2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Felfegyverzett, török tengeri drón

Felfegyverzett, török tengeri drón
Art of WAR  |  2022. 03. 08., 15:47
Felfegyverzett, török tengeri drón

2022. január 24-én Utku Alanc, az antaliyai székhelyű Ares Hajógyár vezérigazgatója és Selcuk Kerem Alparslan, az ankarai Mateksan Defense Systems elnöke a sajtó képviselői előtt jelentette be, hogy sikeresen befejeződtek a cégeik által közösen kifejlesztett, ULAQ elnevezésű, kisméretű, felfegyverzett tengeri drón tesztjei.

Az ULAQ – on (a rövidítés betűszava, nem véletlenül hasonlít a török nyelv, ulak – követ, vagy küldött jelentésű szavára), amely egyszersmind az első török fejlesztésű és gyártású ember nélküli tengeri jármű prototípusa a két cég a haditengerészet megrendelésére kezdett el dolgozni néhány évvel ezelőtt. A tervezési munkálatok 2020 augusztusában fejeződtek be, majd ezt követően 2021 februárjában már vízre is bocsátották az addigra elkészült, működőképes prototípust.

Az ULAQ tulajdonképpen egy pilóta nélküli motorcsónak, amely 11 méter hosszú, törzse kompozitból készült és legnagyobb sebessége elérheti akár a 65 -70 km/órát is, hatótávolsága pedig a 400 kilométert. Mivel fő feladatának a járőrözést, kikötő és objektumvédelmet, valamint felderítést szánják, működhet autonóm módon, a fedélzeti számítógépébe táplált program szerint, de irányítása történhet a szárazföldről, vagy a hordozó hajó fedélzetéről is. Rendszerei zavarvédettek, így ellenállnak az elektronikus ellentevékenységnek, a nappali és éjszakai felderítő üzemmódban begyűjtött információkat pedig képes titkosított adatátvitel révén továbbítani a parancsnoki központba, további feldolgozásra, értékelésre. Alkalmas arra is, hogy hálózatba kapcsolva együttműködjön más vízi, vízalatti és légi pilóta nélküli eszközökkel. Ellátták GPS zavaró berendezéssel is.

Az ULAQ teherbírása kb. két tonna, így a rátelepíthető eszközök és fegyverzet az adott feladatnak megfelelően variálható lesz. A tervezett változatai:

ULAQ Surface Combat - vízfelszíni csapásmérő négy L-UMTAS rakéta vagy két L-UMTAS és két CIRIT rakétával felszerelve

ULAQ hajóelleni verzió négy ATMACA hajó elleni rakétával

ULAQ ISR & EW - hírszerző, megfigyelő és felderítő/elektronikus hadviselésre optimalizált, fegyvertelen változat

ULAQ ASW - tengeralattjáró elhárító, két ORKA könnyű torpedóval és tizenkét szonárbójával

ULAQ FiFi - tűzoltó jármű

ULAQ MCMV - aknamentesítő

Az új török tengeri drón erős hasonlóságot mutat az amerikai Textron Systems által kifejlesztett USV - vel és az izraeli Rafael vállalat Protector nevű gyártmányával.  

Forrás: https://www.navalnews.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 15:16
Új-Zéland Védelmi Minisztériuma bejelentette, hogy a Lockheed Martin Marietta-i üzemében lefestették az első C-130J szállító repülőgépüket, mely tervezetten idén érkezhet Új-Zéland légierejéhez.
2024-02-14 13:34:06
Az „Embert a Vasra!" toborzókampány keretében ötszáznál több fiatal jelentkezett Tatára, közülük kerül ki majd a végső állomány – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter február 13-án, Tatán, a Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályához jelentkezett állomány bevonulásán.
2024-02-05 13:57:16
2024. január 12-én Detrich István úr és a Meteor Természetbarát Turista Egyesület meghívására a kaposvári Takáts Gyula Könyvtárban tartott vetítőképes előadást Huszár András, „A hadak útján – Katonahőseink nyomában” címmel. Az előadás anyaga már visszanézhető!
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 29., 10:24
A Védelmi Innovációs Kutatóintézet a NATO Innovációs Alappal együttműködve új lehetőségeket teremt a védelmi technológiát fejlesztő magyar vállalkozásoknak – mondta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, a HM védelmi innovációért felelős miniszteri biztosa.
2024. 02. 28., 10:40
A Magyar Honvédség Klapka György 1. Páncélosdandár egy Gidrán harcjárművet biztosít a BOK Sportcsarnokban szervezett rendezvényre.
2024. 02. 27., 10:38
A horvát kormányfő alig két hónapja még kizártnak tartotta a sorkötelezettség visszaállítását. Egy újabb fordulat után kiderült: jövőre mégis indul, csak sorkatonaság helyett kötelező katonai alapképzésnek nevezik, és három hónapig tart.
2024. 02. 22., 09:38
A terv közös katonai gyakorlatokat, konferenciákat, oktatási-, képzési- és kiképzési, hadtörténeti és hadisírgondozási együttműködést, valamint hagyományőrző rendezvényeket, programokat foglal magába a 2024-es évre.

  JETfly Magazin

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.