2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői

Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői
Art of WAR  |  2019. 05. 20., 15:49
Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői

A Brit Királyi Haditengerészet szakemberei a 2000-es évek eleje óta dolgoznak a brit tengeralattjáró flotta megújításán és az évszázad második felétől hadrendbe állítandó új generációs típusok előzetes koncepcióján, mivel addigra a jelenleg szolgálatban álló egységek üzemideje nagyrészt lejár és pótlásuk mindenképpen szükségessé válik.

A rakétahordozók generációváltása lényegében már elkezdődött, mert a végéhez közeledik a HMS Vanguard és testvérhajóinak leváltására szánt, négytagúra tervezett Dreadnought-osztály első, névadó egységének építése. Ugyanakkor, a jelenleg legmodernebbnek számító, Astute-osztályú vadász-tengeralattjárók utódjának végleges változatán még csak a közelmúltban kezdtek el dolgozni, mert a HMS Astute még csak öt éve állt szolgálatba és hat tervezett testvérhajója közül négy még gyártás alatt áll. A tervezett utódtípusnaknak még nincs neve, egyelőre a program csak az SSN (R) kódnéven fut és sok információ egyelőre csak feltételezés.

Az előzetes elképzelések szerint az új vadász-tengeralattjárók komoly hasonlóságot fognak mutatni a Dreadnought típusú rakétahordozókkal, de értelemszerűen, mivel feladatuk más, azoknál kisebbek lesznek, ugyanakkor a lehető legtöbb azonos részegységet kívánják alkalmazni, ami a fenntartási költségek, a logisztika és működtetés szempontjából előnyösebb.

Az új vadászhajók konfigurációja hasonló lesz nagyobb „unokatestvérükéhez”, mivel azonban rakétaindító tubusok nem kerülnek beépítésre, a törzs rövidebb és kisebb átmérőjű. Az orr a jelenlegi típusokénál áramvonalasabb kialakítású lesz, de például megmarad a brit vadász tengeralattjárók fedélzetén végighúzódó jellegzetes, széles, szögletes gerinc. A hajók hátsó iránysíkjainál a Dreadnought-osztályhoz hasonlóan az X elrendezést alkalmazzák majd, amely napjainkban még nem igazán elterjedt. A torony hasonlóan a társtípushoz, a megszokottnál jóval kisebb, keskenyebb és csúcsosabb kialakítású, uszonyszerű.

A tervek szerint az SSN (R) – nél is a legmodernebb, amerikai technológián alapuló PRW3 atomreaktort alkalmazzák majd, a hagyományos propelleres meghajtás helyett pump-jet hajtóművel kombinálva, a zajcsökkentés érdekében. Fegyverzetként legalább hat, az orr alsó részébe épített torpedócsövet építenek majd be.  Összességében az Astute-osztálynál, mintegy 25%-kal nagyobb, lemerülve kb. 10 000 tonna lesz a vízkiszorításuk, de nagyobb méretük ellenére a fedélzeti rendszerek nagyfokú automatizáltságának köszönhetően a jelenlegi hajók 90 - 100 fős személyzeténél lényegesen kevesebb emberre lesz szükség üzemeltetésükhöz, ami azért fontos, mivel a Royal Navy akárcsak más hadiflották, súlyos szakemberhiánnyal küzd.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 09., 10:25
1986. április 26-án történt meg Európa legnagyobb nukleáris katasztrófája. A csernobili Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű 4-es számú RBMK-1000 típusú, grafitrudas szabályozású reaktorblokkja a konstrukció tervezési hibája, illetve sorozatos emberi mulasztások miatt kigyulladt, majd a keletkezett gőz szétvetette magát a reaktort, illetve az annak helyet adó épület tetőszerkezetét is.
2023. 04. 17., 09:54
A Sargasso-tenger évszázadok óta az Atlanti-óceán egyik leghírhedtebb térségének számít, többek között azért, mert területén fekszik a Bermuda-háromszög is.
2023-04-27 12:51:07
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök a mai nappal felmentette beosztásából dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A feladat ellátására a honvédelmi miniszter dr. Böröndi Gábor altábornagyot, a Magyar Honvédség brüsszeli NATO és EU Katonai Képviselő Hivatalának vezetőjét javasolja.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 09:19
Magyar idő szerint 2023. április 14-én 14 óra 15 perckor egy Ariane–5 hordozórakétán a francia guyanai Kourouról elindult az Európai Űrügynökség JUICE űrszondája a Jupiter bolygó Euro­pa, Ganymedes és Callisto elnevezésű jeges holdjaihoz, hogy ezeket 2031-ben elérve különféle tudományos vizsgálatokat végezzen.
2023. 06. 01., 09:59
Csehország védelmi kiadásai a jövőben az éves bruttó hazai termék (GDP) legalább két százalékát fogják kitenni. A vonatkozó törvényt a képviselőház után május 31-én, a cseh szenátus is jóváhagyta, érvénybe lépéséhez csak az államfő aláírása szükséges.
2023. 05. 31., 14:34
A Magyar Honvédség éjszakai éleslövészettel egybekötött kiképzési feladatot hajt végre május 31-én és június 1-jén 14.00-24.00 óra között a „nullaponti” lőtéren, Bakonykútiban és térségében.
2023. 05. 23., 12:47
A Magyar Honvédség fennállásának 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozatot bocsát ki május 23-án, kedden, egymillió példányban – közölte a jegybank az MTI-vel.

  JETfly Magazin