2024. 04. 18. csütörtök
Andrea, Ilma
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői

Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői
Art of WAR  |  2019. 05. 20., 15:49
Generációváltás előtt a britek tengeralattjáró erői

A Brit Királyi Haditengerészet szakemberei a 2000-es évek eleje óta dolgoznak a brit tengeralattjáró flotta megújításán és az évszázad második felétől hadrendbe állítandó új generációs típusok előzetes koncepcióján, mivel addigra a jelenleg szolgálatban álló egységek üzemideje nagyrészt lejár és pótlásuk mindenképpen szükségessé válik.

A rakétahordozók generációváltása lényegében már elkezdődött, mert a végéhez közeledik a HMS Vanguard és testvérhajóinak leváltására szánt, négytagúra tervezett Dreadnought-osztály első, névadó egységének építése. Ugyanakkor, a jelenleg legmodernebbnek számító, Astute-osztályú vadász-tengeralattjárók utódjának végleges változatán még csak a közelmúltban kezdtek el dolgozni, mert a HMS Astute még csak öt éve állt szolgálatba és hat tervezett testvérhajója közül négy még gyártás alatt áll. A tervezett utódtípusnaknak még nincs neve, egyelőre a program csak az SSN (R) kódnéven fut és sok információ egyelőre csak feltételezés.

Az előzetes elképzelések szerint az új vadász-tengeralattjárók komoly hasonlóságot fognak mutatni a Dreadnought típusú rakétahordozókkal, de értelemszerűen, mivel feladatuk más, azoknál kisebbek lesznek, ugyanakkor a lehető legtöbb azonos részegységet kívánják alkalmazni, ami a fenntartási költségek, a logisztika és működtetés szempontjából előnyösebb.

Az új vadászhajók konfigurációja hasonló lesz nagyobb „unokatestvérükéhez”, mivel azonban rakétaindító tubusok nem kerülnek beépítésre, a törzs rövidebb és kisebb átmérőjű. Az orr a jelenlegi típusokénál áramvonalasabb kialakítású lesz, de például megmarad a brit vadász tengeralattjárók fedélzetén végighúzódó jellegzetes, széles, szögletes gerinc. A hajók hátsó iránysíkjainál a Dreadnought-osztályhoz hasonlóan az X elrendezést alkalmazzák majd, amely napjainkban még nem igazán elterjedt. A torony hasonlóan a társtípushoz, a megszokottnál jóval kisebb, keskenyebb és csúcsosabb kialakítású, uszonyszerű.

A tervek szerint az SSN (R) – nél is a legmodernebb, amerikai technológián alapuló PRW3 atomreaktort alkalmazzák majd, a hagyományos propelleres meghajtás helyett pump-jet hajtóművel kombinálva, a zajcsökkentés érdekében. Fegyverzetként legalább hat, az orr alsó részébe épített torpedócsövet építenek majd be.  Összességében az Astute-osztálynál, mintegy 25%-kal nagyobb, lemerülve kb. 10 000 tonna lesz a vízkiszorításuk, de nagyobb méretük ellenére a fedélzeti rendszerek nagyfokú automatizáltságának köszönhetően a jelenlegi hajók 90 - 100 fős személyzeténél lényegesen kevesebb emberre lesz szükség üzemeltetésükhöz, ami azért fontos, mivel a Royal Navy akárcsak más hadiflották, súlyos szakemberhiánnyal küzd.

Forrás: http://www.hisutton.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-04-04 12:53:29
„Európa legmodernebb tüzérségi lövedékeket gyártó fegyvergyártóműve épül Várpalota keleti városrészén – húzta alá prof. dr. Palkovics László, az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. vezérigazgatója a Várpalotai Védelmiipari Komplexum 155 milliméteres tüzérségi lőszereket gyártó épületének alapkőletételén, április 3-án, szerdán.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 17., 13:42
Fodor László számtalan alkalommal és szerepkörben bizonyította, hogy a hazai lövészet központi alakja, hiszen többek között lövészetvezető, bíró, edző, fegyvermester és szerszámkészítő. Nem mellesleg, közelgő nyugdíjba vonulása előtt több, mint négy évtizeden át vezette a szentendrei laktanya lőterét.
2024. 04. 16., 12:25
Ma már alig emlékszik valaki Tankó Béla grafikusművészre, aki az ötvenes évektől kezdődően a nyolcvanas évek elejéig alkotott.
2024. 04. 16., 10:37
Tizennyolc nemzet hallgatóinak részvételével kezdődött a 44. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyam április 8-án, az MH Béketámogató Kiképző Központban.
2024. 04. 15., 13:26
Harckocsi vezetési gyakorlatot tartott az MH Klapka György 1. Páncélosdandár Szomódon, április 9-én. A tatai katonák a „harcmezők királyával”, a Leopard 2A4HU típusú harckocsival manővereztek a változatos terepen.

  JETfly Magazin

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!