2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok
honvedelem.hu  |  2024. 02. 22., 15:58
Hamarosan megérkeznek a felújított SOC-R típusú folyami naszádok

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba. Megérkezésükig megegyező típusú naszádokkal tartanak magyar-amerikai közös tréninget a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren februárban.

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az amerikai Special Boat Team 22 kijelölt állománya Szentesen, február 21-én délelőtt, áradás idején szállt vízre. A hömpölygő Tisza nem könnyítette meg a közel kéthetes kiképzést teljesítő katonák dolgát, a hamarosan honvédségi állományba kerülő SOC-R (Special Operation Craft-Riverine) naszádokon mégis izgatottan végeztek gyakorlatokat a magyar katonák, együttműködve az amerikai kiképzőkkel.

A jármű tekintélyt parancsoló mérete és teljesítménye a laikus szem számára is nyilvánvaló. A gyakorlatozó honvédek megelégedve emlegették a platform fordulékonysága ellenére és a magas sebesség mellett is biztosan őrzött stabilitását, irányíthatóságát. A vízsugár hajtóművel ellátott eszköz könnyedén gyorsul, manőverezik és mindössze pár másodperc alatt képes 50 kilométer/óra sebességről lefékezni és megállni.

„Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették. Tíz tonnás, nagyjából 10 és fél méter hosszú páncélozott alumínium teste 880 lőerővel hasít vízen, végsebessége 70-80 kilométer/óra. Emellett kivételes tűzerővel rendelkezik, összesen öt fegyverállvánnyal látták el” – ecsetelte Virágos-Kis Sándor alezredes, a különleges műveleti dandár harctámogató osztagának osztagparancsnoka.

A Magyar Honvédség két SOC-R típusú folyami naszádot vásárolt, melyek felújításukat követően egy donációban kapott harmadik hajóval együtt kerülnek majd állományba. Digitális jellemzőik megfelelnek a modern high-tech hadsereg követelményeinek, hiszen fejlett híradóeszközökkel felszerelt és a továbbiakban hőkamerával bővíthető eszközökről van szó.

 

A különleges harcerővel bíró járművek legénységi beosztásainak feltöltése már korábban elkezdődött, a szentesi nem az első, bár látványos állomása volt a több lépcsős felkészülésnek.

Mire a SOC-R honvédségi állományba kerül, a különleges műveleti dandár harctámogató osztag mozgástámogató szakaszán belül felállított folyami naszád csoport tagjai tapasztaltan szállhatnak vízre vele – említette büszkén a szentesi gyakorlaton Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség főnöke és Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka.

Ebben a felkészülésben, a SOC-R kezelőszemélyzeti oktatásában vállal fontos szerepet a tengerentúlról érkező Special Boat Team 22 állománya. A több szakaszban végzett nemzetközi tréningen lépésről lépésre adják át tudásukat a katonáinknak. Antal László dandártábornok és Krezinger Attila ezredes régi ismerősként fogadta az amerikai alakulatot, akikkel a magyar különlegesek azonnali reakciót igénylő harcérintkezéseket, elsősorban tűz alatti kiemelést végeztek a Tiszán.

„A kiképzés két hete során katonáink a naszád kezelését, karbantartását, üzembehelyezését, általános hibaelhárítást, valamint éjjel és nappal egyaránt végrehajtandó harcászati mozzanatokat gyakorolnak. Utóbbinak legfontosabb eleme a különleges műveleti csoportok kirakása, kiemelése akár tűzharc közben” – foglalta össze Virágos-Kis Sándor alezredes a kiképzés legfontosabb részeit.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a
Háború Művészetét a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 18., 13:56
Az Oroszország és Ukrajna közötti háborúban mindkét fél, de elsősorban az ukránok több ízben bevettettek különböző típusú és méretű (pl. Sea Baby, Magura, stb.), robbanóanyaggal megrakott drónhajókat, hogy ezekkel mérjenek csapást az ellenfél tengeri és kikötői célpontjaira.
2024. 03. 11., 11:50
Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár katonái többhetes elméleti és gyakorlati képzés keretében sajátították el a Spike LR2 típusú páncéltörő rakéta használatát és karbantartását, a tatai laktanyában, illetve a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.
2024. 03. 18., 15:07
2024-ben az EUFOR parancsnoki teendőit ellátó nemzet, így magyar csoport biztosítja a misszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét. Beszélgetés a misszióra való felkészülés részleteiről és a külföldi szolgálat körülményeiről Dajka Attila alezredessel, az EUFOR Helikopter Alegység parancsnokával és dr. Forgács Levente hadnaggyal, az alegység egyik orvosával.
2024-03-25 13:49:47
„Az ejtőernyős állomány képességének fenntartása kihívás, felkészítésük nehéz, ám az alkalmazásuk pillanatában rendkívül fontos, nélkülözhetetlen szerepet kapnak” – nyitotta meg kötetlen hangnemben a 2024-es ejtőernyős napot Sánta Gábor dandártábornok, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár parancsnoka.
2024-03-07 11:04:37
Semmi, mert egy hasonló méretű, ARV vontatókocsi siet segítségére, hogy biztonságos helyre szállítsa. A pótolhatatlan eszköz kezelését öthetes kiképzés alatt sajátították el a hódmezővásárhelyi és tatai honvédek, tudásukról pedig a március első hetében rendezett táborfalvai vizsganapokon adtak számot.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 10:42
Az MH Egészségügyi Központ állománya a ROLE-2 egészségügyi komplexum elemeinek telepítését gyakorolta.
2024. 04. 09., 13:17
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter dr. Töll László ezredes, hadtörténész, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka személyében új miniszteri biztost nevezett ki.
2024. 04. 08., 14:59
Hatvanhárom második világháborús aknagránát szunnyadt egy Csép melletti szántóföldön, több mint 250 kilogrammnyi össztömegben. Az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred katonái többnapos munkával tisztították meg a területet.
2024. 04. 05., 13:00
A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága köszöntötte csütörtökön a 100 éve született Tóth Lajost.

  JETfly Magazin

2024. április 12-én, pénteken nem sokkal fél 10 után érkezett meg Kecskemétre a magyar részre készült, PT-ZHP ideiglenes lajstrommal ellátott KC-390-es katonai szállítógép. Helyszíni fotókkal frissítjük cikkünket!