, működhet autonóm módon, a fedélzeti számítógépébe táplált program szerint, de irányítása történhet a szárazföldről, vagy a hordozó hajó fedélzetéről is. Rendszerei zavarvédettek, így ellenállnak az elektronikus ellentevékenységnek, a nappali és éjszakai felderítő üzemmódban begyűjtött információkat pedig képes titkosított adatátvitel révén továbbítani a parancsnoki központba, további feldolgozásra, értékelésre. Alkalmas arra is, hogy hálózatba kapcsolva együttműködjön más vízi, vízalatti és légi pilóta nélküli eszközökkel. Ellátták GPS zavaró berendezéssel is.

Az ULAQ teherbírása kb. két tonna, így a rátelepíthető eszközök és fegyverzet az adott feladatnak megfelelően variálható lesz. A tervezett változatai:

ULAQ Surface Combat - vízfelszíni csapásmérő négy L-UMTAS rakéta vagy két L-UMTAS és két CIRIT rakétával felszerelve

ULAQ hajóelleni verzió négy ATMACA hajó elleni rakétával

ULAQ ISR & EW - hírszerző, megfigyelő és felderítő/elektronikus hadviselésre optimalizált, fegyvertelen változat

ULAQ ASW - tengeralattjáró elhárító, két ORKA könnyű torpedóval és tizenkét szonárbójával

ULAQ FiFi - tűzoltó jármű

ULAQ MCMV - aknamentesítő

Az új török tengeri drón erős hasonlóságot mutat az amerikai Textron Systems által kifejlesztett USV - vel és az izraeli Rafael vállalat Protector nevű gyártmányával.  

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 06. 14., 15:43
Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.
2024. 06. 11., 14:36
Június 11-én és 12-én összesen 13 Gidrán harcjármű érkezik az MH Klapka György 1. Páncélosdandárhoz Tatára – jelentette be a honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 11., 10:52
A Honvéd Vezérkar és a zalaegerszegi MouldTech Systems Kft. között létrejött együttműködés keretében drónos meteorológiai mérések segítik a 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság szervezőit.
2024. 07. 04., 09:57
A magyar kormány korábbi döntései alapján az állam 2024. szeptember 1-jétől térítésmentesen biztosítja a végzős középiskolások részére a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzését, ami a KRESZ és az egészségügyi oktatást tartalmazza.
2024. 07. 03., 11:26
Különleges, római kori szarmata telep feltárásakor kerültek elő veszélyes robbanóeszközök a földből.
2024. 07. 02., 11:49
A Magyar Védelmi Exportügynökség (VEX) saját nemzeti standot állított június 17-21. között a párizsi Eurosatory védelmi ipari kiállításon, amely az egyik legnevesebb európai védelmi kiállítás.

  JETfly Magazin

Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.